Jobbytter

Axactor-sjef Endre Rangnes sparket på dagen

Rangnes tar avstand fra måten han mistet jobben på. Finansdirektøren tar over for selskapet som har blødd på børs i 2020.

ERFAREN: Rangnes har jobbet 4 år som konsernsjef i Lindorff, 7 år som sjef i EDB Business Partner og 19 år med ulike roller i IBM.

Håkon Mosvold Larsen
 • Marius Lorentzen
 • Hans Jordheim
Publisert:,

Endre Rangnes fikk torsdag beskjed om at han mister jobben som konsernsjef i inkassokonsernet Axactor på dagen – et selskapet han har ledet siden 2015.

Rangnes har årelang erfaring fra næringslivet, blant annet som konsernsjef i Lindorff fra 2010 til 2014.

– Jeg tar dette til etterretning, men fremgangsmåte og grunnlaget for dette tar jeg sterk avstand fra, sier Rangnes til E24 om oppsigelsen.

Finansdirektør Johnny Tsolis vil ifølge en børsmelding ta over som administrerende direktør på midlertidig basis, inntil styret utnevner en ny sjef.

Han ønsker ikke å kommentere saken overfor E24.

I en meldingen skriver Axactor at Tsolis har over tretten års erfaring fra gjeldskjøper-bransjen, blant annet ved å være med-grunnlegger av selskapet.

Overrasket over sparkingen

John Fredriksen og familie er gjennom investeringsselskapet sitt Geveran største aksjonær i Axactor med 31,8 prosent av aksjene, ifølge selskapets aksjonæroversikt.

– Det nye styret, hvor fire av seks styremedlemmer er plassert inn av én aksjonær, har etter 24 timer – første til andre april – kommet til at jeg ikke lenger skal lede selskapet, sier Rangnes.

Selskapet avholdt 1. april sin generalforsamling, der både Glen Rødland og Kathrine Astrup Fredriksen ble valgt inn som nye styremedlemmer.

For Rangnes kom oppsigelsen mildt sagt overraskende på, da han fikk beskjed torsdag.

– Det har aldri vært et tema fra det tidligere styret, så hvorfor dette styret konkluderer med at de ønsker å fjerne meg nå, det må du nesten spørre styret om, sier han og fortsetter:

– Som daglig leder har jeg fraskrevet meg stillingsvernet, så det er selvfølgelig styrets beslutning om hvor lenge jeg skal sitte.

Kjøpte nylig aksjer

Rangnes kjøpte så sent som 25. mars aksjer i Axactor for 2,5 millioner kroner. Aksjekursen i selskapet har så langt i år falt 63 prosent, i et marked som er sterkt preget av coronakrisen og uro.

Til sammenligning har DNB-aksjen falt 32 prosent, B2Holding-aksjen falt 60 prosent og Hovedindeksen falt 24 prosent i samme periode.

– Dette kom brått på, uten forhåndsvarsler. Jeg skulle gjerne ledet selskapet videre og har stor tro på det vi har bygget. Jeg kjøpte nylig aksjer og synes det er leit at jeg ikke får bygge selskapet fremover. Jeg har stor tro på Axactors fremtid og har stor tro på at ledergruppen min kommer til å levere, sier Rangnes som en hilsen til kollegaene i selskapet.

Preget av coronakrisen

Den 23. mars sendte Axactor ut en børsmelding der selskapet beskrev hvordan coronakrisen har påvirket selskapet.

I tillegg til at virksomheten i Italia og Spania er spesielt rammet, varslet selskapet et betydelig inntektsfall i første kvartal og en videre nedgang i andre kvartal.

Samtidig understreket selskapet at situasjonen og utviklingen videre er svært usikker, og at de ønsker å finne best mulige løsninger for kunder, partnere og de som skylder penger i denne perioden.

Her kan du lese mer om

 1. Jobbytter
 2. Axactor
 3. Aksjelive

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Axactor-sjef Endre Rangnes sparket på dagen

 2. Betalt innhold

  Derfor kan det bli god butikk for Bank Norwegian å beholde de dårligste kundene

 3. Oljedramatikk senket Oslo Børs

 4. Annonsørinnhold

 5. Overraskende oppgang i boligprisene

 6. Antallet private eiere mer enn doblet: Nordmenn flokket til Norwegian i første kvartal