Børsdagen

Oslo Børs startet kvartalet med nedgang

Hovedindeksen vekslet mellom opp- og nedgang fredag. Borr Drilling falt kraftig etter å ha meldt behov for mer egenkapital.

I sin helhet falt hovedindeksen 2,59 prosent i løpet første halvår.
 • Ada Lea
 • Ragnild Tiller
Publisert:

Månedens og andre halvårs første handelsdag åpnet flatt. Så snudde Hovedindeksen ned, før den snudde oppover rundt lunsjtider. Pilene pekte nedover igjen kort tid før stengetid.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,57 prosent.

Dermed har Hovedindeksen falt tre dager på rad.

Samtidig stiger oljeprisen. Et fat nordsjøolje handles for 110,3 dollar rundt klokken 16.30, opp 1,1 prosent for dagen.

Torsdag avrundet Oslo Børs et begivenhetsrikt halvår med markant fall.

Før børsåpning kom det et knippe nyheter:

 • Q-Free har signert en 5-årig forlengelse av sin bompengekontrakt i Portugal med motorveioperatøren Ascendi O&M S.A. Kontrakten har en totalverdi på 148 millioner kroner. Q-Free-aksjen falt 0,15 prosent fredag.
 • Selvaag melder om «roligere» andre kvartal. Selvaag Bolig solgte 139 boliger for 751 millioner kroner og igangsatte bygging av 190 boliger i andre kvartal. Aksjen steg 5,34 prosent fredag.
 • TGS har kjøpt opp Prediktor AS, et selskap basert i Fredrikstad med 40 ansatte som driver innen eiendelsforvaltning og sanntids dataadministrasjonsløsninger til eiere av fornybar energi og energi. TGS-aksjen falt 2,17 prosent.
 • Magnoras porteføljeselskap Helios vil selge fire solcelleprosjekter i Sør-Sverige til en ledende uavhengig europeisk solenergiprodusent (IPP). Magnora steg 4,37 prosent fredag.

Borr Drilling falt kraftig

Borr Drillings meldte torsdag kveld at en refinansieringsløsning vil kreve ytterligere egenkapitaltilførsel.

Borr Drilling, hvor investor Tor Olav Trøim er styreleder, forhandler med kreditorene om refinansiering og hadde frist til 30. juni, men har nå fått en ny utsettelse av nedbetalingen til 15. juli.

Det har blitt gjort «betydelig fremgang» i forhandlingene, skriver Borr Drilling i meldingen.

– En komplett løsning vil kreve ytterligere innskudd av kapital kombinert med gjeldsnedbetalinger, forlengelser og innrømmelser fra kreditorene, skrev selskapet i meldingen.

Borr Drilling-aksjen endte med et fall på 14,31 prosent fredag.

Riggselskapene har hatt en krevende tid etter oljenedturen under coronakrisen i 2020, som dempet investeringslysten i olje- og gassbransjen.

Borr Drilling har gått gjennom flere runder for å redusere gjeldsbyrden, etter å ha lånt mye penger for å satse på rigger. Selskapet solgte denne uken tre rigger som et ledd i arbeidet med refinansieringen.

– Preget av høy inflasjon og sentralbanker

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,27 prosent i løpet av torsdagen. I sin helhet falt hovedindeksen 2,59 prosent i løpet av halvåret.

– Det siste halvåret har vært preget av høy inflasjon og sentralbanker, også har krigen i Ukraina kommet på toppen av det hele, oppsummerte sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank torsdag.

På Oslo Børs har den høye olje- og gassprisen dominert, understrekte han.

– Hadde det ikke vært for krigen hadde vi sett en lavere olje og gasspris. Hadde det ikke vært for den sterke oljeprisen, tror jeg Oslo Børs ville vært minst like svak som resten av markedene.

Nedgang i USA og Asia

Wall Street rundet av et turbulent første halvår med kraftig nedgang torsdag. S&P 500 falt 0,86 prosent og dermed ble første halvår det verste for den brede indeksen siden 1970.

Fredag starter de amerikanske aksjemarkedene handelsdagen med nedgang.

I Asia og Stillehavsregionen har det gått fra oppgang til nedgang fredag. Nedgangen kom etter fabrikktall fra Kina.

De toneangivende børsene i Asia og Stillehavsregionen reverserte stigende tall og falt på den første dagen i det nye kvartalet, etter at investorer prosesserte fabrikktall fra Kina.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Hovedindeksen OSEBX
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Markant børsfall på halvårets siste dag: – Inflasjon og sentralbankene har styrt showet

 2. Oljeprisen klatret og sendte Oslo Børs svakt i pluss

 3. Oslo Børs steg i takt med oljeprisen

 4. Oljeløft på Oslo Børs, men nesestup for SAS

 5. Oslo Børs falt tydelig