Dette skjer denne uken: PMI gir svar på effekten av gjenåpning

«Alle» vil følge med på hvordan sentralbanksjef Jerome Powell i USA ordlegger seg foran Kongressen på tirsdag.

FØLGES MED ARGUSØYNE: USAs sentralbanksjef Jerome Powell spiller en nøkkelrolle også denne uken.
Publisert: Publisert:

– Det kommer en del spennende denne uken også, selv om forrige uke var en slags superuke med sentralbankenes rentebeslutninger og nye prognoser, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.

Det første Knudsen vil følge med på i uken som kommer er den amerikanske sentralbanksjefens utspørring i Kongressen.

– Powell skal i høring på tirsdag, og det blir spennende. Her pleier man ikke si noe nytt, men markedet er så følsomt at hele verden følger med på sentralbanken i USA, forteller Knudsen.

Sentralbanksjefen skal ta imot spørsmål fra corona-komiteen i Representantenes hus, og Knudsen tror det kan komme svar verdt å følge med på.

– Powell har bra materiale fra forrige uke og vil ikke si noe nytt, men det kan komme nye formuleringer som markedet biter seg merke i. Markedet er spesielt interessert i de amerikanske støttekjøpene av obligasjoner, sier Knudsen.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte

Amerikanske støttekjøp driver også den norske renten ned

De siste månedene har den amerikanske sentralbanken kjøpt statsobligasjoner verdt 120 milliarder dollar i måneden, for å senke de «lange» rentene. Det vil si rentene på blant annet tiårige statsobligasjoner.

Når sentralbanken i USA presser ned de lange rentene i USA, påvirker det også Norge.

– Vi har sett over tid at rentene ligger ganske likt i USA og Norge. Det er interessant side ved pengepolitikken at mens Norge ikke foretar støttekjøp, så blir vi indirekte påvirket av at andre sentralbanker gjør det, forteller sjeføkonomen i Sparebank 1 SR-Bank.

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.

I uken som kommer tror Knudsen markedene vil fordøye betydningen av rentebeslutningene i USA og Norge.

USA varslet på torsdag forrige uke at det kommer to rentehopp i 2023. Tidligere hadde sentralbanken lovet nullrente ut 2023.

Norges Bank tar samtidig sikte på flere hopp fremover, og satser på å være oppe i 1,0 prosent på styringsrenten neste sommer.

– Når den amerikanske sentralbanken oppjusterer inflasjonen og rentene, så skulle det i utgangspunktet gitt høyere renter, men rentene er lavere nå enn før møtet. Markedet klarer ikke helt bestemme seg for hvordan de skal tolke det her, sier Knudsen.

PMI avslører effekten av gjenåpning

På onsdag kommer et dryss med PMI-tall. PMI står for Purchasing Managers’ Index, og er en spørreundersøkelse av innkjøpssjefene rundt omkring i bedriftene.

En PMI på 50 betyr at ting denne måneden går som det gikk forrige måned. PMI over 50 betyr at ting tar seg opp, mens en PMI under 50 betyr at aktiviteten i bedriftene sakker ned.

PMI-indeksene kommer hver måned og er gjerne delt opp i industri og service.

– PMI-ene følges veldig tett, sier sjeføkonomen.

– Nå er det forventet ganske god vekst i industrien i Europa. Den har klart seg bra gjennom corona, men gjenåpning hjelper der også. Samtidig er nivåene så høye at man på et tidspunkt venter at veksttakten dabber av, forteller Knudsen.

Innkjøpssjefene lodder stemningen når PMI-tallene kommer på onsdag.

Det er likevel ikke ventet at avdabbingen skjer denne måneden.

– Service-PMI i Europa var forrige måned for første gang i pluss under corona. Nå er det ventet at veksttakten tar seg opp, på grunn av gjenåpningen, vaksineringen og den lavere smitten, sier Knudsen.

Rentemøte og inflasjonstall

Mot slutten av uken kommer to mindre hendelser. På torsdag skal den engelske sentralbanken annonsere sin rentebeslutning.

– Det er ikke det viktigste for markedene, men det kan bli interessant å høre hva de sier likevel. England har måtte utsette gjenåpningen med én måned, og hva tenker en sentralbank som får litt motvind? Det er jo en situasjon den amerikanske sentralbanken kan komme i også, sier Knudsen.

Dagen kommer det enda flere inflasjonstall fra USA. Denne gangen er det den personforbruk-indeksen (PCE).

– Konsumprisindeksen (CPI) kom forrige uke, men det er PCE sentralbanken ser mest på. Markedsforventningene er nå at det kommer veldig høyt, sier Knudsen.

Les på E24+

Ukens navn: Arrogant? Maktsyk? Vennene til avgått oslobyråd Lan Marie Berg (34) vil heller bruke ord som «sjenerøs» og «modig». Og «uvanlig sjenert»

Publisert:
Gå til e24.no