Børsdagen

Oslo Børs endte med oppgang

Børsen steg på ukens første dag, men holder seg under 1.000 poenggrensen.

Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Infront TDN Direkt
 • Eivind Bøe
Publisert:

Hovedindeksen til Oslo Børs åpnet mandag ned, men snudde og endte med en oppgang på 0,6 prosent til 993,8 poeng.

Før børsåpningen kom beskjeden fra oppdrettsselskapet Mowi, som venter å legge frem et bratt fall i resultatet for fjerde kvartal i fjor.

Aksjen startet med et fall på over 2 prosent. Utover dagen hentet den seg inn og Mowi steg for dagen 0,65 prosent.

Selskapet meldte i morges om et operasjonelt driftsresultat (ebit) på det som tilsvarer over en halv milliard kroner. Mowi legger frem kvartalsrapporten 17. februar.

Samme morgen gikk Akva ut med en oppdatering om dataangrepet som rammet selskapet 10. januar. Flere systemer ble stengt, og selskapet skriver i en børsmelding at oppfølgingen vil føre til «betydelige engangskostnader».

Aksjekursen til selskapet, som leverer utstyr til havnæringen, steg 0,85 prosent etter å ha vært noe ned tidligere samme dag.

Aker-selskap hopper på karbonavtale

Entra-aksjen steg i starten av mandagshandelen etter nyheten om at svenske Balder kjøper seg ytterligere opp i det norske eiendomsselskapet. Deretter flatet aksjen ut og endte med en oppgang på 0,05 prosent.

Nel var Børsens mest omsatte aksje og falt 6,75 prosent. Det skjer etter en lengre tids oppgang - kursen er opp 212 prosent det siste året. Aksjen handles til 30,81 kroner på Oslo Børs. Pareto har høynet kursmålet til 8 fra tidligere 6 kroner og gjentar salgsanbefaling på aksjen. Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset mandag i forkant av selskapets kapitalmarkedsdag 21. januar.

Oppjusteringen er primært drevet av at Pareto har redusert den vektede kapitalkostnaden i verdsettelsen fra 6,8 prosent til 5,6 prosent. Den lavere kapitalkostnaden gjenspeiler det sterke sentimentet rundt grønn hydrogen, samt at meglerhuset mener teknologien vil passe godt med EUs taksonomi, som er et klassifiseringssystem med kriterier for å bestemme hvorvidt en aktivitet kan anses som bærekraftig.

Aker Carbon Capture stiger kraftig etter at det kunngjorde en intensjonsavtale med Hitachi Zosen Inova om karbonfangst i Europa. Aksjen steg 5,87 prosent.

Blandet på verdens børser

Internasjonalt er det en sammensatt utvikling i aksjemarkedene.

I Asia startet uka med at Kina slapp nye BNP-tall for 2020, som viser en vekst på 2,3 prosent i et ellers krisepreget år.

I forhold til de siste tiårene er dette en kraftig brems for kinesisk økonomi, men oppgangen dro likevel opp stemningen på flere asiatiske børser.

I Sør-Korea derimot falt Kospi-indeksen, særlig siden Samsung-sjefen ble dømt for korrupsjon.

Stengt etter nedturen

Ellers er oljeprisen omtrent flat på 54,9 dollar fatet (Brent spot). Fredag stengte Wall Street i minus etter skuffende tall for detaljhandelen i USA. Denne mandagen holder de amerikanske børsene helligdagsstengt i forbindelse med Martin Luther King Day.

Les også

Mowi varsler om kraftig resultatfall

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Mowi

Flere artikler

 1. Solid oppgang for børsnykommer

 2. Oslo Børs i pluss med solkraft på handelstoppen

 3. Kjell Inge Røkkes styreplaner sendte Rec Silicon kraftig opp på Børsen

 4. Oslo Børs i minus – børsnykommer hoppet 47 prosent

 5. Oljefest på Børsen