Markant oppgang i Tokyo etter Fed-møte
De asiatiske børsene peker i ulike retninger etter at Federal Reserve onsdag kveld varslet en raskere avslutning av støttekjøp i markedet.
Store forskjeller er nøkkelordet på utviklingen til børsene i Asia- og Stillehavsregionen tidlig torsdag morgen.
Slik ser det ut på de viktigste indeksene ved 05.30-tiden:
- Nikkei 225 i Tokyo klatrer 1,85 prosent
- Hang Seng i Hongkong faller 0,81 prosent
- Kospi i Seoul er opp 0,01 prosent
- Shanghai Composite stiger 0,28 prosent
- FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,19 prosent
- ASX 200 i Sydney er ned 0,59 prosent
Det skjer etter en solid snuoperasjon på de amerikanske børsene onsdag kveld i kjølvannet av sentralbankens rentemøte. Nasdaq endte opp mer enn to prosent etter å ha vært i minus tidligere på dagen. Også de øvrige indeksene i USA steg mer enn én prosent.
Varsler rentekutt
Federal Reserve varslet onsdag kveld at de setter opp tempoet i avviklingen av støttekjøp fra januar. Dette innebærer at banken reduserer støttekjøpene fra 90 milliarder dollar i måneden i desember, til 60 milliarder dollar måneden etter.
Sentralbanken varslet samtidig at den ser for seg å fortsette reduksjonen månedene etter. Dermed ligger det an til at støttekjøpene avvikles i mars.
Etter dette legger medlemmene i Fed-styret opp til tre rentehevinger i 2022 og ytterligere tre hevinger året etter.
– Nedtrappingen går vesentlig raskere nå. Hovedgrunnen er at inflasjonen er vesentlig høyere enn det Fed har sett for seg. De må nå adressere inflasjonen mer enn før. De vil ønske å komme raskere i gang med hevingen, sa seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24 onsdag kveld.
Venter solid japansk vekst
Japansk økonomi vil sannsynligvis vokse kraftig i inneværende kvartal, og de tre neste måneden av neste år. Det er konklusjonen i en undersøkelse Reuters har gjort blant økonomer.
Det ventes at den årlige veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) vil bli på 6,1 prosent inneværende kvartal, ifølge undersøkelsen blant nær 40 økonomer.
Likevel understrekes det fra de fleste økonomene at usikkerhet knyttet til prisøkninger i råmaterialer og energipriser globalt, vil ha negativ påvirkning, skriver Reuters.
Skulle økonomene få rett vil det være en solid forbedring fra tredje kvartal, da japansk økonomi opplevde en tilbakegang på 3,6 prosent.