Norske investorers Vaccibody-aksjer til værs etter ny avtale

Storinvestorer som Jan Haudemann-Andersen og Tore Aksel Voldbergs aksjer i Vaccibody løfter seg betydelig tirsdag.

Milliardær Jan Haudemann-Andersen avbildet på vei til John Fredriksens årlige julebord på Theatercaféen.
Publisert:

Vaccibody meldte tirsdag morgen at det bytter navn og inngår en mulig milliardavtale med amerikanske Regeron. Det norske kreftselskapet skal nå hete Nykode Therapeutics, og får inn den amerikanske biotek-kjempen på eiersiden.

Samarbeidsavtalen kan bli verdt 8,3 milliarder kroner.

Aksjekursen stiger rundt 20 prosent i tidlig handel på Oslo Børs, som er gullkantet for aksjonærene.

  • Størst er hoppet for Jan Haudemann-Andersen. Han er gjennom sine Datum-selskaper største aksjonær, og sikrer på kort tid en papirgevinst på rundt 500 millioner kroner og sitter nå på Vaccibody-aksjer for rundt tre milliarder kroner.
  • Neste største aksjonær, Rasmussengruppen, har en papirgevinst på rundt 400 millioner kroner. Den totale aksjeposten har nå en verdi på rundt 2,2 milliarder kroner.
  • Tore Aksel Voldberg har en papirgevinst på rundt 100 millioner kroner. Han eier gjennom investeringsselskapet Skøien as 9,35 millioner aksjer, som etter kurshoppet har en verdi på om lag 720 millioner kroner.

På eiersiden i selskapet er blant andre også investorer som Runar Vatne og øyelege Ole Morten Halvorsen, også med en papirgevinst på rundt 100 millioner kroner hver siden børsåpning. I tillegg er Radiumhospitalets Forskningsstiftelse tredje største aksjonær.

Går inn på eiersiden

Regeneron, som er børsnotert på Nasdaq med en børsverdi på 67 milliarder dollar, går inn med en investering på 20 millioner dollar.

Det skjer til en premie på 20 prosent til gjennomsnittlig aksjekurs i Vaccibody siste 30 dager, opplyser selskapet.

Avtalen mellom de to omfatter fem programmer som skal fokusere på vaksiner mot kreft og smittsomme sykdommer, ifølge meldingen. Vaccibody får også en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar.

Ifølge selskapet kan det potensielt motta 875 millioner dollar i ytterligere betalinger. Det er avhengig av fremtidig utvikling, også kommersielt.

I tillegg vil Vaccibody kunne få ytterligere betalinger på salg av kommersialiserte produkter, slik at den totale verdien av avtalen potensielt kan bli på 925 millioner dollar.

Det tilsvarer 8,3 milliarder målt i norske kroner.

Vaccibody-sjef Michael Engsig sier i meldingen at selskapet er «svært fornøyd med å ha inngått denne banebrytende avtalen med Regeneron».

Grunnlegger og direktør Agnete B. Fredriksen sier at Regeneron vil bli en «fantastisk partner» i arbeidet med å utvikle vaksiner.

Les også

Jan Haudemann-Andersen tjente 3,4 milliarder kroner i fjor

Dekker kostnader

Som del av avtalen skal Regeneron dekke alle kostnader til forskning, utvikling og kommersialisering.

Selskapet skal ha ansvaret for den kliniske utviklingen, produksjon etter den innledende utprøvingen og kommersialisering.

Vaccibody skal blant annet stå for vaksineutviklingen og produktlevering i den første fasen av utprøving av vaksiner.

Tre av programmene skal være rettet mot kreft, mens to er innen smittsomme sykdommer.

Hver av disse kan inkludere flere vaksinekandidater, som alle kan utløse royalty-betalinger og betalinger knyttet til såkalte milepæler.

Publisert: