USAs mektige sentralbank

Fed griper inn for første gang siden finanskrisen – spytter inn 472 mrd. i lånemarked

Den amerikanske sentralbanken i New York pumper penger inn i et av Wall Streets kortsiktige lånemarkeder i hva analytikere kaller et nødtiltak fra Fed.

BRENDAN MCDERMID / X90143
 • Sindre Hopland
Publisert:

Det kortsiktige lånemarkedet for obligasjoner og andre verdipapirer får sjeldent mye oppmerksomhet, men er en måte for investorer og spesielt banker, å hente kapital raskt.

Markedet opplevde mandag uvanlige svingninger, og lånerenter på obligasjoner som Fed har som mål skal ligge på 2,0 til 2,25 prosent, var så høye som 9,25 prosent på ett tidspunkt, ifølge meglere Wall Street Journal har snakket med.

Årsaken skal ha vært mangel på kontanter i lånemarkedet, noe som gjorde at Fed pumpet inn 472 milliarder kroner (53 milliarder dollar) i markedet gjennom transaksjoner kalt tilbakekjøpsavtaler, som er måten handler foregår i dette markedet.

Dette er først gang siden finanskrisen at sentralbanken går inn og stimulerer dette markedet, ifølge Bloomberg, noe som bekymrer en rekke amerikanske analytikere.

Tirsdag kveld annonserte Fed at samme prosedyre vil skje onsdag morgen også, en kapitalinnsprøytning på opptil 75 milliarder dollar.

– Et nødtiltak

I pressemeldingen fra sentralbanken i New York tirsdag morgen går det frem at man var forberedt å tilføre markedet likviditet på opptil 75 milliarder dollar.

Videre skriver sentralbanken at målet med kapitalinnskytingen var å presse ned markedsrenten som steg kraftig mandag.

– Lånemarkedet for dollar er i dag ødelagt, skrev en Bank of America-analytiker i et notat, ifølge CNN.

Strateg i TD Securities, Gennadiy Goldberg, sier til Wall Street Journal at situasjonen er alvorlig.

– Dette er på alle måter, fasonger og former et nødtiltak.

Flere analytikere mener det vil bli aktuelt å tilføre markedet mer likviditet de neste dagene, og Jim Bianco, sjef i analyseselskapet Bianco Research, skriver på Twitter at det vil være et problem for markedet om renten fortsetter å stige.

En perfekt storm

Situasjonen er skapt av at etterspørselen av kontanter er høyere samtidig som tilbudet er lavere.

Årsakene er flere ifølge flere medier at en rekke amerikanske selskaper har betalt skatt rundt 15. september, noe som gjør at selskapene legger seg opp kontantreserver som stimulerer dette lånemarkedet, men når denne skatten nå er betalt, forsvinner også disse kontantene fra markedet.

Videre har USA tilført markedet en hel rekke obligasjoner for å holde landet gående med et stadig større underskudd, og nylig tatt seg betalt for disse.

Det har gjort at det finnes nok av obligasjoner å kjøpe, men lite kontanter i markedet å kjøpe dem med.

Det er dette Financial Times kaller en perfekt storm.

Rentestrateg i BMO Capital Markets, Jon Hill, sier til avisen:

– Vi har hatt skatteinnbetalinger tidligere. Det som er annerledes denne gangen er at det har etterfulgt en periode med strengere pengepolitikk. At selskaper suger penger ut av markedet var bare utløseren som fikk alt til å falle sammen, sier Hill til Financial Times.

Analytikere spekulerer i om dette betyr at sentralbanken på nytt vil begynne med hurtigere støttekjøp (QE) enn planlagt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Wall Street
 3. Finanskrise
 4. Kontanter
 5. Bank

Flere artikler

 1. USA pumper inn penger etter kraftig rentehopp: – Det er ganske dramatisk

 2. Fed sprøyter nye 670 mrd. kroner inn i lånemarked

 3. USAs sentralbank holder renten uendret

 4. USAs sentralbank venter høyere vekst

 5. Betalt innhold

  Tatt på sengen av reporentehopp. Eh, repo-hva-for-noe?