Mowi opprettholder guiding, ser tøff konkurranse

Oppdrettsselskapet Mowi rapporterte rekordvolumer og milliardoverskudd i første kvartal, men spår vedvarende sterk konkurranse i forbrukersegmentet.

MOWI: Alf-Helge Aarskog, administrerende direktør i Mowi, presenterer resultatet for første kvartal tirsdag.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Mowi oppnådde et operasjonelt driftsresultat på 196 millioner euro (1,9 milliarder kroner) i første kvartal 2019, sammenlignet med 158 millioner euro i samme kvartal i fjor, og marginalt høyere enn tidligere varslet.

– Alt i alt er rapporten positiv med lavere oppdrettskostnader, fortsatt sterk vekst i biomassen og god utvikling i de ulike oppdrettssegmentene, skriver analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux til E24.

– Sammenlignet med våre estimater, ser vi at forbrukerproduktene og fôrsegmentet var noe svakere enn ventet, men vi mener den positive oppdrettsutviklingen oppveier for det i første kvartal, legger han til.

Les også

Mowi med rekordvolum og milliardoverskudd

Fall i forbrukersegmentet

Forbrukersegmentet (Consumer Products) skuffet med et fall i driftsresultatet til 5,8 millioner euro fra 21,9 millioner i fjor.

– Vi vil se tøff konkurranse også fremover på dette feltet, og det vil påvirke lønnsomheten i andre kvartal også, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

Mowi opprettholder guiding

Mowi opprettholder forventningen om å slakte 430.000 tonn i 2019.

– De fundamentale utsiktene er gode, med sterk etterspørsel og en prisforventning fra Fish Pool på sterke 6,1 euro per kilo på 12-måneders sikt, sier Mowi-sjefen.

På global basis venter Mowi nå en total volumvekst i industrien på 4–7 prosent, opp fra tidligere prognose på 3–7 prosent.

Hverken SEB, Fearnley, Danske Bank eller Pareto vil gjøre store endringer i sitt syn på Mowi-aksjen etter dagens rapport.

«Selskapet gjør ingen endringer hverken i volumguiding eller kontantstrøm for 2019, og vi venter å bare gjøre små endringer i våre totale estimater», skriver Pareto i en analyse.

Les også

Sjømatrådet: – Kina-toget går fra norsk laks

Fortsatt biologiske utfordringer i Norge

Både lakselus og sykdommer er faktorer som påvirker kostnadsnivå og slaktevolum i stor grad.

– Den biologiske situasjonen er bedret i region sør. I region nord er den stort sett bra, men i region midt har vi har slitt litt, sier Aarskog om til E24.

– I region midt har vi to lokaliteter med PD (laksesykdom i bukspyttkjertelen), og så har vi fått en med ILA (infeksiøs lakseanemi) i andre kvartal. Det skjer jo av og til, men det er fortsatt tidlig å si hvordan det går, sier han videre.

Lakselusnivået i region midt var også «noe høyere» ved utgangen av første kvartal i forhold til samme tid i fjor.

Markedsadgang Kina

Sjømatrådet har vært bekymret for at Norge ikke vil klare å vinne tilbake den markedsposisjonen de en gang hadde i Kina. Flere områder i Norge er også utelukket fra eksport til Kina, hovedsakelig knyttet til PD.

– Det er potensial for større markedstilgang i Kina, samtidig så er jo ikke Kina det største markedet i verden, men kanskje det med størst potensial, tilføyer han.

Aarskog ser muligheter for endringer i forholdet til Kina fremover.

– Det kan komme, relasjonen til Kina er blitt bedre det siste året, så det går fremover i hvert fall, sier han.

Mowi er verdens største produsent av oppdrettslaks, og skiftet i fjor navn fra Marine Harvest.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
  2. Laks

Flere artikler

  1. Mowi: Svakere som varslet, men gir utbytte og øker slakteguiding

  2. Laksegiganten Mowi faller på børs tross rekord: – En overreaksjon

  3. Mowi melder om sitt beste andre kvartal noensinne

  4. Annonsørinnhold

  5. Mowi med milliardfall i andre kvartal, dropper utbytte

  6. Mowi med bratt resultatfall preget av coronapriser