AstraZeneca solgte vaksiner for 2,3 milliarder i første kvartal

Flere land stoppet bruken av selskapets coronavaksine. Likevel tjente legemiddelgiganten milliarder på andre produkter.

Legemiddelselskapet hadde total omsetning på 60 milliarder kroner.
Nytt fra børsselskapene
  • Ine Brunborg
  • Maiken Svendsen
Publisert:

AstraZeneca solgte coronavaksiner for 275 millioner dollar i årets tre første måneder. Det tilsvarer litt under 2,3 milliarder kroner.

Det er imidlertid en liten del av den totale omsetningen til selskapet, som var på 7,320 milliarder dollar (60 milliarder kroner) i samme periode, ifølge selskapets kvartalsrapport.

Konkurrenten Johnson & Johnson solgte til sammenligning vaksiner for 100 millioner dollar i samme periode.

Etter skatt sitter AstraZeneca igjen med overskudd på 1,56 milliarder dollar i kvartalet, opp fra 750 millioner dollar året før. Det gir et rapportert resultat per aksje på 1,19 dollar.

– Gitt prestasjonen i første kvartal, på linje med forventningen, så gjentar vi vår helårsveiledning. Vi forventer at innvirkningen av Covid reduseres, og forventer at prestasjonen akselererer i andre halvår av 2021, sier administrerende direktør Pascal Soriot i en pressemelding.

Problemvaksine

EU-kommisjonen forhandlet i høst avtaler med flere vaksineprodusenter om flere millioner doser, skrev VG i august. Da investerte EU i utviklingen av vaksinene, mot at de ble tilgjengelige i EU om vaksinen ble godkjent.

Les også

Kilder: EU forbereder søksmål mot AstraZeneca

Bruk av vaksinen ble satt på pause i flere land i mars, etter at det ble oppdaget en tilstand med blodpropper, lave blodplater og blødninger hos personer som hadde blitt vaksinert med AstraZeneca. I Norge var det fem pasienter som fikk tilstanden, og tre av dem døde.

Den europeiske legemiddelsamarbeidet (EMA) anbefalte fortsatt bruk av vaksinen til personer over 18 år, men førte opp blodpropptilstanden som en sjelden bivirkning, skrev VG i april.

I april ble det kjent at EU ikke bruker opsjonen til å kjøpe ytterligere 300 millioner doser, ifølge en kilde til Reuters.

I Norge anbefalte FHI å droppe AstraZeneca-vaksinen i april. Da satt regjeringen ned en ekspertgruppe som skal gjøre en risikovurdering av å bruke AstraZeneca og Johnson & Johnson vaksinene. Denne rapporten skal være ferdig 10. mai.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Astra Zeneca
  3. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Johnson & Johnson solgte coronavaksiner for 100 mill. dollar

  2. Pfizer venter å selge vaksiner for 216 milliarder i år

  3. Vaksinekrøll kan utsette første renteheving i Norge

  4. Johnson & Johnson utsetter utrullingen av vaksinen i Europa

  5. WHO anbefaler videre bruk av AstraZenecas vaksine