Forslag fra Norges Bank: Vil at Oljefondet skal eie mer i USA

Oljefondet bør plassere en større andel av pengene sine i aksjer i USA og en mindre andel i aksjer i Europa enn i dag, foreslår Norges Bank.

ENDRET GEOGRAFI: I dag eier Oljefondet mye mer aksjer i Europa enn størrelsen på markedet skulle tilsi. Nå vil fondet øke andelen i Nord-Amerika og redusere andelen i Europa. Dette er sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det kommer frem i et brev Norges Bank har sendt til regjeringen.

– Bankens råd er at den geografiske fordelingen bør justeres videre i retning av friflytjusterte markedsvekter ved å øke fordelingen til aksjer i Nord-Amerika og redusere fordelingen til aksjer i utviklede markeder i Europa, skriver Norges Bank.

Det var i november i fjor at regjeringen ba Norges Bank om innspill om den geografiske fordelingen av fondets aksjer, med tanke på en endring.

Beslutningen om hvor aksjene i fondet skal plasseres kan ha stor betydning for avkastningen i fondet. Avkastningen på aksjer i Nord-Amerika har de siste årene vært høyere enn avkastningen på aksjer i Europa.

I fjor falt Oljefondets europeiske aksjer med 13,5 prosent, mens aksjene i Nord-Amerika bare falt 3,7 prosent.

Banken har i dag vektet ulike regioner slik at aksjer i Nord-Amerika har en vekt på 1, mens aksjer i Europa har en vekt på 2,5 og aksjer i fremvoksende markeder har en vekt på 1,5. Hvordan dette skal endres, vil Norges Bank komme tilbake til senere.

– Vi legger til grunn at banken vil kunne komme tilbake til hvordan tilpasningen til ny geografisk fordeling bør gjennomføres, skriver Norges Bank.

Les mer: Oljefondet eier «for lite» i Google og Apple

Les også

Oljefondet eier «for lite» i Google og Apple

Basert på indeks

Fondet baserer eierskapet sitt av aksjer på indeksen FTSE Global All Cap, men har samtidig i oppdrag å eie mer i Europa og mindre i USA enn det markedenes størrelse skulle tilsi.

Ved utgangen av andre kvartal var fondets aksjebeholdning fordelt slik:

 • Europa: 33,4 prosent
 • Nord-Amerika: 41,8 prosent
 • Øvrige utviklede markeder (Asia/Oseania): 21,9 prosent
 • Fremvoksende markeder: 11,1 prosent
Les også

Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

Til vurdering

Finansminister Siv Jensen har fått brevet og vil nå vurdere saken.

– Aksjer utgjør hoveddelen av investeringene i Statens pensjonsfond utland, og det er viktig at rammeverket for disse investeringene er godt og oppdatert. Vi skal frem mot våren 2020 vurdere om det er behov for å gjøre justeringer i indeksen. Analysene fra banken er ett av innspillene vi får i dette arbeidet, sier Jensen.

– Vi vil gjøre brede vurderinger av dette, herunder av risiko og hvordan de forventningene som stilles til forvaltningen av våre felles sparepenger kan ivaretas på best mulig måte, sier Jensen.

Frem til 2012 var Europa-vektingen i fondet enda større enn den er i dag, med en andel av aksjebeholdningen på 50 prosent i Europa, mens Nord-Amerika var på 35 prosent og Asia/Oseania på 15 prosent.

Norges Bank skulle egentlig legge frem sitt syn på den geografiske fordelingen av aksjer innen 1. juni i år, men fristen ble utsatt noe.

Planen er at Stortinget skal ta en avgjørelse om den geografiske fordelingen sommeren 2020.

Storesletten med særmerknad

Styret i Norges Bank behandlet bankens svar i sitt møte den 14. august. Styremedlem Kjetil Storesletten hadde da en særmerknad som har fått plass i brevet til regjeringen.

Storesletten er i utgangspunktet enig i at fondet i større grad burde følge markedets størrelse, men sier at konklusjonen endrer seg hvis man tar utgangspunkt i et bredere formuesperspektiv.

– Grunnen til at Norge i sin tid opprettet Oljefondet var nettopp et bredt nasjonalformuesperspektiv, og det var dette Mork-utvalget la til grunn for sitt råd om aksjeandel, sier Storesletten ifølge brevet fra Norges Bank.

– Dette perspektivet tilsier at man bør gi høyere vekt til land og markeder som har lavere korrelasjon med statens inntekter og norsk verdiskaping. Samtidig burde land og markeder som i større grad svinger i takt med norske inntekter få lavere vekt, påpeker han.

Les mer: Mork-utvalget tror Oljefondets avkastning kan halveres

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljefondet vil eie mer aksjer i USA: – Et godt råd

 2. Så mye mer kunne Oljefondet eid i USA

 3. Oljegiganten skal på børs - Oljefondet vil ikke delta

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Oljefondet skal investere i fornybar energiinfrastruktur

 6. Skal bruke milliarder på vind og sol: – Vil skje i løpet av 2020