Otovo vil på børs i løpet av 2021

Otovo-topp og gründer, Andreas Thorsheim.
Publisert:

Det skriver selskapet i en melding. Otovo har også tidligere vært tydelige på at en børsnotering er i kortene, men torsdag morgen skriver selskapet at man ser for seg notering i løpet av 12 måneder.

Arctic Securities er hentet inn som tilrettelegger.

I dag er selskapet, som ble etablert i 2016, registrert på Børsens liste over unoterte selskaper.

Solenergiselskapet sammenligner priser fra installatører som konkurrerer om å legge solcellepaneler på taket ditt, og har også nylig startet med leasing av solcellepanel til privatkunder.

I tillegg leverer Otovo en tjeneste som lar huseiere følge strømproduksjonen på mobilen.

– Kommer denne børsnoteringen som et resultat av den grønne bølgen på børsen, at timingen er rett?

– Nei, vi har vært mer opptatt av å ri bølgen på installasjon og infrastrukturensiden, enn å ri finansbølgen, sier Thorsheim og legger til:

– Dette er ikke en tre måneder gammel grønnvaskingsidé, vi har bygget et bra selskap som skal vokse mye de neste årene.

Les også

Nytt veikart om solkraft: – Kan bygge ut mye mer

Truffet av coronakrisen

Å kjøpe solcellepaneler til titusenvis av kroner ble ikke nevneverdig lettere for folk flest da coronakrisen slo inn for fullt i fjor, og spesielt ikke i Sør-Europa hvor Otovo satser hardt.

Da E24 snakket med Otovo i juni var planen å doble topplinjen fra i fjor.

I stedet ble selskapet truffet av pandemien i et år med allerede lave strømpriser, og så omsetningen falle fra 193 millioner kroner i 2019 til 147 millioner i 2020.

Driftsresultatet endte på −77 millioner kroner i 2020, sammenlignet med −54 millioner kroner året før.

Nå er planen å oppnå lønnsomhet i alle sine markeder innen 2023.

– Hvor mye kapital trenger dere å hente?

– Tilstrekkelig til å nå lønnsomhet i alle markedene våre. Vi skal sette oss ned med Arctic nå for å finne ut av alle detaljene, sier Thorsheim.

Han sier at mange av eksisterende eierne vil bidra inn i denne runden også. Den listen inkluderer aktører som Agder Energi, svenske Axel Johnson, Akershus Energi, Nysnø og KLP.

– Men det er ikke alle som kan forsvare sin andel, ikke minst meg selv, jeg har ikke nok til å veie opp for 9,5 prosent av selskapet.

Les også

Salgssvikt for Otovo i årets første halvår

Leasing ble svaret

Da etterspørselen etter solcelleanlegg falt betydelig gjennom 2020 lanserte selskapet leasingkontrakter slik at inngangsprisen ikke ville bli like høy for kunden. Selskapet sier modellen har slått an i blant annet Spania.

Totalt er Otovo tilgjengelig i seks land. I tillegg til overnevnte, er selskapet på plass i Polen, Italia, Sverige, og deres første marked - Norge.

For å finansiere den videre veksten solgte Otovo i høst aksjer i leasingselskapet som skal eie solcelleanleggene og leasingkontraktene, og hentet i den forbindelse 150 millioner kroner i to runder.

Otovo sier leasingsatsingen ble gjort etter amerikansk modell hvor leasingkontrakter ble svært populært rett rundt finanskrisen.

I Norge vil et abonnement for solceller på taket koste fra 299 kroner i måneden med bindingstid på 20 år.

Publisert:
Gå til e24.no