Krisen fortsetter for Emergy – kan gå tom for penger i februar

Emergys ukrainske vindpark til fire milliarder kroner går for halv maskin, og kassen kan være tom innen februar hvis ikke de tekniske problemene løses.

I PENGETRØBBEL: Joar Viken (t.h.), sjef i daværende NBT (nå Emergy), signerer låneavtalen som sikret byggingen av den ukrainske vindparken Syvash i 2019. Nå rammes anlegget både av tekniske feil og Emergys pengeproblemer.
Publisert: Publisert:

Den norske vindkraftutbyggeren Emergy, med profilerte investorer som Aker, Kjell Inge Røkke, Trond Mohn og meglerhuset Arctic Securities på eiersiden, kjemper en desperat kamp for å overleve.

Før helgen annonserte selskapet at det offisielt har gitt opp forsøket på å hente fire milliarder kroner til å finansiere det gigantiske vindprosjektet Zophia i Ukraina.

Samtidig er den allerede ferdigstilte vindparken Syvash i samme land rammet av store tekniske problemer, med flere turbiner ute av drift.

«Finansiering for å dekke prosjektkostnader er i ferd med å bli stram hvis problemene med det elektriske systemet fortsetter å forhindre normal drift», heter det i en oppdatering til obligasjonseierne i Emergys datterselskap East Renewable, publisert i helgen.

Her understrekes det videre at man risikerer å gå tom for kontanter i februar «hvis prosjektet blir forhindret fra å gjenoppta driften som planlagt».

E24 har sendt spørsmål til Emergy om hvilke tiltak som vurderes for å unngå et slikt scenario, men har foreløpig ikke fått svar.

Undersøker branner

Emergy, som tidligere het NBT, satset på vindkraftutbygging i land som Mongolia og Kina før det gikk tungt inn i Ukraina i 2018.

Syvash ble bygget i samarbeid med franske Total Eren, og er en av de største vindparkene i landet, med en kapasitet på 250 megawatt og en prislapp på over fire milliarder kroner.

Emergy finansierte sin andel av prosjektkostnaden delvis gjennom et obligasjonslån på 75 millioner euro fra Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD), som er utstedt av East Renewable.

GIGANT: Syvash er en av de største vindparkene i Ukraina, med en kapasitet på 250 megawatt.

Etter å ha blitt kraftig forsinket på grunn av flere tekniske problemer, ble parken til slutt ferdigstilt i fjor sommer.

Så brøt det ut brann i flere av parkens 63 vindmøller i oktober, og siden har store deler av anlegget vært stengt for å undersøke årsakene til og reparere feilen.

Det er tidligere mistenkt feil både på de elektriske koblingene og under selve installasjonsarbeidet.

«Den seneste tidsplanen forutsetter at alt arbeid er fullført i første kvartal, med en viss sannsynlighet for at arbeidet sklir inn i andre kvartal», heter det i rapporten til obligasjonseierne.

Rammes av uroligheter

Syvash-anlegget er plassert i Chaplynka-distriktet, ved foten av innsjøen Syvash, som grenser til den okkuperte Krim-halvøya.

Vindkraften selges til det statseide Energorynok, og ved full kapasitet kan parken forsyne strøm til 100.000 husholdninger.

E24 skrev før helgen at Emergy har mistet muligheten til å inngå en tilsvarende «feed-in tariff»-avtale med myndighetene for kraften fra det planlagte Zophia-prosjektet, som er tre ganger større enn Syvash.

Emergy viser imidlertid til at gjeldende priser i det private «merchant»-markedet for øyeblikket er høyere enn tariffnivået for vindkraft.

«Dette skaper en åpning for potensielt attraktive langsiktige avtaksavtaler, og prosjektet er i konstruktiv dialog med potensielle avtagere», skrev Emergy i en melding før helgen.

De siste månedene har selskapet jobbet på spreng for å utsette forfall på sin betydelige milliardgjeld.

En mulig løsning på finansieringskrisen presenterte seg da Aker varslet et oppkjøp på 3,1 milliarder mot slutten av 2019, men budet ble trukket i januar 2020.

Prosessen er ikke blitt enklere av et økende konfliktnivå mellom Ukraina og Russland, der sistnevnte er i ferd med å gjennomføre en massiv styrkeoppbygging langs Ukrainas grense.

Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalte før helgen at faren for en konflikt i Europa er reell, etter å ha møtt alliansens utenriksministere i et digitalt møte fredag ettermiddag.

Les også

Fikk ikke penger til vindpark – nå må de også finne ny kjøper til kraften

Les også

Aker og Trond Mohns vindsatsing i pengenød: Nå går sjefen etter fem måneder i jobben

Publisert:
Gå til e24.no