Innsatsen opp i røyk etter veddemål på oljeprisfall: «Knockout» for spekulanter

Spekulanter i en rekke børsprodukter har tapt hele innsatsen sin etter mandagens oljeprishopp, ifølge Nordea. De hadde satset på «bear-produkter», som faller i verdi når oljeprisen stiger.

TAPTE INNSATSEN: Investorer som har spekulert på oljeprisfall gjennom børshandlede bear-produkter har tapt hele innsatsen, sier Nordea. Årsaken er en kraftig og uventet prisstigning på olje etter angrepene i Saudi-Arabia, som gjør at verdien av produktene falt til null.
Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nordea tilbyr en rekke produkter som lar kundene spekulere i at oljeprisen vil falle (bear-produkter) eller stige (bull-produkter).

Etter angrepet på to oljeanlegg i Saudi-Arabia og et kraftig hopp i oljeprisen mandag, har kundene i en rekke slike produkter tapt hele innsatsen – noe som på fagspråket kalles «knockout».

Produktene det er snakk om er «giret», noe som vil si at innsatsen i veddemålet er mangedoblet. Det gir høy risiko for veddemålet.

– Dette er produkter som er giret med åtte, ti eller 12 ganger, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea til E24.

– Hvis du for eksempel har en investering som er ganget med fem, så vil den «knockes» (nulles ut, journ.anm.) når du har en intradagbevegelse i oljeprisen på mer enn 20 prosent. Da vil de investerte midlene være tapt, sier Steffensen.

Han sier at oljeprisen var opp over 13,8 prosent i løpet av handelen mandag, noe som innebærer at alle produkter som spekulerte i oljeprisfall med åtte ganger giring eller høyere er blitt «knocket».

– Det betyr at verdien settes til null og at alle verdiene som er investert har gått tapt, sier Steffensen.

Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea.

Vanligvis er det noen hundre kunder som handler slike produkter på daglig basis, og de kan ha tapt betydelige beløp, ifølge nettmegleren Nordnet, som tilbyr slike produkter. Det er for tidlig å si hvor mye som er tapt, ifølge Nordnet.

– Ikke spesielt store produkter

Ett av de 27 ulike produktene det gjelder er BEAROLJEX12NON, som spekulerer i utviklingen i fremtidsprisene på olje, og hvor innsatsen ganges med 12. Dette produktet faller i verdi når oljeprisen stiger, og det gjorde prisen til gangs mandag.

Produktet er i risikokategorien 7, som er den høyeste av risikokategoriene fra 1 til 7, ifølge Nordeas eget informasjonsdokument om BEAROLJEX12NON.

– Hvor omfattende er tapene, og hvor mange kunder gjelder det?

– Det er ikke spesielt store produkter, sier Steffensen.

– Hvordan vil du karakterisere utviklingen i oljeprisen?

– Det har vært kraftige bevegelser i oljeprisen, av en karakter som man sjelden ser. På produkter som dette så gir jo det store utslag, både positivt og negativt, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les på E24+

Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig

– Himmel og helvete

For dem som har spekulert i at oljeprisen skulle oppover, har det derimot vært penger å hente. Såkalte «bull-produkter» stiger i verdi når oljeprisen øker.

– De har tjent masse penger. Det er litt himmel og helvete, avhengig av hvor du har ligget i markedet, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet til E24.

– Hva tenker du om at kundene i disse produktene har tapt pengene sine?

– Det er aldri bra når kundene taper penger. Men det er en høy risiko i disse børshandlede produktene, det er stor nedside og stor oppside. Når du handler med girede produkter øker du risikoen betraktelig, sier Johannesen.

Han påpeker at slike hendelser som angrepet mot saudiske oljeanlegg i helgen hører til sjeldenhetene, og det samme gjør de store bevegelsene i oljeprisen i etterkant.

– Dette er en hendelse ingen hadde forventet, og stemningen i markedet før dette var jo at oljeprisen skulle ned fordi det var høyt tilbud. Så er plutselig flere millioner fat per dag borte fra markedet, sier Johannesen.

Les på E24+

Det store spørsmålet er hvor varig oljeprishoppet blir

Investerer gjerne 5.000-10.000

Ifølge investeringsøkonomen går investorer inn med svært ulike summer i slike produkter, noen investerer småbeløp og andre opptil 100.000 kroner. En vanlig investor går gjerne inn med 5.000 til 10.000 kroner som inngangsverdi, før giringen, sier han.

– Hvordan fungerer «giringen» i disse instrumentene?

– Du eksponerer deg x antall ganger det beløpet du går inn med. Går du for eksempel inn med med 500 kroner i et giringprodukt som er giret med fem ganger, eksponerer du deg for 2.500 kroner. Men du kan bare tape 500 kroner, sier investeringsøkonomen.

– Det som har skjedd kalles «knockout», hvorfor?

– Det er et faguttrykk for at opsjonen forfaller verdiløst, noe som skjer når det underliggende instrumentet (i dette tilfellet oljeprisen, journ.anm.) når visse nivåer, sier Johannesen.

Bear-produktene det gjelder er listet opp hos Oslo Børs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 2. Nordnet
 3. Nordea
 4. Mads Johannesen
 5. Oljepris
 6. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Bommet på veddemål om børsoppgang: Børsras førte til «knockout»

 2. Røkke slo «knockout» på Rec-veddemål

 3. Aksjefall rammer Norwegian-spekulasjoner: Veddemål endte med knockout

 4. Uerfarne investorer stormer inn på børsene: – Vil ende i tårer

 5. Kan få følger for «verdens største børsnotering»: – Anspent situasjon