Folketrygdfondet merker handelskrig og uro: – Selskapene som opererer globalt er sårbare

Handelskrig og svekket vekst i verdensøkonomien har satt nervene i spenn i markedene. Hos Folketrygdfondet har nå rentepapirer for 13–14 milliarder minusrente.

TJENTE MEST PÅ RENTER: Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet, la frem rapporten for andre kvartal. Den viser at avkastningen var høyest på renteporteføljen.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Handelskrigen mellom USA og Kina har nylig blitt trappet opp. President Donald Trump varslet høyere tollmurer og Kina svarte med høyere tollsatser.

Det skjer samtidig som veksten i internasjonal økonomi bremser, hvilket har bidratt til turbulens på børsene og store rentefall.

– Vi er påvirket, selvfølgelig. Og vi må forholde oss til dette, sier Folketrygdfondets administrerende direktør Kjetil Houg til E24.

Fondet Houg leder er en stor investor på Oslo Børs, men har også plassert penger i andre nordiske land. Han sier at en stor del av porteføljen er eksponert for internasjonal handel.

E24 (+): Handelskrigen mellom USA og Kina forklart i 9 punkter

– Kan være kritisk for enkelte virksomheter

– Vi må sikre oss at selskapene har en god forståelse av risikoen for å miste markedsadgang for eksempel. Det kan være kritisk for enkelte virksomheter. Og de må ha planer for dette, og ha strategier for dette. Så må vi vurdere om planene er gode nok, sier Houg.

– Og de selskapene som opererer globalt, og er avhengig av markedsadgang, det er klart de er sårbare, sier han.

Folketrygdfondets sjef la tirsdag frem fondets resultater for andre kvartal. Oljeprisfall bremset avkastningen på Oslo Børs, mens det gikk bedre på børsene i resten av Norden, viser rapporten.

Les også: Vil at Oljefondet skal eie mer aksjer i USA

Papirer for 13–14 mrd. med minusrente

Fondet har også investert i forskjellige rentepapirer i de nordiske landene. Porteføljen på 101 milliarder kroner består av blant annet lån til stater, banker og bedrifter.

Etter at rentenivået har falt videre internasjonalt sitter fondet med rentepapirer for 13–14 milliarder kroner som har en effektiv negativ rente.

Dette gjelder blant annet enkelte svenske og danske rentepapirer, forteller rentesjef Jørgen Krog Sæbø.

Både Danmark og Sverige er med i klubben av europeiske land med minusrenter.

Den danske tiårige statsrenten krysset nullstreken i mai, og er nå på negative 0,6 prosent. I Sverige er tilsvarende rente på minus 0,3 prosent.

Les også

Jyske Bank krever betaling for penger på sparekonto

Fondets renteportefølje hadde fortsatt en effektiv rente på 1,7 prosent samlet sett.

– Vi takler dette relativt greit. Det er også sånn at vi har dette nordiske universet, men Norge er 85 prosent, og her er rentene fortsatt ganske positive, sier Houg.

Les også: Minusrente-rekord for Oljefondet

Tåler at det svinger

Houg sier at Folketrygdfondet fint tåler at markedene svinger. Han legger til at fondet må forstå de langsiktige trendene, og at selskapene i porteføljen må kunne klare seg også i dårlige tider.

Fondet har sine aksjeinvesteringer i de nordiske landene. 131 milliarder kroner var plassert i norske aksjer ved utløpet av juni, mens 22 milliarder var fordelt på svenske, finske og danske aksjer.

Les også

Vil at Oljefondet skal eie mer aksjer i USA

Les også

Handelskrigen rammer råvarepriser: – Usikkerhet slår fort ut hos oss

Her kan du lese mer om

  1. Folketrygdfondet
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Folketrygdfondet tjente 2,5 milliarder i andre kvartal

  2. Folketrygdfondet leverer beste resultat noensinne

  3. Folketrygdfondet eier «for mye» på Børsen: Kan måtte tappe Norges urørte sparegris

  4. Annonsørinnhold

  5. Sanner vil ikke verne Oljefondet mot korona

  6. Kredittstrateg: Global rentekollaps smitter over til norske bedrifter