Kvartalsrapporter

Meglertopp om Euronext Growth: – Kan nok bli noe trangere i døren

ABG har tjent stort på børsrushet på Euronext Growth, men venter at det blir vanskeligere for selskaper å notere seg på markedsplassen. – At det blir litt mer fokus på at listen blir lagt litt høyere tror vi bare er en fordel.

Norgessjef Peter Straume og sjef for investment banking, Are Andersen, i ABG Sundal Collier presenterte tirsdag sterke resultater for første kvartal.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

ABG Sundal Collier fortsatte i årets første kvartal den kraftige veksten fra slutten av fjoråret, og nå venter meglerhusets ledelse at den gullkantede situasjonen vil vedvare.

Det forteller sjef for den norske virksomheten, Peter Straume, og sjef for investment banking, Are Andersen, til E24.

– Vi står foran et veldig aktivt kvartal hvor vi har mange prosjekter som skal gjennomføres før sommeren. Det er innenfor alle produktkategorier, men aller mest innenfor kapitalinnhentinger, og gjerne noteringer. Det er også mye obligasjonsutstedelser og økende grad av fusjoner og oppkjøp, sier Straume.

Nå jobbes det med rundt 40 selskaper i Norge, Sverige og Danmark som ønsker å gå på børs. Det skyldes blant annet at flere større selskaper er på vei mot hovedlisten på Oslo Børs.

Les også

Kraftig resultatvekst for ABG Sundal Collier i første kvartal

– Tar litt lengre tid å komme ut av startblokken

Gjennom fjoråret og så langt i år har rushet vært på Euronext Growth, der mindre, nyetablerte selskaper i stor grad har inntatt den uregulerte markedsplassen.

– Vi ser at størrelsene på transaksjonene øker, og det er flere sektorer enn tidligere som er involvert. I de større prosessene mot Oslo Børs tar det tar det litt lengre tid å komme ut av startblokken, men de kommer i full fart nå, sier Andersen.

ABG øyner samtidig mer jobb fra aktørene innfor private equity, altså oppkjøpsfond.

– De er mer aktive om dagen. Det er flere selskaper som blir notert som kommer fra private equity-eierskap. Og så ser vi at de er blitt mer aktive innenfor M & A (fusjoner og oppkjøp). Det er en naturlig konsekvens av at man i en periode ble tatt på sengen av markedsutviklingen, og så har man regruppert seg og bruker nå markedet til å finne ting å kjøpe, forteller Straume.

Les også

Beregner at Euronext Growth-aksjene er blant verdens dyreste

Venter strengere Euronext Growth-krav

ABG venter at pågangen for å notere seg på Euronext Growth vil fortsette.

De ser riktignok ikke bort fra at det blir vanskeligere for selskaper å notere seg der, blant annet i lys av Finanstilsynets nåværende gransking av børsrushet.

– Det kan nok bli noe trangere i døren på Euronext Growth, med mer selektive investorer. At det blir litt mer fokus på at listen blir lagt litt høyere tror vi bare er en fordel, sier corporate-topp Andersen.

Kravene som stilles til Euronext Growth-selskapene er mindre strenge enn på Oslo Børs, blant annet lettere opptakskrav. Selskapene trenger heller ikke utarbeide et prospekt som er godkjent av tilsynet.

– Vi er opptatt av det blir gode retningslinjer, men at vi får beholdt den fantastiske markedsplassen som Euronext Growth er. Og om det kommer innspill på hvordan vi kan kvalitetssikre bedre, er det nyttig for alle, sier norgessjef Straume.

– Har det vært vanskelig å sikre kvaliteten når kravene er såpass få?

– Vi har prøvd internt å legge lista høyere enn minimumskravene. Det er positivt at bransjen fremstår som ryddig og ordentlig, svarer Andersen.

– Hadde ikke blitt notert hvis det ikke var investorinteresse

Det er lenge mellom Euronext Growth-selskapene som tjener penger.

E24s beregninger viser at selskapene gikk med et samlet underskudd på over en milliard i 2020. Den samlede markedsverdien har på sin side passert 200 milliarder.

ABG-toppene synes ikke det har blitt for mye på kort tid.

– Euronext Growth-selskapene hadde ikke blitt notert hvis det ikke var investorinteresse. Det er selvfølgelig litt yngre selskaper som er mer i en vekstfase og av den grunn er risikoen litt større. I sum har det så langt vært bra avkastning for dem som har vært med på alle transaksjonene gjennom 2020 og 2021, sier Andersen.

Meglerhusets ledelse er forberedt på at stemningen i markedet kan surne.

– På samme tid er vi klar over at markedstrendene og risikoappetitten kan endre seg kjapt, og vi fokuserer dermed fortsatt på kostnader og effektivitet, sier toppsjef Jonas Ström i en kommentar.

Les også

Børsdirektøren om noteringsboomen: Har sagt nei til flere selskaper i år

Les også

Skipselektriker kaster seg på Euronext Growth-boomen

Les også

Folketrygdfondet vil øke investeringsmulighetene på Euronext Growth

Les også

Forvalter frykter renteknekk for «sårbare» børsferskinger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Børsnotering
 3. Euronext Growth
 4. ABG Sundal Collier
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. – Investorer er veldig sensitive for endrede vekstforutsetninger

 2. Meglertopper om råvareboom: – Naturlig sektorrotasjon som man må henge med på

 3. Resultatfall for ABG Sundal Collier i fjerde kvartal - leverer rekordår

 4. Betalt innhold

  Meglertopp om børsuroen: – Mye som var nytt og vanskelig

 5. Inntektsfall for meglerhuset ABG