Grønn teknologi

Yara satser på ammoniakk i Japan: – Banebrytende

Yara vil levere ren ammoniakk til Japans største kraftselskap. Den skal produseres i Australia, hvor selskapene også vil satse på CO₂-rensing.

Dette er Yaras ammoniakkfabrikk i australske Pilbara.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Yara har skrevet under en intensjonsavtale med Japans største kraftselskap Jera om å levere ammoniakk til kraftproduksjon.

Selskapet vil produsere ren ammoniakk i australske Pilbara, basert på fornybar energi og på gass kombinert med CO₂-rensing.

Ammoniakk (NH₃) produseres ved hjelp av hydrogen, nitrogen og vanndamp. I dag kommer det meste av dette hydrogenet fra reformering av naturgass, en prosess som gir store utslipp.

Ved å bruke grønt og blått hydrogen vil utslippene reduseres drastisk.

Grønt hydrogen lages med elektrolyse av vann basert på fornybar energi. Blått hydrogen er basert på gass, men kombinert med fangst og lagring av CO₂.

Tidligere har Jera også skrevet under en avtale med det malaysiske oljeselskapet Petronas om produksjon av ammoniakk, ifølge Nikkei. Jera står for rundt 10 prosent av Japans utslipp, blant annet fra gass- og kullkraftverk.

Yara-sjef Svein Tore Holsether.

– Banebrytende samarbeid

Japan planlegger å importere tre millioner tonn ammoniakk innen 2030, og Yara ønsker å kunne være med på å levere dette.

Ammoniakken skal brukes til å produsere varmekraft, og er ifølge Yara et ledd i Japans planer om utslippskutt og karbonnøytralitet innen 2050.

– Dette banebrytende samarbeidet tar sikte på å avkarbonisere Jeras kraftproduksjon og gi Yara en tilstedeværelse i det strategisk viktige japanske markedet, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara i en melding.

– Å bygge verdikjeder for blå og grønn ammoniakk er avgjørende for å muliggjøre hydrogenøkonomien, og samarbeid med en nøkkelaktør som JERA markerer en milepæl i å utnytte Yaras globale kapasitet og nettverk, sier han.

Ifølge Reuters har Japan planer om å kutte kostnaden for ammoniakk til mellom 15 og 20 yen per kubikkmeter i 2030, fra et nivå på 20–25 yen per kubikkmeter i dag. Etterspørselen skal etter planen økes til 30 millioner tonn i året innen 2050.

Jera har tidligere sagt at selskapet vil starte et pilotprosjekt for bruk av ammoniakk sammen med kull i et kraftverk innen 2030, og at selskapets kullkraftverk skal bruke 20 prosent ammoniakk innen 2035, ifølge Reuters.

Vil lagre CO₂ i Australia

Dette er noe av innholdet i Yara og Jeras intensjonsavtale:

 • Samarbeid om forsyning av ammoniakk til Japan og utvikling av ny etterspørsel
 • Lagring av fanget CO₂ ved Yaras ammoniakkanlegg i Pilbara, Australia
 • Utvikling av nye ammoniakkprosjekter (blått og grønt)
 • Optimalisering av ammoniakklogistikken til Japan
Les også

Yaras eiere kan vente seg pengedryss: – Bare se på historien

Satser på flere ammoniakkprosjekter

Avtalen med Jera innebærer nye muligheter for Yaras nyetablerte enhet Yara Clean Ammonia, som ledes av Magnus Ankarstrand.

Yara har jobbet med ammoniakk gjennom mange år, og har en flåte på 11 ammoniakkskip der fem er heleide. Yara har også 18 ammoniakkterminaler med lagringskapasitet på totalt 580.000 tonn.

– Dette er ikke bare prosjekter vi snakker om. Vi har en eksisterende infrastruktur i dag som er i drift og tjener penger, sa Yara-sjefen nylig til E24.

Nylig fikk Yara og Engie 42,5 millioner australske dollar av den australske regjeringen til å bygge et anlegg for produksjon av grønn ammoniakk.

Så langt er det to til fire ganger dyrere å produsere grønt ammoniakk enn fossilbasert ammoniakk, så kostnadene må videre ned for at det skal være lønnsomt uten subsidier.

Yara utvikler også et hydrogenprosjekt i Nederland, og har gått sammen med Aker og Statkraft for å erstatte gassbasert hydrogen med hydrogen basert på fornybar energi på ammoniakkanlegget i Porsgrunn, et prosjekt som kan kutte norske utslipp med 800.000 tonn i året.

Les også

Yara legger grønn ammoniakk i ny enhet: – Potensialet er stort

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Svein Tore Holsether
 3. Yara
 4. Kraftproduksjon
 5. Hydrogen

Flere artikler

 1. Yara inngår ny avtale om grønn ammoniakk i Japan

 2. Leder Yaras ferske satsing på ammoniakk: – Et vell av nye muligheter

 3. Skal selge ammoniakk til skip: Yara inngår avtale med råvarekjempe

 4. Hydro og Shell vil satse på grønt hydrogen

 5. Gjødselgigant vil forsyne skipsfarten med grønt drivstoff