Vedder på at høy prisvekst vil stoppe rentekutt

Utenlandske investorer har lenge sett alle andre steder enn til Norges krone. Men nå har noe endret seg.

STRØMMER INN: Utenlandske investorer investerer mer i Norge.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Bendik Støren (Bergens Tidende)
Publisert:,

Den norske kronen er blant valutaene som har steget mest i kurs i verden mot amerikanske dollar.

Kronen har så langt i år styrket seg 4,74 prosent mot verdens største valuta.

Kun japanske yen, samt australske og newzealandske dollar har steget mer mot den amerikanske valutaen i år, skriver Wall Street Journal (krever innlogging).

Dette får utenlandske investorer til å investere i Norge. Børshandlede fond som følger norske aksjer har hatt en netto innstrømming på 55 millioner dollar, tilsvarende 464 millioner kroner, så langt i år, ifølge tall fra Blackrock, gjengitt av Wall Street Journal.

For 2015 var tallet til sammenligning 5,7 millioner dollar, eller 48 millioner kroner, ifølge tall fra BlackRock, skriver Wall Street Journal.

– At beløpet nesten har tidoblet seg er interessant som en stemningsrapport. Jeg tror investorene ser billige investeringer i Norge, i oljeserviceaksjer for eksempel. Hvis man tror oljeprisen skal stige, er det lurt å sette pengene i kroner, sier sjefanalytiker for valuta Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

Det er ikke bare mot dollar at kronen har gått sterkere. Det er styrket 1,80 prosent mot euro, 5,75 prosent mot kinesiske yuan og hele 14,18 prosent mot britiske pund. Sistnevnte skyldes naturlig nok i stor grad det massive pundfallet etter brexit-avstemningen.

Satser på strammere rentepolitikk

Årsaken til den økte kroneinteressen kan ifølge Wall Street Journal spores til blant annet at den norske kronen kan by på noe de færreste utviklede lands valutaer kan om dagen: inflasjon.

Norge hadde en prisvekst på 3,7 prosent for juni (konsumprisindeksen) sammenlignet med samme periode i fjor. Trekker man fra avgiftsendringer og tar vekk energivarer, blir prisstigningen 3,0 prosent, ifølge SSB.

VALUTASTRATEG: Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.

Foto: Eivind Griffith Brænde VG

Sammenlignet med andre europeiske land er dette skyhøyt. Inflasjonen i eurosonen var på 0,1 prosent i juni, mens i Storbritannia var den på 0,5 prosent, ifølge henholdsvis Den europeiske sentralbanken og britiske Office for National Statistics.

I USA steg prisene med en prosent sist måned, sammenlignet med året før, ifølge Byrået for arbeidsstatistikk.

Allerede har sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank kuttet styringsrenten fire ganger siden desember 2014 for å dempe konsekvensene av oljebremsen på norsk økonomi. Sentralbanken har signalisert en nesten 100 prosent sjanse for et nytt rentekutt i september.

Valutahandlere tror imidlertid at Norges Bank vil bruke muligheten til å bevege seg vekk fra de superlave rentene som ellers preger den utviklede verden, skriver Wall Street Journal.

Også Eek-Nielsen tror sjansen for rentekutt i september er mindre enn den har vært tidligere.

– Vi tror fortsatt på kutt i september, men etter positive arbeidsledighetstall og tegn på at nedturen kan være ferdig, er det mer usikkert. Hvis den positive utviklingen fortsetter kan det godt være de ikke kutter, sier han.

Tror på fortsatt kronestyrkelse

Morgan Stanley tror på en fortsatt kronestyrkelse mot amerikanske dollar, og anslår en stigning på syv prosent for året.

Valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen er ikke like optimistisk.

– Vi er ikke der. Vi legger til grunn en svak krone ut året, og har et kursmål på 8,80 kroner for en dollar for tredje kvartal og 9,05 for fjerde kvartal, sier han.

Det tilsvarer en kronesvekkelse på i overkant av to prosent for året, eller syv prosent fra dagens nivå på 8,43.

Les også

Økonomer etter tallbonanza: – Norsk økonomi er over det verste

Heller ikke Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets tror kronen vil fortsette å styrke seg, og ser for seg en flat utvikling for kronen mot dollar ut året.

Sammenheng mellom dollar og oljepris

Grunnen til at kronen svinger så mye mot dollar har å gjøre med sammenhengen mellom svingningen i dollarkursen og oljeprisen, forklarer Knudsen i Handelsbanken.

– Når dollaren svekker seg blir det billigere å kjøpe olje i fremmed valuta, for eksempel fra euro. I perioder er det sterk sammenheng mellom svingninger i dollar og prisen på olje, sier Knudsen.

– Dollarkursen har svingt en del i det siste, mye knyttet til forventningene for hvis og når den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten, sier Knudsen.

Les også

Derfor slipper nordmenn skyhøye bensinpriser i sommer

– Når dollaren blir svakere, og oljeprisen går opp, noe som vanligvis er bra for kronen, blir det en slags dobbel effekt på dollar mot kronen, sier Knudsen.

Prisen for et fat nordsjøolje har steget drastisk det siste halvåret. Fra et bunnpunkt i januar på 27,75 dollar fatet har prisen steget til 43,32 dollar fatet i dag. Det er en økning på hele 56 prosent.

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Dollar
  3. Kronekurs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kronehopp denne uken: – Markedet har undervurdert styrken i norsk økonomi

  2. Valutaspekulanter snuser på kronen igjen

  3. Dollaren faller videre: Svakeste på over to år mot euro

  4. Annonsørinnhold

  5. Eksperter ser kronesvekkelse etter nyttårsrally

  6. Eksperter: Disse hendelsene vil prege kronekursen fremover