Hønefoss Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder

Finanstilsynet kritiserer Hønefoss Sparebank for ikke å varsle om «mistenkelig transaksjon» etter hvitvaskingsreglene, da en kunde nedbetalte lån med kontanter.

Kunden benyttet kun én tjeneste i banken, boliglånet, og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Det er Dagens Næringsliv som beskriver hvordan kunden i fem måneder slapp unna hvitvasksjekk, til tross for at det skal gjøres ved mistenkelig atferd i henhold til hvitvaskingsreglene. Kunden benyttet kun én tjeneste i banken – boliglånet – og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån.

Hønefoss Sparebank reagerte ikke før Finanstilsynet kom på kontroll. Banksjef Per-Arne Hanssen bekrefter saken i en e-post til DN.

Les på E24+ (for abonnenter)

Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

Finanstilsynet kommer med sterk kritikk i en rapport og bruker saken som ett eksempel på at banken ikke har hverken «rutiner, kompetanse eller systemer til å fange opp mistenkelig kundeatferd».

– Vi ser at vi dessverre har gjort for lite og kom for sent i gang med tiltak på hvitvaskingsområdet. Dette tar jeg selvkritikk på, skriver Hanssen.

Her kan du lese mer om

 1. Hønefoss Sparebank
 2. Finanstilsynet
 3. Hvitvasking

Flere artikler

 1. Flere får avslag på boliglån etter innføringen av gjeldsregister

 2. Betalt innhold

  Myndighetene kan bli nødt til å trekke frem «gullkortet» fra finanskrisen

 3. Nordea starter kontosperringer – gir kunder «veldig kort tid»

 4. Annonsørinnhold

 5. Må sette til side 4,67 mrd. som beskyttelse mot krisetider

 6. Mener nye bankregler rammer sårbare grupper