Dagen på Wall Street

Wall Street snudde ned etter bekreftet coronatilfelle i USA

Markedet sender de amerikanske børsene og oljeprisen rett ned etter nyheter om viruset som først ble oppdaget i Kina. Den viktige S&P 500-indeksen endte ned 0,91 prosent.

Richard Drew / AP
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Wall Street-indeksene steg ved åpning fredag, men snudde siden i negativt terreng etter at et nytt tilfelle av coronaviruset ble bekreftet i USA.

Tidligere er coronaviruset påvist hos en mann i 30-årene. Viruset er også påvist i Frankrike fredag.

En person er innlagt på sykehus i Bordeaux, mens en annen person er under observasjon i Paris, opplyser landets helseminister Agnés Buzyn, ifølge NTB.

Slik endte de tre viktigste indeksene:

 • S&P 500 ned 0,91 prosent
 • Nasdaq ned 0,93 prosent
 • Dow Jones ned 0,58 prosent

De europeiske børsene og Oslo Børs avsluttet dagen imidlertid i pluss. Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) faller kraftig med 1,97 prosent til 60,82 dollar. Et fat med amerikansk lettolje (WTI) handles til 54,38 dollar, noe som er en nedgang på 2,32 prosent.

Flyaksjene stupte

Særlig flyaksjene United Airlines og American Airlines faller kraftig som følge av nyheten. Aksjene falt med 3,58 og 3,99 prosent.

Det gjør også storbankene Goldman Sachs og JP Morgan Chase, med henholdsvis 1,82 og 2,88 prosent.

American Express leverte bedre resultater enn ventet fredag formiddag norsk tid. Aksjen stiger 2,7 prosent. Også Intel leverte gode resultater etter stengetid torsdag. Aksjen klatret 2,91 prosent for dagen.

Det ble også en tung dag for The Walt Disney Company-aksjen, som falt 1,71 prosent. Det skjer etter at «Disneyland» i Shanghai blir stengt som følge av virusutbruddet, noe som skjer midt i høysesongen i forbindelse med kinesisk nyttår.

Les også

Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

Viruset får skylden

Flere eksperter har pekt på coronaviruset for å forklare nedgangen på børsene.

– Noe av problemet er at markedet har hatt en sterk periode, og da trenger man ikke nødvendigvis en veldig stor katalysator for å få investorene til å ta gevinst, påpekte aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets samme dag som Oslo Børs opplevde sitt største fall siden oktober.

Han mener det norske aksjemarkedets eksponering mot råvarer er et problem om virusfrykten tar seg opp.

– Det slår mye ut på Oslo Børs, og noe mer negativt her enn andre markeder fordi Oslo Børs har mer råvareeksponering. Og når dette skjer i Kina, der den største råvaretterspørselen er, så får det en stor effekt i aksjer som Hydro, shippingrelaterte aksjer og oljeaksjer.

Mange selskaper har begynt resultatrushet med bedre kvartalstall enn ventetAmerican Express leverer bedre enn ventet – aksjen stigerIntel leverte bedre enn ventet i fjerde kvartal

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Nasdaq
 4. S&P 500
 5. Dow Jones
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Tyngste børsdag i USA på over tre måneder

 2. Boeing-aksjen faller etter meldinger om flystyrt i Afghanistan

 3. Alphabet er nå verdt over 1.000 milliarder dollar

 4. Annonsørinnhold

 5. Dow Jones stiger over 29.000 poeng for første gang

 6. Hevder fly ble skutt ned – Boeing-aksjen stiger