Aksjeanbefalinger

Nel faller tungt etter helomvending fra meglerhus

Sparebank 1 Markets snur fullstendig i synet på Nel-aksjen, og anbefaler nå kundene sine å selge unna.

Nel var det første dedikerte hydrogenselskapet på Oslo Børs.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Hydrogenselskapet Nel, en av vinneraksjene på Oslo Børs i fjor, har over en tid vært en favoritt blant både analytikere og investorer. I år har imidlertid stemningen i stor grad snudd, med et bratt kursfall siden årsskiftet og salgsanbefalinger fra meglerhus.

Sparebank 1 Markets er sist ute med å anbefale Nel-dumping, ifølge en analyse fra mandag, der kjøpsanbefalingen vrakes.

Det fremheves at Nel har potensialet til å bli markedsledende, men at den nåværende verdsettelsen er «vanskelig å forsvare».

Kursmålet settes til 8,5 kroner, ned fra tidligere 20 kroner. Hydrogenaksjen avsluttet til 18,10 kroner mandag, og Sparebank 1 Markets, som siden forrige analyse har byttet analytiker som dekker Nel, øyner dermed mer enn en halvering fra dette nivået.

En aksjekurs på 8,5 kroner tilsvarer en markedsverdi på 12,4 milliarder kroner, mot en prising før børsåpning på 26,4 milliarder kroner.

Nel-aksjen faller rundt syv prosent til en kurs på 16,7 kroner tirsdag formiddag, som den mest omsatte aksjen. Samlet er da i underkant av to milliarder kroner i aksjonærverdier barbert bort.

Les også

Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

Økt konkurranse

Sparebank 1 Markets’ nye Nel-analytiker, Thomas Dowling Næss, ønsker ikke kommentere endringene overfor E24.

Det er økt konkurranse i hydrogensektoren, samt press på kort- og mellomlangsiktige marginer gjør at meglerhuset synes det vanskelig å forsvare dagens Nel-kurs, også omtalt av Infront TDN Direkt.

Sparebank 1 Markets skisserer i analysen et scenario, som inkluderer at man når den nødvendige elektrolysørkapasiteten i det internasjonale energibyrået IEAs netto nullutslippsscenario på 3.600 gigawatt innen 2050, hvor Nel forblir markedsleder med en avkastning på investert kapital på 37,5 prosent og markedsandel på 30 prosent. I dette scenarioet estimerer meglerhuset en rettferdig verdi på egenkapitalen rundt 31 kroner aksjen.

«Vi har derimot problemer med å bruke dette som vårt basecase», skriver Sparebank 1 Markets, omtalt av Infront TDN Direkt, og lister opp tre grunner:

 • Økt konkurranse fra flere veletablerte selskaper slik som Thyssenkrupp og Siemens.
 • IEA-målet impliserer en årlig installering av eletrolysører på 124 GW neste 24 år, i kontrast til EUs mål om 40 GW totalt innen 2030.
 • Økt press på Nels marginer på kort- og mellomlang sikt, som også selskapet selv har uttrykt.

Ifølge en analyseoversikt hos Bloomberg er det nå ti kjøpsanbefalinger, fire hold-anbefalinger og fem salgsanbefalinger på Nel-aksjen.

Shortposisjonene øker

Sist uke skrev E24 at Nel har forbigått seismikkselskapet PGS som aksjen med største shortposisjoner på Børsen. Siden har veddemålene på aksjeras fortsatt oppover, og minst 5,86 prosent av aksjene i Nel er nå lånt ut til shortsalg.

Posisjonene har bygd seg opp den aller siste tiden, en utvikling som har skjedd mens shortsalget på Oslo Børs generelt har vært lavt.

– Vi har et kursmål på åtte kroner for Nel-aksjen, så sånn sett mener vi alle bevegelser ned mot det er riktig. Vi har tro på hydrogenmarkedet, men synes prisingen av Nel er for høy og at den ikke tar hensyn til risiko knyttet til markedet, konkurranse eller fremtidig profitabilitet, kommenterte Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik til E24 sist uke.

Hydrogen er det vanligste grunnstoffet i universet, men å tjene penger på det er ikke lett. Nels potensielle inntjening ligger i fremtiden, og i 2020 tapte det samlet 415 millioner kroner på driften.

Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux venter også mer kursfall.

– Vi er negative til aksjen ettersom vi oppfatter at forventningene, selv på lang sikt, er for høye. Konkurransen har allerede økt og i en bransje med lave inngangsbarrierer frykter vi for lavere marginer enn det markedet forventer.

Les på E24+

Det er faktisk noen som kjøper Nel i bøtter og spann

Resultatfall

Resultatet før skatt for Nel falt til minus 580 millioner kroner, ned fra minus 5,2 millioner i første kvartal i fjor, ifølge rapporten tidligere i mai.

Samtidig svekket driftsresultatet seg til minus 98 millioner fra negative 87 millioner, etter at driftskostnadene økte med 42 millioner kroner til 255 millioner.

Nels hovedprodukter er hydrogenproduksjonsanlegg for industri og energiformål, hydrogenstasjoner for transportsektoren, samt lagringsløsninger for fornybar energi.

Flere meglerhus kuttet Nel-kursmålene etter resultatsmellen
Les på E24+

Nikola er visst ikke død likevel. Hva nå for Hexagon og Nel?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Hydrogen
 3. Sparebank 1 Markets
 4. Oslo Børs
 5. Nel

Flere artikler

 1. Nel-shorternes gevinst passerer 300 millioner kroner

 2. Smell for shortposisjoner i Nel – beregner papirtap på 370 millioner

 3. – Investorer med shortposisjon i Nel bør være forsiktige

 4. Veddemålene på Nel-ras hopper før tallslipp

 5. Kutter veddemål på Nel-ras etter aksjehopp