Hønefoss Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder

Finanstilsynet kritiserer Hønefoss Sparebank for ikke å varsle om «mistenkelig transaksjon» etter hvitvaskingsreglene, da en kunde nedbetalte lån med kontanter.

Kunden benyttet kun én tjeneste i banken, boliglånet, og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Publisert:

Det er Dagens Næringsliv som beskriver hvordan kunden i fem måneder slapp unna hvitvasksjekk, til tross for at det skal gjøres ved mistenkelig atferd i henhold til hvitvaskingsreglene. Kunden benyttet kun én tjeneste i banken – boliglånet – og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån.

Hønefoss Sparebank reagerte ikke før Finanstilsynet kom på kontroll. Banksjef Per-Arne Hanssen bekrefter saken i en e-post til DN.

Les på E24+ (for abonnenter)

Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

Finanstilsynet kommer med sterk kritikk i en rapport og bruker saken som ett eksempel på at banken ikke har hverken «rutiner, kompetanse eller systemer til å fange opp mistenkelig kundeatferd».

– Vi ser at vi dessverre har gjort for lite og kom for sent i gang med tiltak på hvitvaskingsområdet. Dette tar jeg selvkritikk på, skriver Hanssen.