Ny skuffelse for hydrogenselskap: Har mistet to av fem storkontrakter
Hydrogenpro var «utvalgt leverandør», men mistet likevel kjempekontrakten i Frankrike. Sjefen tror likevel at det løsner snart.
Hydrogenpro blir likevel ikke leverandør til det omfattende hydrogenprosjektet Normandy for franske H2V.
Det bekrefter Hydrogenpro i en børsmelding fredag. Som E24 tidligere har skrevet, begynte aksjekursen å rase da det ble først ble sådd tvil om Hydrogenpros deltagelse i januar.
Da annonserte franske Air Liquide at det hadde kjøpt seg inn i Normandy. Grepet var illevarslende, siden Air Liquide nylig hadde inngått en strategisk allianse med Hydrogenpros tyske gigantkonkurrent Siemens.
Nå viser det seg at skeptikerne fikk rett. Denne uken kjøpte Air Liquide H2Vs resterende aksjepost i Normandy, og går videre med Simens som leverandør.
– Dette er en skuffelse, ingen tvil om det. Men det endrer ikke på det store bildet, som er at vi ser en betydelig positiv utvikling for flere potensielle prosjekter i nær fremtid, sier Hydrogenpro-sjef Mårten Lunde til E24.
Milliardras for Hydrogenpro: Usikkerhet rundt flere viktige kontrakter
Tre av fem prosjekter er røket
Hydrogenpro var en av flere hydrogenrelaterte selskaper som gikk på Euronext Growth i fjor høst, under en nærmest euforisk periode for fornybaraksjer.
På det tidspunktet var Normandy en av fire store kontrakter som ble trukket frem. Noen måneder senere ble en potensiell kontrakt med spanske Repsol lagt til listen.
I mai kom så nyheten om at Repsol-kontrakten var lagt på is, siden prosjektet ikke hadde kvalifisert til EU-midler.
Av de tre gjenværende kontraktene på den opprinnelige listen, står nok et grønt hydrogenprosjekt for H2V i den franske havnebyen Dunkirk. Hydrogenpro avviser i dagens melding at utfallet med Normandy påvirker denne prosessen.
– I Dunkirk er H2V fortsatt 100 prosent eier, og vi fortsetter å jobbe tett sammen videre. Dette er to helt ulike situasjoner, sier Lunde.
– Hvor trygg er du på at Air Liquide ikke kjøper seg inn i også dette prosjektet?
– Jeg kan ikke spekulere i hva de gjør, men jeg kjenner ikke til pågående diskusjoner mellom Air Liquide og H2V om endringer på eierskapet i Dunkirk, sier Lunde.
– Dette er den andre av fem store avtaler som nå glipper. Har dere kommet like langt som dere regnet med i løpet av dette året på børs?
– Ja, det vil jeg absolutt si. Som det fremgår av meldingen vi har sendt ut i dag, så er vi egentlig veldig positive til en del andre spesifikke muligheter og kontraktssituasjoner som har utviklet seg veldig raskt de siste månedene, sier Lunde.
– En tålmodighetsprøve
I tillegg til de fem nevnte kontraktsmulighetene, har Hydrogenpro også annonsert fire samarbeids- eller intensjonsavtaler det siste året.
Den eneste inntektsgenerende kontrakten har kommet fra selskapets japanske industripartner Mitsubishi, for levering av et mindre pilotanlegg ved Herøya Industripark.
Basert på informasjon fra selskapet ligger kontraktsverdien trolig et sted mellom 3–4 millioner dollar. Hydrogenpro prises nå til 971 millioner kroner, etter å ha mistet 72 prosent av markedsverdien siden nyttår.
– Dette har vært en tålmodighetsprøve både for aksjonærene og ledelsen. Men vi er ved godt mot, sier Lunde.
Mens Dunkirk-prosjektet har en estimert kontraktsverdi på 60 millioner dollar, har Hydrogenpro også flagget en mulig USA-kontrakt med nevnte Mitsubishi i USA på 20 millioner dollar.
Den største potensielle avtalen er på 70 millioner dollar med amerikanske DG Fuels, som har jobbet i årevis for å realisere en gigantfabrikk for biodrivstoff til fly i Hudspeth, Texas.
Fabrikken skulle etter planen stå ferdig i 2016, men fortsatt er det ikke tatt et eneste spadetak. I september i år ble det annonsert at DG Fuels er blitt invitert til å søke om en statlig lånegaranti på 2,15 milliarder dollar knyttet til prosjektet.
– DG Fuels tar hele tiden skritt i riktig retning, og jobber jevnt og trutt med å sikre finansieringen. De har også engasjert en velrenommert investeringsbank for å jobbe med egenkapitalbehovet, sier Lunde.
Han opplyser at Hydrogenpro er valgt som «eksklusiv leverandør» for prosjektet.
– Men når vi nå sier at vi ser positiv utvikling på prosjekter i nær fremtid, så er ikke DG Fuels en av disse. Dette ligger fortsatt noe frem i tid, sier Lunde.
– Er det større fart i fornybarprosjekter i USA under Joe Biden?
– Ja, vi ser et veldig drag i USA nå, både fra offentlig og privat sektor. USA lå ganske lenge etter Europa, men jeg synes de er i ferd med å ta oss igjen. Europa har vært ganske stille de siste månedene, det er mange som venter på EU-penger og subsidier. Men også her vil det løsne etter hvert, det er jeg helt sikker på, sier Lunde.