Tjener på canadisk laksestopp

Utfasingen av sjøoppdrett i Canada er gode nyheter for Atlantic Sapphire. Landoppdretteren i Miami har planer om å passere hele landets produksjon innen syv år.

GIGANTPLANER: Atlantic Sapphire-sjef Johan Andreassen (midten) jubler for selskapets første slakteklare laks i september i år. Målet er å nå 220.000 tonn i 2031.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Det er ingen tvil om at vår konkurransesituasjon forbedrer seg som følge av dette, sier Johan Andreassen, sjef og storeier i Atlantic Sapphire.

Fredag ble det kjent at canadiske myndigheter faser ut oppdrett i sjø rundt Discovery Islands i regionen British Columbia.

Mowi er selskapet som rammes hardest, med en redusert årlig produksjon på 10–12.000 tonn fra 2022.

USA er det soleklart viktigste markedet for canadisk laks. Det er det også for Atlantic Sapphire, som fra sin base i Florida har enorme ekspansjonsplaner for lakseoppdrett på land.

USA er verdens største laksemarked, og sluker over 550.000 tonn per år. Mesteparten er importert, og kommer fra Chile og Norge med fly og fra Canada med truck.

Flyfraktkostnaden for laks er nær doblet til rundt 30 kroner per kilo som følge av coronarestriksjoner.

– Canada er det eneste produsentlandet som ikke er avhengig av flyfrakt inn i USA, og dermed vår nærmeste konkurrent på logistikk-kostnader. At det blir mindre canadisk laks slår dermed gunstig ut for oss, sier Andreassen.

STOR SKALA: Atlantic Sapphire har planer om å passere hele Canadas lakseproduksjon innen syv år.
Les også

Kanadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

Ikke overrasket

Atlantic Sapphire begynte å slakte den første laksen fra sitt Miami-anlegg i høst. Til neste år forventes et volum på 10.000 tonn.

Med kapitalsterke investorer i ryggen har selskapet planer om å bygge ut til en kapasitet på hele 220.000 tonn innen 2031.

Allerede i 2026 planlegges et volum på 95.000 tonn, noe som vil være mer enn hele den nåværende produksjonen i Canadas British Columbia.

Mowi er overrasket over beslutningen fra canadiske myndigheter, ifølge kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland. Det er ikke Andreassen.

– Statsminister Justin Trudeau gikk til valg i 2019 på at han skulle fase ut oppdrett i sjø i Vest-Canada. Her i USA kom det et forbud mot lakseoppdrett i åpne merder i staten Washington for noen år siden, sier Andreassen.

Han mener beslutningen fra myndigheten viser hvor sterke krefter som er i sving.

– Det har vært veldig mye misnøye hos urbefolkningen, som har levd av villaksen og andre naturressurser i området i tusenvis av år, og er bekymret for miljøkonsekvensene av oppdrett. Samtidig er det et stort kommersielt fiskeri av villaks i Nord-Amerika, som skaper arbeid for titusener av folk, sier Andreassen.

Les også

Trudeau varsler oppdrettsgrep: Kan ramme norske selskaper

– Ingen aktivist

Atlantic Sapphires gründer tjente sin første formue på å bygge opp og siden selge fjordoppdretteren Villa Organic i Finnmark.

Atlantic Sapphire har imidlertid en strategi om å differensiere seg fra sjøoppdrett ved å markedsføre fordelene av lukkede anlegg på land.

Det inkluderer blant annet null lakselus og rømming samt mindre transportbehov, siden anleggene kan plasseres nærmere markedene der fisken blir spist.

Canadiske myndigheter er i ferd med å utrede nye krav til landets oppdrettsnæring, for å realisere målet om en utfasing av sjøoppdrett i åpne merder innen 2025.

Blant alternativene som utredes, er å flytte hele produksjonen på land.

– Er det gode nyheter for laksenæringen at det kommer forbud mot tradisjonell produksjon i åpen sjø?

– Nei, personlig er jeg ingen aktivist på feltet, og er ikke imot oppdrett i sjø. Men det må gjøres på en bærekraftig måte, og det er riktig at myndighetene setter strenge krav, sier Andreassen.

Atlantic Sapphire venter at det amerikanske laksemarkedet vil vokse syv prosent årlig fremover, og nå 900.000 tonn i 2027.

– Vi tror definitivt at konsumet kommer til å fortsette å øke, gitt at man klarer å produsere nok laks. Det er ikke slik at Atlantic Sapphire er avhengig av å utkonkurrere laks fra andre land. Vi tror det vil bli mer enn nok etterspørsel for alle.

Les også

Atlantic Sapphire venter forsinket USA-produksjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Laks
 3. Atlantic Sapphire
 4. Mowi
 5. Lakselus
 6. Florida

Flere artikler

 1. Solgte landlaks for over 100 kroner kiloen

 2. Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

 3. Mowi og Cermaq går til retten mot utfasing av oppdrett i Canada

 4. Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk

 5. Coronatrøbbel for oppdretter: Frykter å gå tom for oksygen til laksen