Investorenes aksjekjøp

Quantafuel-innsidere har dumpet aksjer for 182 millioner

Etter at Quantafuel ble notert har lederne lempet ut aksjer, men kjøpt lite – i motsetning til det som er vanlig i markedet. – Har ingenting å gjøre med hva man tror eller ikke, sier toppsjefen.

Quantafuel ble notert på daværende Merkur Market, nå Euronext Growth, i februar i fjor.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Senest forrige uke kom det siste innsidesalget i Quantafuel, som satser på gjenvinning av plast og har vært en av de grønne aksjerakettene på Oslo Børs.

Mens det store flertallet av de såkalte innsidernes aksjehandler i noterte selskaper er kjøp, har utviklingen vært motsatt i Quantafuel.

Seks av syv handler ledelse og styret har gjort siste halve året har vært salg, med en samlet salgssum på 182 millioner kroner. Ett kjøp er gjort, for 1,7 millioner kroner.

Les på E24+

Den brutale reprisingen av aksjemarkedet handler om mer enn renten

Mener innsidere gir aksjesignal

Innsidernes kjøp og salg i et selskap kan gi et signal om hva de som skal kjenne selskapet best, tror om selskapet og aksjen fremover.

– Vi tenker at innsiderne har veldig god kjennskap til selskapet spesielt, men også bransjen som sådan, sier analytiker Fredrik Tyvand i Investtech, et selskap som aktivt bruker innsidehandler i sin aksjeanalyse.

Tyvand peker på at 83 prosent av innsidehandlene i markedet det siste året er kjøp, mens kun 17 prosent er salg. Han sier at aksjekjøp fra innsidere viser tro på selskapet.

– Han hadde ikke gjort det hvis han ikke tror på selskapet. Vi tenker også at hvis en innsider selger, så ville han ikke gjort hvis han tenkte at det vil komme positive nyheter. Når han selger er det ikke grunn til å tro på noe snarlig kurshopp.

Les også

Folketrygdfondet vil øke investeringsmulighetene på Euronext Growth

– Ingenting å gjøre med hva man tror

I Quantafuels tilfelle er det imidlertid andre faktorer som spiller inn, fremholder toppsjef Kjetil Bøhn. Han viser til at primærinnsidere som han selv har hatt omtrent alt av sine verdier i selskapet.

– Det har ingenting å gjøre med hva man tror eller ikke. Hvis man har 1 million og 990.000 er i én pott, bruker man ikke de siste ti tusen på toppen, illustrerer Bøhn.

Selv har Bøhn solgt aksjer i to omganger siden i fjor sommer. Først en post for 1,78 millioner kroner og deretter et større salg på 63 millioner. Fortsatt eier Bøhns selskap KB Management aksjer verdt over 190 millioner kroner i Quantafuel.

– For min del har jeg tatt dette selskapet fra null til ti milliarder. Jeg synes ikke det er merkelig at en gründer etter syv år rebalanserer livet litt.

– Hadde jeg sittet med en annen fordeling av verdier hadde jeg sikkert gått inn og kjøpt i Quantafuel, sier han.

Les også

Hjørnesteinsras i Rana Gruber – dumpet aksjer for 122 millioner

Scorer lavt i innside-rangering

Investtech har undersøkt effekten av innsidehandler og Tyvand sier det er en sammenheng mellom slike handler og kursutvikling.

Analysen er basert på 20 år med data fra Oslo Børs og 16 år med data på Stockholm-børsen. Aksjer med innsidekjøp har i gjennomsnitt gjort det bedre enn referanseindeksen, mens det motsatte er tilfellet ved innsidesalg, ifølge Investtech.

Analyseselskapet har derfor laget en score på alle aksjer. Den er basert på beløp i handelen, hvor stor handelen er i forhold til aksjene innsideren satt med og hvor lang tid det har gått siden handelen ble gjort.

Investtechs algoritmer gir Quantafuel-aksjen en score på minus 56 poeng i systemet som går fra pluss 100 til minus 100 poeng. I rangeringen er Quantafuel på 14. plass fra bunn, av totalt rundt 250 aksjer.

Les også

Unge amerikanere vil pøse krisepenger inn i aksjer

Ser «ny industriell revolusjon»

Bøhn står bak selskapet som mener de har en løsning på problemet med plastforsøpling. Ved å sende plast gjennom et av sine anlegg kan selskapet lage blant annet petroleums-produktet nafta, diesel eller ny plast.

Etter himmelferden gjennom store deler av 2020 har Quantafuel-aksjen korrigert ned i år, i likhet med mange andre grønne aksjer.

Bøhn uttrykker sterk tro på utsiktene for grønn industri.

– Jeg mener at vi er inne i en ny industriell revolusjon, en grønn revolusjon. Folk må gjerne tro at det ikke skjer, men når oljeselskaper går ut og sier at de skal bli CO2-nøytrale, da er det noen krefter her som er helt spinnville.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Quantafuel
 3. Oslo Børs
 4. Euronext

Flere artikler

 1. Kjetil Bøhn går av som sjef for Quantafuel

 2. Mener Equinor-direktørs aksjedump er «et negativt signal»

 3. Betalt innhold

  Investtech-analyse: Aksjene innsiderne nå kjøper med begge hender

 4. Betalt innhold

  Investtech-analyse: Tre kjøp med aktive innsidere

 5. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Kjøp disse fire aksjene