Kvartalsrapporter

Norske Skog stenger papirmaskin i Halden

Norske Skog taper penger og stenger permanent en papirmaskin i Halden. Konsernsjefen er kritisk til manglende statlig kompensasjon og at nettleien nå vil øke.

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 • Benedicte Storm Bamvik
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Papirprodusenten Norske Skog leverer et resultat etter skatt på minus 89 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 1,02 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Nå vil selskapet stenge permanent en papirmaskin ved Saugbrugs i Halden, og ta ned produksjonskapasiteten for magasinpapir med 100.000 tonn i året.

Omstillingen vil kreve kostnader på 40 millioner kroner i fjerde kvartal, men selskapet kutter kostnader med 80 millioner kroner i året etter grepet.

Selskapet oppgir ikke i meldingen hvor mange ansatte som rammes når Saugbrugs kutter fra tre til to papirmaskiner.

– Koronarestriksjonene har hatt alvorlig, negativ innvirkning på driften på grunn av et plutselig og betydelig fall i etterspørselen etter publikasjonspapir, skriver konsernsjef Sven Ombudstvedt i en melding.

Han er kritisk til at regjeringen ikke har kompensert kraftforedlende industri for betydelige ekstrakostnader knyttet til salg av overskuddsenergi som følge av markedtilpasninger.

– Den lave økonomiske aktiviteten på grunn av Covid-19 utløste i tillegg et kraftig fall i energiprisene. Industrien ble tvunget til å selge overskuddskraft med store tap til markedspriser langt under kontraktspriser, sier Ombudstvedt.

Kritisk til regjeringen

Norske Skog-sjefen er også misfornøyd med at Statnett har vedtatt at industriens rabatter på nettleien over tid vil bli trappet ned, slik at de må ta en større del av regningen for nettutbyggingen i Norge enn i dag.

– Manglende kompensasjonsordning kombinert med økte tariffer midt i coronapandemien er uforståelige manøvrer fra den norske regjeringen, særlig sett i lys av det grønne skiftet, sier Ombudstvedt.

Lavere etterspørsel gjør også at selskapet gjør en gjennomgang av Tasman-anlegget, som har produksjonskapasitet på 150.000 tonn. Trolig vil anlegget stanse produksjonen av avispapir i første kvartal 2021, skriver Norske Skog.

Selskapet tror at markedsbalansen for avis- og magasinpapir i Europa vil forbli svak på kort sikt, fordi etterspørselen er lavere etter coronakrisen.

Bransjen vil kutte mye kapasitet, og det kan forbedre balansen i markedet i 2021, tror Norske Skog.

Fall i omsetningen

Omsetningen i Norske Skog ble på 2,2 milliarder kroner for tredje kvartal.

Dette er et stort fall fra i fjor, der selskapet hadde fått inn nesten 3,19 milliarder kroner i samme periode.

Frem til 31. september viser papirselskapet til en inntekt på nesten 7,14 milliarder kroner. Det er lavere enn inntektene på 9,61 milliarder for samme periode i 2019.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Sven Ombudstvedt
 3. Norske Skog
 4. Aksjelive
 5. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Norske Skog kutter i Halden: – Sørgelige nyheter

 2. Betalt innhold

  Viruset gir en billig inngang i Norske Skog

 3. Norske Skog hentet mer penger etter aggressive utbytter: – Caset er snudd litt

 4. Annonsørinnhold

 5. Lerøy vurderer landbasert lakseproduksjon i Norge

 6. Nedgang på Oslo Børs