Tesla-konkurrent skal på børs: Prises til 24 milliarder dollar

Med saudiarabiske oljepenger og Tesla-veteraner i ryggen skal Lucid Motors bli det neste store elbilselskapet på børs.

Bilprodusentens fabrikk i Arizona er planlagt å produsere 20.000 biler i løpet av 2022.
Publisert: Publisert:

Lenge har Tesla vært langt fremme i pannen hos bil- og børsinteresserte.

Nå prøver nok en amerikansk elbilprodusent å hive seg på børs-bølgen.

Lucid Motor slår seg sammen med spesialforetaket Churchill Capital IV, som styres av investorveteranen Michael Klein. Dette selskapet er et såkalt Spac, og er allerede børsnotert i New York og kan slik tilby en lettvint børsnotering.

Et Spac er et tomt «børsskall» som er satt opp med formål om å hente kapital i en børsnotering, med tanke på å ta over et spesifikt selskap. Klein har opprett flere slike selskap – og nå slås nummer fire altså sammen med Tesla-konkurrenten.

Kjølig mottatt

Avtalen er ingen overraskelse, og kursen i spesialforetaket hadde klatret 500 prosent det siste året etter at Klein og hans investorer samlet 1,8 milliarder dollar i forventning om fusjonen og målet om å ta bilselskapet på børs.

Kursen falt imidlertid bratt i New York da detaljene i avtalen ble kjent tirsdag. Churchill IV falt 48 prosent for dagen.

I avtalen ligger et kontantbidrag fra spesialforetaket på de 1,8 milliardene dollar de har samlet inn, vel 15 milliarder kroner, samt ytterligere 2,5 milliarder dollar fra investorer, vel 21 milliarder kroner.

De sistnevnte investorene inkluderer bilselskapets tidligere hovedeiere. Deriblant det statlige saudiarabiske investeringsfondet og kjente aktører som Fidelity Management, Franklin Templeton, Neuberger Berman, Wellington Management og Winslow Capital Management, melder Forbes.

Saudiaraberne har vært investorer i Lucid lenge. Verdens største oljeprodusent gikk inn i elbilselskapet første gang i 2018.

Klart i andre kvartal

Financial Times skriver at investeringen er blant de største av denne typen noensinne.

Det nye, fusjonerte selskapet prises nå til 24 milliarder dollar, over 200 milliarder norske kroner.

– Lucids overlegne og velprøvde teknologi støttet av klare krav om bærekraftig elektroniske kjøretøy gjør Lucid til en svært attraktiv investering for Churchill Capital IVs aksjonærer, hvorav mange har økt fokus på bærekraft, skriver Klein i en melding.

Transaksjonene forventes å være gjennomført innen andre kvartal av 2021, og skal forplikte partene til å holde på aksjene i minst et halvt år.

Les også

Kontroversielt børsskall er fortsatt i spill: Spetalens Saga tause om planene

Skal utkonkurrere Tesla

Lucids lederteam har sikret seg flere av Teslas tidligere toppsjefer, i det de tar opp jakten på Elon Musk sin elbil-trone.

Peter Rawlinson fortsetter som administrerende direktør etter fusjoneringen. Han har tidligere hatt lederstillinger i Lotus og Tesla, og var sjefingeniør ved produksjon av Tesla sin Model S.

I tillegg til Peter Rawlinson er det flere Tesla-veteranene som har valgt å bevege seg over til tech-entreprenørens argeste konkurrent. Lucid har også fått med seg elbil-pioneren Eric Bach, tidligere sjefingeniør Peter Hochholdinger og tidligere visepresident for Tesla Peter Hasenkamp.

Bilprodusenten har 2.000 ansatte, med hovedkontor i Newark i California.

Men den nye kontantstrømmen selskapet nå har sikret seg, skal gå til å utvide fabrikken i Arizona, hvor de skal fortsette utviklingen av sin første modell, Lucid Air – som prises til 169.000 dollar eller rundt 1,5 millioner kroner.

Den nylige oppstartede bilprodusenten sa i fjor at deres Air-modell vil utkonkurrere Teslas beste modeller på flere fronter, inkludert kilometer-distanse, fart og batterikapasitet og ladehastighet.

Publisert:
Gå til e24.no