Utenlandske investorer flykter fra Kina-aksjer

På 20 dager med handel er rekordhøye 66 milliarder kroner blitt trukket ut av det kinesiske aksjemarkedet av utenlandske investorer.

UENIGE: Utenlandske investorer har mistet troen på videre oppgang i kinesiske aksjer og solgt seg kraftig ned i mai. Avbildet er USA-president Donald Trump og Kina-president Xi Jinping, som ikke har klart å komme frem til en handelsavtale.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Handelskrigen mellom Kina og USA har blusset opp den siste tiden, med blant annet ytterligere toller fra begge stormaktene.

Samtidig har utenlandske investorer solgt seg kraftig ut av det kinesiske aksjemarkedet, skriver Wall Street Journal.

I de 20 handelsdagene frem til tirsdag denne uken har utenlandske investorer gjennom en ledende handelsplattform i Hongkong solgt kinesiske a-aksjer for til sammen 7,56 milliarder dollar, eller 66,2 milliarder kroner, på Shanghai-børsen og Shenzhen-børsen.

Det er et rekordhøyt nivå, ifølge Wall Street Journal.

«Forståelig»

Etter et svært godt børsår i årets fire første måneder, ble det brått mer urolig da USA-president Donald Trump og Kina-president Xi Jinping ikke kom til en enighet tidligere i mai.

Howard Wang i J.P. Morgan Asset Management forklarer nedsalget med at investorene har vært usikre på hvordan handelskrigen vil utvikle seg.

Les også

Kahoot kjøper norsk leseapp

– Det er forståelig at investorene vil ta noe profitt med tanke på den kommende markedsuroen som følge av handelssamtalene, sier Wang til CNBC.

Han omtaler imidlertid nedsalget som forbigående, og forventer at en betydelig mengde penger vil bli puttet inn i det kinesiske aksjemarkedet igjen.

– Det er et bredt, dypt og veldig stort marked, så det er mange muligheter for en rekke forskjellige investorer. Så jeg er ikke veldig bekymret for de siste milliardene som har blitt trukket ut. Jeg forventer heller mange milliarder dollar som vil gradvis vil se strømme inn de neste ti årene, sier Wang.

«Hegemoniet i verdensøkonomien»

USA innførte straffetoll på 25 prosent av kinesiske importvarer til 50 milliarder dollar i fjor sommer, og fulgte opp med straffetoll på 10 prosent på ytterligere 200 milliarder dollar i september samme år. Forrige fredag ble straffetollen økt til 25 prosent. Kina svarte med å innføre straffetoll fra 5 til 25 prosent på varer verdt 60 milliarder dollar.

Les også

Huawei reagerer på Trumps forbud om å bruke utenlandsk teleutstyr

DNB Markets skriver torsdag at meglerhusets eksperter fortsatt forventer at det vil ende med 25 prosent toll på alle varer Kina og USA.

«I bunn og grunn dreier det seg om hvem som skal ha hegemoniet i verdensøkonomien. I USA stiller begge partiene i Kongressen seg helhjertet bak presidentens strategi. I Kina er handelspolitikken er en sentral ingrediens i president Xis «Made in China 2025», som har som mål at landet skal bli verdensledende innenfor en rekke avanserte teknologiområder", skriver DNB-økonom Knut A. Magnussen.

Flere straffealternativer

DNB Markets mener imidlertid det ikke er åpenbart at landene vil heve tollen også på de henholdsvis 325 milliardene dollar og 50 milliardene dollar som gjenstår.

«For USA vil det bety at en stor andel konsumvarer også får høy toll, noe som både vil ramme amerikanske forbrukere og produsenter. For Kina vil det bety toll på import av amerikanske høyteknologiske produkter, som vanskelig kan erstattes med gode alternativer», skriver Magnussen.

Det kan ifølge DNB Markets ende med at Kina finner andre måter å straffe USA på, blant annet ved å oppfordre til boikott av amerikanske produkter, eventuelt velge å svekke sin valuta yuan ytterligere mot dollaren.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Verste uke i år på Wall Street

  2. Kinas handelsoverskudd på 41,65 milliarder dollar – Trosser straffetoll og lave forventninger

  3. Bloomberg: Kina innfører hevntoll – Wall Street og Oslo Børs faller

  4. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

  5. Kina truer med mottiltak etter Trumps siste tolløkning