Tror DNB får kjøpe Sbanken til slutt: – Overveiende sannsynlighet for at de kommer i mål
Det skal mye til at DNBs Sbanken-oppkjøp ikke blir noe av, mener eksperter E24 har snakket med.
– Det er en overveiende sannsynlighet for at de kommer i mål til slutt, sier førsteamanuensis Øyvind Aas ved Høyskolen Kristiania.
Dette etter at Konkurransetilsynet skulle komme med sin konklusjon om DNBs oppkjøp av Sbanken torsdag – men fristen ble utsatt for andre gang.
Denne gang var det DNB selv som hadde bedd om ekstra tid til å komme i mål med tiltak som gjør tilsynet fornøyd.
– Det er lite sannsynlig at DNB skulle gå hele denne veien, for så å ikke gjøre det på siste vurdering, mener Aas.
– At de har holdt på så lenge tyder på at de kommer i mål.
Konkurransetilsynet sier i torsdagens melding at de ikke synes tiltakene DNB har presentert hittil er gode nok. Nå får storbanken innvilget eget ønske om å få nye 15 virkedager. 18. november er endelig og absolutt siste frist.
– DNB gjør det de har krav på her. De kan komme med avhjelpende tiltak, og har et par sjanser til å gjøre det. De har neppe lagt seg helt flate til å begynne med, for da kan de kanskje få tiltak som er mindre slitsomme å leve med for DNB, sier Aas.
Tror salg blir nødvendig
Konkurransetilsynet har lenge vurdert å forby DNB-oppkjøpet fordi de mener det vil svekke konkurransen i markedet for fondssparing – til skade for forbrukerne.
Allerede har både Finansdepartementet og Finanstilsynet godkjent Sbanken-oppkjøpet. Konkurransetilsynet er dermed siste hinder for Norges største bank, som annonserte sine oppkjøpsplaner tilbake i april.
– Jeg tipper de har kommet med atferdstiltak. Det er for eksempel å forplikte seg til å ikke ha noen endring i prissetting i en periode fremover. Jeg tipper det kom først, for da slipper man å selge.
Det tipper Aas ikke har vært er nok for Konkurransetilsynet.
NHH-professor og konkurranseekspert Øystein Foros sier også at han er rimelig sikker på at det må noe strukturelt til i forbindelse med fondsdistribusjon, altså at noe må selges.
– Jeg tipper Konkurransetilsynet vil ha noe strukturelt, at noen må kvitte seg med noe. DNB må gi en større kjøttbit, for å si det sånn, sier han til E24.
Både førsteamanuensis Aas og NHH-professor Foros tror DNB vil strekke seg for å komme i mål med oppkjøpet av Sbanken.
– Har DNB lyst nok finner de nok en løsning. Min oppfatning ut fra kommentarene fra DNB er at de ikke først og fremst er interessert i fondsporteføljen. Hvis dette handler om lån og sparing, så kommer de til å være villige til å strekke seg langt, sier Foros
– I siste instans vil trolig DNB gå med på å selge fondsdistribusjonen i Sbanken, om det er det som skal til. Mitt inntrykk er at de først og fremst ønsker å kjøpe Sbanken på grunn av boliglånsporteføljen, og fond er ikke en så stor del Sbanken, sier Aas.
– Fin dag for forbrukere i Norge
Den opprinnelige fristen til konkurransetilsynet var tidligere i oktober, men da kom DNB med forslag til avhjelpende tiltak kvelden før fristen gikk ut.
Konkurransetilsynet har hatt 15 dager på å vurdere om forslaget fjerner tilsynets bekymringer, og nå gis det altså 15 nye dager før en endelig beslutning må falle.
– DNB har rett til å komme med nye tiltak og be om mer tid, og det er logisk for dem å gjøre det, sier Øyvind Aas.
Han mener det er bra at prosessen rundt oppkjøpet fortsetter.
– Det er fint at DNB går hele veien. Det tar tid, men det viser at prosessen i Norge fungerer. Det betyr at man får en bedre vurdering, og gjør at jeg får tiltro til hele prosessen.
– Dette er egentlig en fin dag for forbrukere i Norge, fordi man får en grundig prosess, legger Aas til.
DNB selv antyder at det kun gjenstår småplukk før de er i mål:
– I all hovedsak har allerede Konkurransetilsynet avklart de viktigste spørsmålene i kjøpsprosessen. Konkurransetilsynets bekymringer har vært knyttet til fondsdistribusjon, som utgjør en svært liten del av det samlede oppkjøpet, sier kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin.
– Vi vil fortsette dialogen med Konkurransetilsynet om de avhjelpende tiltakene. I dialogen hittil har vi lagt vekt på at markedet for fondsdistribusjon er i stor utvikling, med sterk konkurranse mellom en rekke aktører og nye utfordrere, fortsetter DNB-toppen.