Strateg om nytt internettfenomen: – Åpenbart problematisk

Ivrige brukere av Reddit sørget for kaos på Wall Street like før jul. Samtidig har Elon Musk større rekkevidde enn noensinne på Twitter. Utviklingen er bekymringsverdig, mener ekspert.

POPULÆR: Millioner av mennesker følger Tesla-sjef Elon Musk på sosiale medier.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

I takt med teknologiske fremskritt strømmer nye grupper av investorer til internettforum for å dele informasjon og diskutere mulige investeringer.

Reddit er en av verdens mest besøke nettsider. Navnet er en avledning av «I have read it», og spiller dermed på at siste nytt er å finne på nettopp Reddit.

Alle brukere av nettforumet kan dele informasjon, men det er innleggene med flest stemmer som blir mest synlig for andre. Jo mer informasjon som blir tilgjengelig, desto vanskeligere kan det bli for den jevne forbruker å skille klinten fra hveten.

Samtidig har Tesla-sjefen Elon Musk nærmere 50 millioner følgere på mikrobloggtjenesten Twitter – en sosial plattform hvor man får maksimalt 280 tegn til å uttrykke seg.

Nå mener analytiker at dette er i ferd med å endre aksjemarkedet.

Ekspert: - Private investorer tar høy risiko

E24 har tidligere omtalt hvordan Reddit-gruppen «WallStreetBets» fikk stor oppmerksomhet da de forsøkte å styre aksjemarkedet før jul – og tok stor risiko for å få det til.

– Dette kan ha ganske stor påvirkning på aksjemarkedet, sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, til E24.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, mener sosiale medier kan skape nye trender i aksjemarkedet.

Uttalelsen er med bakgrunn i at det nå er stadig flere private investorer som handler aksjer, ifølge Lie.

– De er langt mer aggressive i sin investeringsstrategi, og virker ikke å være opptatt av fundamentale faktorer som prising eller inntjening. Det handles basert på psykologi, sentiment og trender i sosiale medier, analyserer strategen.

Videre forklarer han at det er «problematisk at én tweet fra Musk kan påvirke markedet i den retning han ønsker».

Samtidig forsterker dette tendensen man har observert i det siste hvor sosiale medier har fått økende betydning, ifølge Lie.

– Ta det med en klype salt

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, er imidlertid ikke bekymret for enkeltpersoners innflytelse på det brede aksjemarkedet, men har merket seg Reddit-trenden.

– Mange investorer har også tidligere forsøkt å snakke opp enkeltaksjer, så dette er ikke nytt på noen måte. Man kan ikke stoppe personer som Elon Musk, og jeg tror ikke det påvirker det brede markedet, forklarer Bruce.

Kommer med råd: Nordeas sjefstrateg, Erik Bruce.

Men han trekker også frem mulige konsekvenser av informasjonsdeling og den fremvoksende internettkulturen i dagens samfunn.

– Jeg er mer bekymret hvis store grupper, som på Reddit, hausser opp enkeltaksjer, slik at fundamentale vurderinger om underliggende verdi får mindre betydning, sier han til E24.

Samtidig ønsker den erfarne strategen å komme med et råd til ferske investorer.

– Alle råd om å bli rik raskt, eller at noen har funnet ut hvordan man skal investere, må tas med en klype salt. Dersom mange brenner seg på dette kan det føre til at mange trekker seg ut av investeringer generelt, og det kan gi svingninger i det brede markedet, forteller han.

Twitter-meldinger førte til kaos

Donald Trump hadde en urolig periode som president i USA. Turbulens var det også innledningsvis i aksjemarkedet da det dukket opp stadig flere meldinger fra presidenten.

– Det kom så mange meldinger fra presidenten at markedet etter hvert ble mindre sensitiv for disse, uttaler strateg Kristina Hooper til Barron’s.

Nå hevdes det også at den tidligere presidenten planlegger å gjøre comeback med sin egen plattform i løpet av «to til tre måneder», ifølge CNN.

– Det blir en stor plattform. Han kommer til å få millioner av brukere, forteller en tidligere Trump-rådgiver til samme nyhetskanal.

UTESTENGT: Donald Trump er ikke lenger å finne på Twitter, men planlegger å starte egen digital plattform om få måneder.

I Trumps fravær har Elon Musk fått stadig mer oppmerksomhet på Twitter, men nå problematiseres milliardærens påvirkning på markedet.

Regler som gjelder for vanlige folk, gjelder ikke for ham, forteller investoren Rich Pleeth til CNBC.

– Musk kan øke formuen sin med én enkelt melding. Han er en innovatør, men står ikke over loven, mener han.

Børsnoterte selskaper må følge strenge regler for håndtering av potensielt kursdrivende informasjon - særlig gjelder dette ikke-offentlig informasjon og brudd på meldeplikten til børsen. For eksempel skal konkret og kursdrivende informasjon i Norge rapporteres til Oslo Børs.

Det ble rabalder i januar da Musk ved et uhell bidro til å sende selskapet Signal Advance til værs på børsen etter én Twitter-melding.

E24 har tidligere omtalt Gamestop-saken, hvor småinvestorer tapte store penger. Bevegelsen startet på et Reddit-forum og fikk raskt mye omtale, også i Norge.

Også her var Musk involvert etter å ha tvitret «Gamestonk!!» – en kombinasjon av ordene Gamestop og stonks, hvor sistnevnte er et slangbegrep for aksjer.

Hele 251.000 brukere «likte» Tesla-sjefens Gamestop-melding.

CNBC meldte den gang at Gamestop steg nærmere 10 milliarder dollar i verdi etter meldingen, noe som førte til stopp i handel av aksjen flere steder.

Det er nettopp hyppig informasjonsdeling gjennom Reddit og andre digitale forum som bekymrer sjefstrateg Erik Bruce.

Dette kan føre til at småsparere er med på opphaussing av enkeltaksjer – mest oppmerksomhet får gjerne vekstaksjer som er selskaper med lite inntjening i dag, men som er basert på en forventning om fremtidig inntekt, sier han.

Det er her det er problemer og turbulens, mener strategen.

Velkjente metoder i ny innpakning

Åge Johnsen er professor i offentlig politikk ved Oslo Met og har fulgt med på den siste tidens trender.

– Forsøk på markedsmanipulasjon er en gammel sport, det er ikke nytt. Informasjon når ut til veldig mange mye kjappere enn før, forteller Johnsen.

– Kan det bli problematisk at enkeltpersoner kan påvirke så mye?

– Det er vel vanlig å anta at hvis noen har veldig mye makt, så er det et problem, ikke sant, spør professoren retorisk.

Les også

«Feil» aksje opp over 11.000 prosent etter Musk-melding

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Elon Musk
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. «Feil» Clubhouse-aksje skjøt opp 1.000 prosent

 2. Musks kryptofavoritt hopper kraftig etter ny melding på Twitter

 3. Dogecoin sendt opp over 800 prosent av nettforum

 4. Musk-favoritten dogecoin sammenlignes med Gamestop

 5. Betalt innhold

  – Den vanligste reaksjonen var noe slikt som: «Å, så søtt, da»