DNB-kunder får ulike rentekutt: – Føles som at banken lurer oss

DNB-kunder reagerer på at de får forskjellige rentekutt, og at banken lenge hevdet at kuttene ikke kunne fremskyndes. – Det føles som at banken lurer oss, sier en kunde.

BANKTOPPER: DNBs konsernsjef Kjerstin R. Braathen og finansdirektør Ottar Ertzeid.
Publisert: Publisert:

Den siste uken har det kommet kritikk mot DNB og andre banker for å kutte utlånsrenten for lite og for sent.

Tirsdag fremskyndet banken de planlagte rentekuttene fra 2. mai til 5. april. Noen kunder reagerer imidlertid på at banken lenge hevdet at det var umulig å fremskynde kuttet, og på at ikke alle kunder får like store kutt.

I den første runden lovet DNB inntil 0,35 prosentpoeng kutt, men flere kunder har vendt seg til DNBs Facebook-side og klaget på at deres rente bare ble kuttet med 0,2 prosentpoeng eller enda mindre.

Les også

En rekke banker fremskynder rentekutt: – Verre for oss om kundene går konkurs

En av dem er Terje Normann på Jessheim, som også ringte DNB for å si fra. Han hadde fått med seg at sentralbanksjef Øystein Olsen hadde kuttet renten umiddelbart og kraftig som et bidrag til å dempe coronakrisen i norsk økonomi.

– Når Norges Bank står på TV og sier høyt og tydelig at de skal gi befolkningen og bedriftene en hjelpende hånd og kutter 1,25 prosentpoeng, så responderer knapt banken, sier Normann til E24.

– Når jeg tar kontakt med dem, så unnskylder de seg med at de ikke klarer å legge inn kuttet i systemet sitt før i mai, legger han til.

Normann sier at han forsøkte å forklare DNB at det var befolkningen og bedriftene som skulle få redningspakke fra Norges Bank, og ikke bankene.

– Dere har vær så god å sette ned renten, sa jeg, men det kunne de ikke, sier Normann.

DNB-kunde Terje Normann.

Mange banker har snudd

De siste dagene har en rekke banker fremskyndet sine kutt, blant annet etter press fra kundene. DNB snudde tirsdag ettermiddag og fremskyndet rentekuttet sitt til 5. april, i stedet for 2. mai som tidligere oppgitt.

Det var visst mulig likevel, påpeker Normann.

– Da sitter de og lyver til meg i telefonen da, om at systemet deres ikke tillater det, sier han.

– Det føles som at banken lurer oss. De bruker unnskyldninger for å lure kundene, men nå viser det seg at de fikk det til likevel. De mister troverdighet og de mister kunder. Jeg gidder ikke mer, jeg kommer til å skifte bank nå, sier han.

DNB har varslet kutt i utlånsrenten på til sammen 0,85 prosentpoeng siden 13. mars. Det er det samme som et flertall av banker (se faktaboks), mens noen få har kuttet mer. Sparebank1 Hallingdal Valdres har kuttet 1,1 prosentpoeng.

Mange banker peker på at renten i pengemarkedet ligger langt over styringsrenten på 0,25 prosent, og at det er dyrt å sette ned renten like mye som det Norges Bank har gjort. Det å fremskynde rentekutt er også dyrt for bankene.

– Dette kommer til å svi på resultatet vårt, men det står vi for, sa sjefen for Sparebank1 Hallingdal Valdres, Knut Oscar Fleten, til E24 denne uken.

– Veldig urettferdig

I Stavanger sitter Betim Gudaqi (27) og kona med huslån i DNB. Gudaqi har også tatt til Facebook for å si fra til DNB, etter at han bare fikk 0,17 prosent i rentekutt i den første runden.

– Jeg har kjempet for den renten jeg har. Jeg fikk bedre tilbud av en annen bank, men så forbedret DNB vilkårene, og da ble jeg værende, sier han til E24.

Les også

DNB snur: Vil gi kundene rentekutt senest 5. april

– Hva tenker du om den renten du fikk nå?

– Den er veldig urettferdig, sier Gudaqi.

– Kommer du til å gjøre noe for å få hele DNBs kutt på inntil 0,85 prosentpoeng?

– Det skal jeg nok gjøre. Hvis ikke så bytter jeg bank, sier han.

DNB-kunde Betim Gudaqi.

Gudaqi har merket seg at enkelte mindre banker har kuttet mer og tidligere enn store banker som DNB, Nordea og Danske Bank.

– Jeg syns det er veldig bra, for folk sliter jo. Vi sitter jo selv med unger hjemme og har hjemmekontor, og kona har opplevd lønnskutt. Så folk trenger pengene, sier Gudaqi.

– Renten er en av de største utgiftene vi har, legger han til.

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

«De aller fleste» får

Kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i DNB opplyser til E24 at de aller fleste kundene i banken vil få hele kuttet i utlånsrenten på til sammen 0,85 prosentpoeng som banken har varslet siden 13. mars.

– Hovedregelen er at kuttet gjelder alle boliglånsproduktene våre og de aller fleste kundene får totalt 0,85 prosentpoeng lavere rente etter to historisk store rentekutt på ni dager, skriver Skjennald i en e-post til E24.

Det vil si at minst halvparten av DNBs kunder får hele kuttet på 0,85 prosentpoeng, men banken opplyser ikke om noen nøyaktig andel.

Les også

Skuffet over DNBs nye rentekutt: – Avspiser kundene

Skjennald påpeker at banken har veldig mange ulike kunder med ulike låneprodukter, og at renter er en individuell pris som settes basert på hver kundes situasjon.

– Det vil derfor alltid være behov for enkelte tilpasninger ved en renteendring, skriver hun.

Nå ber Norges største bank kundene om å smøre seg med tålmodighet til neste rentebrev kommer. Da vil DNBs kunder få fasiten på om utlånsrenten deres blir kuttet med 0,85 prosentpoeng.

– Så vil det alltid være noen individuelle forskjeller, men vi anbefaler nå at kundene venter med å kontakte oss til de har fått det siste, endelige rentebrevet fra banken, etter endringen vi gjorde i går kveld, skriver Skjennald.

Les også

Flykter til kontanter i krisen: – Man selger alt og kjøper dollar

Publisert:
Gå til e24.no