Dette må du vite om aksjer

Kunne du tenke deg å begynne å investere i aksjer? Dette må du vite om hvordan du skal komme i gang med å handle trygt og enkelt.

BØRSEN: Gjennom markedsplassen Oslo Børs kan man handle aksjer og andre verdipapirer som er notert.
Publisert: Publisert:

Med dagens nivå på bankrentene skal det ikke mye til for at inflasjonen spiser opp sparepengene, slik at verdiene i realiteten forvitrer.

Store verdier er for mange allerede plassert i bolig, slik at å plassere enda mer i denne klassen skaper stor eksponering for boligmarkedet. For andre er ikke boligkjøp ennå et alternativ.

Da kan det være attraktivt å se etter andre steder å investere sparepengene. Ett slikt alternativ er aksjer. Med den økte risikoen aksjesparing innebærer får man også økt forventet avkastning.

Over lengre tid har aksjesparing nemlig vist seg å være historisk mer lønnsomt enn å ha pengene sine på sparekonto.

I Aksje-NM som akkurat nå pågår spilles det med «lekepenger», og det gjelder å få høyest mulig avkastning på de fire ukene spillet pågår. Om man derimot skal investere sine egne sparepenger er det nok lurere å ta en noe mindre risikabel strategi.

Bli med i Aksje-NM her.

Opprette en konto

Første steg mot å investere i aksjer er å opprette en konto hos en megler. Daglig leder Kristin Skaug i AksjeNorge forteller at man gjerne bør opprette en konto før man startet å handle.

Daglig leder Kristin Skaug i aksjenorge sier det er viktig å tenke på kurtasjen når man handler aksjer.

– Det er lurt å bestille tilgang til en aksjehandelsplattform i god tid før du ønsker å starte å handle aksjer. Da får man muligheten til å sette seg inn i markedet, lese nyheter og lage seg oversikter, sier hun.

Det er flere ting å vurdere når man skal velge en plattform. Én av de tingene er kurtasjen, som er prisen megleren tar seg betalt for å gjennomføre et aksjekjøp eller -salg.

– Kurtasjen spiser av avkastningen, så det er viktig å velge en megler som har lave priser. Det er forskjell på om det er snakk om 10.000 kroner eller 100.000. Hvis man handler for 100 kroner og kurtasjen er på like mye, har man allerede tapt hele investeringsbeløpet. Derfor er det viktig å være oppmerksom på kurtasjen, særlig om man handler for mindre beløp.

– Mange vil også vektlegge å ha en rask løsning med et godt brukergrensesnitt. Og for andre er det viktig med god tilgang på analyser og rapporter fra meglerhuset, sier Skaug.

Skaug trekker også frem at det er lurt å opprette en aksjesparekonto når man skal starte å handle aksjer. Da slipper man å skatte av gevinsten for hver enkelt aksje man handler.

– Med aksjesparekonto får man muligheten til å utsette skatt på fortjenesten som man bygger seg opp over tid, og dermed vil du få muligheten til å få avkastning på hele gevinsten også. Dessuten gjør aksjesparekonto at det er mye enklere når man skal levere inn skattemeldingen, forteller Skaug.

Nå får alle deltagere av Aksje-NM 50 prosent rabatt på årsabonnement hos E24+, dermed kan du også sikre seg livekurser fra Oslo Børs.

– Sett sparingen inn i kontekst

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge legger vekt på viktigheten av å se aksjesparingen opp mot andre spareformer når man vurderer å entre aksjemarkedet.

AKSJEFOND: Informasjonsdirektør i Finans Norge Tom Staavi mener det er lurt å starte aksjesparingen i fondsmarkedet.

Han mener at det er viktig at man setter sparingen sin inn i en kontekst.

– Husk at det å nedbetale gjeld er sparing. Man bør ha kontroll på gjelden, man bør tenke gjennom om man har et kortsiktig eller langsiktig sparemål, og om en ønsker å spare med risiko før en eventuelt vurderer å spare i aksjemarkedet, sier Staavi til E24.

Dersom man ønsker å spare med risiko, åpnes aksjemarkedet som en mulighet, ifølge Staavi.

Kan være lurt å starte med fondssparing

Staavi forklarer at det nok for de aller fleste vil være smartest å begynne sparingen i aksjemarkedet gjennom fond, i motsetning til å handle i enkeltaksjer.

Les på E24+

Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

– Det krever litt jobb å spare i enkeltaksjer. Man må lese mye, du må for eksempel skjønne forretningsmodellen til selskapene man ønsker å investere i og følge med på den generelle utviklingen i markedene, sier Staavi.

Staavi forteller at det også kan være lurt å benytte seg av en finansiell rådgiver for å skape en tilpasset spare- og investeringsprofil.

– Jeg vil slå et slag for de autoriserte finansielle rådgiverne som sitter rundt i hele landet. De har meget god kompetanse på sparing. De kan hjelpe deg med å sette opp en plan for sparingen din. Du kan også få masse kunnskap om hva fondssparing er, hva det vil si å spare i aksjemarkedet og du kan få hjelp til å lage en aksjesparekonto. Snakk gjerne med flere enn en, da står du godt rustet til å ta gode beslutninger for din egen økonomi, sier Staavi.

Bygge en portefølje

For å utjevne risikoen det innebærer å eie enkeltaksjer er det lurt å bygge en portefølje av aksjer. I hovedsak er det slik at desto flere aksjer man eier, desto mindre risiko har man for å tape stort. Når man eier flere selskaper reduserer man risikoen fra hvert enkeltselskap.

– Så lenge man holder seg til minst seks til åtte har man eliminert store deler av risikoen. Det er også lurt å spre seg over flere sektorer, for å ikke være bransjeutsatt. Jevnt over skal det lønne seg å drive virksomhet, slik at det også i snitt skal lønne seg å være aksjonær, sier Kristin Skaug i AksjeNorge.

Det er viktig å merke seg at man aldri kan eliminere all risiko, uansett hvor stor portefølje man bygger.

Man vil alltid stå igjen med det som kalles systematisk risiko, som vil si markedsrisikoen man har ved å være en del av aksjemarkedet.

Hvor ofte man skal handle

Det finnes ingen fasit på hvor ofte man burde handle. Likevel er det noe som kan være lurt å spørre seg, mener Skaug, ettersom ulike investeringsstrategier krever forskjellig tidsbruk.

– Noe å tenke på er hva slags investor man ønsker å være. Har man mye tid og krefter til å handle gjennom hele dagen, eller ønsker man heller å kjøpe mer sjeldent og spare langsiktig, sier Skaug.

Er laget ditt et studentlag? Send oss en e-post med lagnavn, skole og kontaktperson.

Les konkurransereglene her.

Dette kan du vinne!

Hva skal man skal investere i

Les også

Finanstilsynet med kritikk av DNBs antihvitvasking: – Vesentlige mangler

Det gylne spørsmålet for aksjeinvestorer er hva man skal putte pengene i. Det finnes hundrevis av aksjer der ute, og selv ikke de som jobber som aksjemeglere klarer å plukke vinneraksjer med sikkerhet.

Skaug forteller at det kan være lurt å starte med selskapene som man har en interesse for, eller som man har kjenner godt til.

– Dersom man har førstehåndskjennskap til en konkret sektor, er det enklere å handle aksjer i den. Samtidig bør man være varsom med å investere i bransjen man selv jobber i siden det gir en dobbel eksponering mot denne næringen.

– Har du et favorittselskap kan det gjøre det litt morsommere å følge med. Kanskje du er opptatt av teknologi, eller andre har andre interesser du brenner for som kan gjøre det ekstra gøy å følge med. Samtidig er det viktig å ikke bli forelsket i selskapene man investerer i. I det øyeblikket går fra tro til håp er man ute og kjører, sier Skaug.

Les også

Ice vokser i mobilmarkedet – men det gjør underskuddet også

Ifølge Skaug kan det være greit å starte i det små og kjenne på hvordan det føles å eie i aksjemarkedet først.

– Når man er mer komfortabel kan man gå inn med mer, sier hun.

Nå får alle deltagere av Aksje-NM 50 prosent rabatt på årsabonnement hos E24+, dermed kan du også sikre seg livekurser fra Oslo Børs.

– Trenger ikke være millioner

Skaug forteller også at mange tror man trenger å være millionær for å spare i aksjer. Hun mener at aksjer er noe som alle kan investere i.

– Du trenger ikke være millionær for å handle aksjer. Ser du på selve prisen per aksje, koster de typisk rundt hundre kroner. Så lenge man passer på kurtasjen går det helt fint å investere mindre beløp, sier hun.

Hun anbefaler særlig studenter og unge til å oppsøke personer som har samme interesse slik at man kan diskutere aksjer og investeringer med andre.

– Hvis man er student kan det være lurt å oppsøke en aksjegruppe i studentforeningen, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no