Svenske eiendomskjemper i kamp om Entra: Sikret seg statens aksjer i natt

Entra-aksjonær Storebrand vil avvente styrets anbefaling etter at Castellum har tatt opp kampen med SBB om det norske eiendomsselskapet.

VIL KJØPE ENTRA: Castellum-sjef Henrik Saxborn.
Publisert:

De to svenske eiendomsselskapene Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) og Castellum er i budkamp om Entra, etter at sistnevnte har kjøpt alle statens aksjer og lagt inn et konkurrerende bud torsdag.

Det skjer dagen etter at Castellum og Entra brøt samtaler om en sammenslåing.

Les på E24+

Det er langt fra sikkert at siste bud er lagt på Entra

Sikret seg statens aksjer

– I går sto vi med et stort antall av våre aksjonærer, som hadde forpliktet seg og var klare. Og da vi ikke fikk en positiv beskjed før børsen åpnet i går, var vi tvunget til å meddele at vi ikke kunne stå ved vårt bud, sier Castellum-sjef Henrik Saxborn til E24.

– Vi fikk utrolig mye sterke tilbakemeldinger fra aksjonærer på begge sider. Og sammen med at den norske staten meddelte at man var interessert i selge, og vi gjennomførte den transaksjonen i natt, gjorde at vi hadde muskler til å gjøre dette, sier han videre.

Castellum bladde opp 2,53 milliarder kroner for statens Entra-aksjer, hvilket gjør at selskapet allerede har sikret seg en eierandel på 8,24 prosent. Budet til resten av aksjonærene vil verdsette hver Entra-aksje til 170,86 kroner.

– Hvorfor selger staten Entra-aksjene til Castellum nå istedenfor å avvente potensielle nye bud, gitt at også SBB har vist interesse for et oppkjøp?

– Etter grundige vurderinger av tilbudet, valgte vi å selge oss ut av Entra nå. Både Sverige og Norge er kjernemarkeder for det kombinerte selskapet, og oppkjøpet virker både industrielt og finansielt riktig, sier næringsminister Iselin Nybø via sin kommunikasjonsavdeling.

Saxborn sier at Castellum også er i kontakt med andre eiere, men er ordknapp om dialogen. Største aksjonær er Folketrygdfondet som sitter med 11,8 prosent av aksjene.

– Vi er i kontakt med mange aksjonærer. Jeg vil ikke definere noen, sier han.

Les på E24+

Staten kan ha hevet terskelen for nye og høyere bud på Entra

I tenkeboksen

På listen over Entra-eiere er det også flere norske verdipapirfond, deriblant et Storebrand-fond, som skal ta stilling til de to beilerne.

– Først og fremst gleder vi oss over at andelseierne våre har fått en god kursoppgang i Entra!, skriver porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand i en e-post.

Han peker videre på anbefalinger for hvordan et styre skal håndtere en budsituasjon, og opplyser at fondsforvalteren avventer hva Entra-styret gjør.

– Vi får vurdere det litt og se hva styret anbefaler, skriver Nielsen.

Budkamp

På den andre siden står SBB med et bud på 165 kroner per aksje. Det er flere forskjeller mellom de to tilbudene.

SBB tilbyr oppgjør i form av 115,5 kroner per aksje i kontanter, og 49,5 kroner i form av aksjer.

Castellum vil gi 13 nye aksjer i Castellum for hver 20. aksje man eier i Entra, i tillegg til en kontantutbetaling på 25,68 kroner.

– Vi betaler mer. Vi tilbyr et av Europas sterkeste eiendomsselskaper. Dette er ikke et fiendtlig bud, men et bud om et ekteskap. Vi tror denne plattformen kommer til å være konkurransekraftig i verden, sier Saxborn.

SBB-sjef Ilija Batljan har et annet syn. I en kort kommentar fremhever han deres bud som det beste fordi det inneholder en større andel kontanter enn aksjer, sammenlignet med budet til Castellum.

Les også

Svensk eiendomsgigant varsler bud på Entra – SBB verdsetter selskapet til 30 milliarder kroner

Skal vurdere budet

Det som har blitt en kamp om Entra startet med at selskapet tirsdag morgen bekreftet at de var i samtaler som kunne ende opp i et bud. Noen timer senere kom SBB med et bud som ikke var en del av disse samtalene.

Etter at Entra-styret rykket ut med meldingen om at det ikke ville anbefale SBB-budet har altså Castellum lagt et konkurrerende bud på bordet.

Foreløpig har ikke Entra-styret gitt noen vurdering av Castellums tilbud, men opplyser at det vil komme en tilbakemelding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om