Kraftig resultathopp for Gjensidige – tjente 1,6 milliarder
Forsikringskjempen økte overskuddet kraftig i årets første kvartal etter at finansmarkedene har lagt coronauroen bak seg. Mindre reising under pandemien reduserte forsikringsutbetalingene, mens en kald vinter kostet Gjensidige 316 millioner.
Gjensidige legger frem resultatene for første kvartal torsdag. Tallslippet viser et resultat før skatt på 1,6 milliarder kroner.
Det er en kraftig forbedring fra underskuddet på nesten en halv milliard kroner i første kvartal i fjor, hvor Gjensidiges inntjening ble hardt rammet av coronauroen i finansmarkedene.
– Vi er svært fornøyde med de sterke underliggende resultatene vi har levert i dette vinterkvartalet, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i en pressemelding.
Vær- og naturskader har kostet forsikringsselskapene over 30 milliarder kroner på ti år
Virksomheten innen skadeforsikring leverte et resultat på 1,04 milliarder kroner, ned fra 1,06 milliarder kroner.
Gjensidiges plassering av kapital i finansmarkedene ga et positivt resultat i motsetning til første kvartal i fjor. Finansresultatet steg til 556 millioner kroner fra et tap på halvannen milliard kroner.
Analytikerne hadde ventet at Gjensidige ville legge frem et resultatet før skatt på 1,55 milliarder kroner i årets tre første måneder, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.
Kaldt vær kostet 316 millioner
Tallene viser at Gjensidige tjente mindre på forsikringsvirksomheten, mens avkastningen på kapital plassert i finansmarkedene trakk opp resultatet.
Selskapet trekker frem at «den svært kalde vinteren i Norge»påvirket forsikringsresultatet.
120 millioner i utbetalinger fra Tryg etter Gjerdrum-skredet
«Dette medførte betydelig høyere frost- og brannskader på eiendom i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor, da værforholdene var gunstige», skriver selskapet.
Gjensidige anslår at denne økningen kostet rundt 316 millioner kroner.
I motsatt retning trekker mindre reising og kjøring under pandemien. Det reduserte erstatningskostnadene med rundt 130 millioner, ifølge Gjensidige.
Prishopp økte inntektene
I perioden steg de samlede inntektene til 7,3 milliarder kroner fra 6,8 milliarder kroner.
Gjensidige opplyser at økte priser er en av årsakene til oppgangen i inntektene.
– Skal vi opprettholde lønnsomheten vår må vi prøve å ta ut prisøkninger i takt med skadeinflasjon. Skadeinflasjon er det estimatet vi har på hva tror antall skader vil øke med og hva det koster å gjenanskaffe disse skadene fremover, sier Baastad til E24 etter tallslippet.
– Tallet i Norge er grovt sett rundt fire prosent i gjennomsnitt på bilforsikring, og det samme på eiendom, sier han.
Ekstra kapital
Den såkalte solvensgraden, som viser hvor mye kapital Gjensidige sitter med, er nå høyere enn selskapets egen målsetting. Den er på 150–200 prosent, mens solvensgraden var 215 prosent ved utgangen av første kvartal. Det betyr at Gjensidige sitter med ekstra kapital.
– Ambisjonen vår er å ligge i en korridor på 150 til 200. Vi kan ligge på oversiden, og det gjør vi nå en periode. Men så har vi også en historie hvor vi har delt ut ekstraordinære utbytter, sier Baastad.
– Vi vil eventuelt ta ut overskuddskapital i form av ekstraordinære utbytter. De har vi gjort noen ganger, og det kommer vi helt sikkert til å gjøre fremover. Det er opp til styret å ta den beslutningen, sier han.
I ett år har nordmenn dratt på norgesferie, men vært forsikret i hele verden
Nøkkeltallet combined ratio viser kostnader og skadeutbetalinger i prosent av inntektene. Tallet falt til 83,9 fra 85,1 på grunn av økte utbetalinger etter det kalde været, ifølge Gjensidige.
Selskapet har en finansiell portefølje på drøyt 60 milliarder kroner.
Etter nedturen i aksjemarkedene i fjor vår har stemningen snudd og børsene har steget til rekordnivåer. Gjensidige melder at avkastningen var høyest på kapitalen i oppkjøpsfond, fulgt av aksjefond.