Går mot Finanstilsynet: Åpner for utbytter i forsikring - aksjene stiger

Mens Finanstilsynet vil at både bank og forsikring skal droppe utbyttene, åpner Finansdepartementet for at forsikringsselskapene kan bestemme selv. – Et positivt signal, mener Gjensidige, som ønsker å åpne utbyttekranen igjen.

UTBYTTESIGNALER: Finansminister Jan Tore Sanner ber bankene om å holde tilbake utbyttene, men gir en åpning for at forsikringsselskapet som Gjensidige kan vurdere spørsmålet selv.
Publisert:

– Dette er positivt signal opp mot den ambisjonen styret har, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige til E24.

Finansdepartementet kommer onsdag med en avklaring om utbytter i finansnæringen, etter at Finanstilsynet ba norske banker og forsikringsselskaper om utbyttestopp ut året.

Les også

Finanstilsynet ber bankene droppe utbyttebetalinger ut 2020

Åpner for forsikringsutbytter

Departementet følger tilsynet i oppfordringen om at bankene bør holde pengene i kassen, men åpner derimot for at forsikringsselskapene selv bør kunne avgjøre spørsmålet om utbytter.

Finansdepartementet skriver om forsikring at «det er mindre grunn til å tro at de står overfor den samme høye risikoen som bankene».

«Forsikringsforetakenes kapitalkrav har heller ikke blitt redusert. Forsikringsforetakene må derfor i større grad kunne basere sin overskuddsdisponering på grundige analyser av egen soliditet», skriver departementet i en pressemelding.

Kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet skriver at tilsynet ikke har noen kommentarer til beskjeden fra Finansdepartementet.

På Oslo Børs er det utslag i flere aksjer etter meldingen. Gjensidige stiger 1,5 prosent, mens Storebrand er opp 0,9 prosent. Storbanken DNB falt derimot 1,9 prosent i starten av handelsdagen, men henter seg inn til en nedgang på 0,7 prosent.

Les også

Finansdepartementet: Banker bør ikke dele ut overskudd

Les på E24+

Småsparere kan ta grep for å unngå utbyttekuttet på børsen

Flere banker har redusert årets utbytte, eller utsatt utbetalingen til eiere og andre formål. Forsikringskjempen Gjensidige trakk forslaget om milliardutbytter da coronauroen herjet som verst, men har sagt at de ønsker å betale ut kapital som har bygget seg opp i selskapet.

– Vi er glad for at de ser det vi har påpekt hele tiden, at bank og forsikringsselskaper har en ulik risikoprofil. Vi er ikke i samme båt, sier Thoresen.

– Det betyr at ambisjonen til styret om å utbetale utbytter i løpet av dette året, den ligger fast, sier han videre.

Les også

Gjensidige-sjefen vil åpne utbyttekranen igjen: – Veldig viktig for oss

Gjensidige mener det er feil å sette skadeforsikringsselskap i samme bås som bankene når det gjelder utbytte i viruskrisen. Bildet viser Konsernsjef Helge Leiro Baastad (t.v.) og kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen.

Ser større sjanser for milliardutbytte

Analytiker Tiril Flørnes Støle i Sparebank 1 Markets tror meldingen fra departementet «definitivt øker sannsynligheten» for at Gjensidige kan betale ut det ordinære utbyttet.

Gjensidiges opprinnelige plan var å betale både et ordinært utbytte på 7,25 kroner basert på fjorårets resultat og et ekstraordinært utbytte på 5 kroner per aksje – til sammen seks milliarder kroner.

Støle viser til at konsernet sitter med betydelig mer kapital enn det som kreves.

– Størrelsen på utbyttet, om det bare blir det ordinære eller også det ekstraordinære er vanskelig å si.

Les også

Tror Finanstilsynet har «ris bak speilet» hvis bankene trosser utbyttestopp

Ba bankene holde tilbake

Beskjeden fra Finanstilsynet onsdag i forrige uke var at utdelingene i bank og forsikring bør stanses i alle fall frem til 1. januar neste år på grunn av coronasituasjonen.

Tilsynet foreslo tilbake i mars å forskriftsfeste utbyttenekt, men fikk ikke med seg Finansdepartementet.

I juni anbefalte europeiske tilsynsmyndigheter stans i utbetalingene ut 2020, og Finansdepartementet ga beskjed om at norske myndigheter vil følge anbefalingen.

Finansnæringens organisasjon, Finans Norge, har ment at tilsynets anbefaling kan svekke bankenes posisjon i kapitalmarkedene internasjonalt og ramme utdelingen til stiftelser og kundeutbytter.

Tilsynet har tidligere advart om at en langvarig coronakrise kan gi store tap for bankene, hvis husholdninger og bedrifter ikke har tilstrekkelige inntekter til å betjene lånene og panteverdier faller.

Finanstilsynet skrev onsdag at det er «fortsatt stor usikkerhet om pandemiens videre forløp og omfanget av inngripende smitteverntiltak, og dermed stor usikkerhet om det økonomiske tilbakeslagets dybde og varighet både i Norge og internasjonalt».

Publisert:
Gå til e24.no