Aker Biomarine-aksjen stuper etter resultatvarsel

Krillselskapet varsler lavere salg og inntjening. Analytiker peker på svakt fiske og høyere kostnader, mens investorene sender aksjekursen ned på Oslo Børs.

EIER: Kjell Inge Røkke er største eier i Aker Biomarine gjennom Aker-systemet.
  • Eivind Bøe
  • Infront TDN Direkt
Publisert:

Det Kjell Inge Røkke-dominerte krillselskapet har kommet med en oppdatering og reviderte utsikter for 2021.

Aksjen falt kraftig på resultatvarselet, før den ble stanset automatisk på Oslo Børs, og når handelen er i gang igjen er kursen ned 14,45 prosent torsdag.

Kursen til Aker Biomarine er betydelig ned siden selskapet gikk på børs i fjor. I forbindelse med børsnoteringen hentet Aker Biomarine rundt 2,15 milliarder kroner til 115,85 kroner per stykk. I skrivende stund handles aksjen til 43 kroner.

Analytiker: Svakt fiske og høye kostnader

Omsetningen i 2021 ventes nå å bli noe lavere enn i 2020, sammenlignet med tidligere forventning om moderat vekst.

Carl-Emil Kjølås Johannessen er aksjeanalytiker i Pareto Securities og følger Aker Biomarine-aksjen. Han sier aksjefallet kommer fordi selskapet varsler en «ganske kraftig nedjustering» av inntjeningen i 2021.

– De sier at ebitda-marginen skal være betydelig lavere enn i fjor, sier Kjølås Johannessen til E24.

Justert ebitda-margin ventes å bli 15-17 prosent i 2021, mot tidligere forventning om noe lavere enn i 2020. I 2020 var den justerte ebitda-marginen 27 prosent.

Et annet meglerhus, Arctic Securities, skriver at de reviderte utsiktene indikerer en justert ebitda i 2021 på 45 millioner dollar, mot meglerhusets nåværende estimat på 69 millioner. Meglerhuset mener også at dagens resultatvarsel indikerer ytterligere nedsiderisiko for 2022-estimatene.

Årsaken til varselet om lavere inntjening, er svakt fiske, påpeker Kjølås Johannessen.

– Når du fisker mindre, blir det høyere kostnader på det du fisker, på grunn av at de faste kostnadene må fordeles på mindre volumer, sier Kjølås Johannessen i Pareto og viser til at det gjør at selskapet må skrive ned verdier.

Selskapet vil skrive ned verdien på lagerbeholdningen av produktet Qrill Aqua med et foreløpig ukjent beløp som følge av den lavere innhøstingen og høyere faste kostnader.

Aker Biomarine ser nå en offshore krillproduksjon i 2021 på 40.000-45.000 tonn, mot 45.000-50.000 som ble kommunisert i andrekvartalsrapporten fremlagt i juli.

Les også

Aker Biomarine får gebyr fra Oslo Børs for regelbrudd

Les også

Derfor fikk Røkkes Aker Biomarine gebyr fra Oslo Børs

– Skuffende

Lavere innhøsting vil videre resultere i redusert produkt tilgjengelig for Qrill Aqua mot slutten av året, og dermed påvirket salget i 2021.

Av de nedjusterte finansielle estimatene kommer rundt to tredjedeler fra lavere innhøstingsvolumer og en tredjedeler til salg av produktet Superba, fremgår det.

Innhøstingen i 2021 har vært lav som følge av lav tilgjengelighet på krill, kombinert med utfordrende nivåer av is i august og september. Hittil i år har produksjonen vært 38.500 tonn før innhøsting i fjerde kvartal, som er mindre enn to tredjedeler av selskapets opprinnelige ambisjon for helåret.

«Sesongen i 2021 har vært skuffende med betydelig lavere volumer som påvirker vårt salg og inntjening», heter det.

Les også

Har brukt 160 mill. på reklame i USA: Venter null vekst for Røkkes krillbutikk

Som rapportert i juli er salgsvolumet for Superba i år lavere enn sist år. Hovedårsaken til dette er et stort fall i salget til Sør-Korea og langsommere enn anslått salg i det amerikanske massemarkedet. Selv om Superba-salget i andre halvdel av 2021 anslås å være høyere enn i første halvår er salgsveksten i de ovennevnte markedene lavere enn tidligere estimert. Aker Biomarine har de siste månedene iverksatt salgsforbedringsinitiativer, men likevel forventes det årlige salget å være lavere enn forrige estimat.

Antall fiskedager denne sesongen har vært 18 prosent under det laveste av de sammenlignbare tallene fra de siste åtte årene, og er 23 prosent lavere enn gjennomsnittet ettersom et stort antall dager brukes på å lete etter krill. Selskapet bemerker videre at biomassen i Antarktis er god med en nylig studie som har viste en økning på 17 prosent de siste 20 årene.

Selskapet vil avholde en kapitalmarkedsdag sent i november eller tidlig desember.

Les på E24+

Suksessforvalter Marius Borthen: – Nå er tiden inne for å sitte stille i båten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Biomarine
  2. Kjell Inge Røkke

Flere artikler

  1. Aksjefond kjøpte seg opp før Aker Biomarine-smell: – Må nok sitte en stund

  2. Aker Biomarine falt igjen etter nedjusterte kursmål

  3. Røkkes krilltopp med aksjetap på 66 millioner – nå kjøper han mer

  4. Derfor fikk Røkkes Aker Biomarine gebyr fra Oslo Børs

  5. Aker satte rekord i andre kvartal: Nettoverdiene økte til 66,9 mrd.