Revisoren i Norwegians irske konkursbeskyttelse: Vil ha 1,3 milliarder kroner igjen i mars

Norwegian kjemper for å få på plass en ny redningspakke som skal sikre at flyselskapet overlever. Nye opplysninger viser at flyselskapet har redusert mengden penger som renner ut av kassen hver måned fra 524 til 343 millioner i løpet av høsten.

Arkivbilde av parkerte Norwegian-fly.
Publisert:

Fredag holdes det en ny høring i den irske High Court, domstolen som har tatt Norwegian inn i konkursbeskyttelse i landet.

Prosessen er kjent som examinership.

Under høringen kom Norwegians advokat Paul Sreenan med et nytt estimat på hvor mye penger Norwegian vil sitte igjen med etter første kvartal:

– Kieran Wallace mener Norwegian vil ha 156,29 millioner dollar (1,3 milliarder kroner, journ.anm.) i kontantbeholdning per utgangen av mars 2021, sa advokat Paul Areenan.

Kieran Wallace er KPMG-revisoren som er oppnevnt av den irske domstolen som forvalter for Norwegians konkursbeskyttelse - prosessen som kan ende i en redning eller en konkurs.

Selv om kassen ikke er tom med 1,3 milliarder på konto, begynner Norwegian da å komme lavt – både med tanke på å dekke løpende drift og med tanke på vilkårene i selskapets ulike lån som setter en minstebeholdning av kontanter.

Les på E24+

Slik skal Norwegian reddes: De viktige datoene og hva som skjer fremover

Brenner mindre penger enn før

Norwegian har i kvartalsrapportene tidligere i år gjort det klart at selskapet vil trenge påfyll av arbeidskapital i løpet av første kvartal 2021 for å kunne betjene forpliktelsene sine.

Takket være coronapandemien og det kraftige trafikkfallet går det rett og slett mye mer penger ut av kassen enn det kommer inn i billettinntekter og andre inntekter.

Ifølge Sreenan er estimatet 3,14 millioner dollar høyere enn det opprinnelige anslaget fra september.

Hvis estimatet treffer, betyr det at Norwegian på et halvt år vil ha svidd av ytterligere 2,1 milliarder kroner av kontantbeholdningen.

Da Norwegians regnskap for tredje kvartal ble sluppet i november kom det frem at selskapet svidde av 524 millioner kroner i måneden, som følge av det svært krevende markedet og coronapandemien.

Stemmer estimatene har Norwegian altså klart å redusere den månedlige «cash burn» fra 524 til rundt 340 millioner kroner.

Norwegian fikk i sommer tilgang til drøye tre milliarder kroner i frisk likviditet, gjennom en emisjon på 400 millioner og tre milliarder i statsgaranterte lån.

Kontantbeholdningen falt fra 4,98 til 3,4 milliarder i løpet av tredje kvartal. Nå forventer altså Wallace at ytterligere 2,1 milliarder vil fordufte i det påfølgende halvåret.

Les også

Ny generalforsamling i Norwegian: Aksjonærene sa ja til krisefullmakter

Fikk klarsignal fra aksjonærene

Norwegian ble som andre flyselskaper hardt rammet av coronapandemien og det kraftige fallet i passasjertrafikken.

Selskapet fikk først på plass en krisepakke i våres, som sikret selskapet fra å gå konkurs. Deretter jobbet ledelsen videre med en ny redningspakke. I november sa den norske regjeringen nei til å hjelpe selskapet og Norwegian søkte konkursbeskyttelse i både Irland og Norge.

I denne prosessen får selskapet mer arbeidsro til å forsøke å stable sammen en ny redningspakke som kreditorer kan gå med på og som vil sørge for at investorer er villige til å stile med frisk kapital til selskapet.

Torsdag denne uken avholdt Norwegian en ekstraordinær generalforsamling. Der fikk styret og ledelsen fullmakt til å gjennomføre en rekke grep for å få til en restrukturering.

Les også

Norwegian-toppenes redningsoperasjon går videre: – Må overbevise domstolen om at vi har tilstrekkelig kapital

Les på E24+

Børskommentar (+): Noen tror Norwegian-aksjonærene vil få gaver fra kreditorene

Publisert: