Investorer vedder på aksjefall for oljeserviceselskapene - sektoren er mest shortet på Oslo Børs

Flere oljerelaterte aksjer har skutt fart i det siste, men i Finanstilsynets lister er fortsatt fire av de fem største veddemålene på kursfall i oljeservicesektoren.

Supplyrederiet Solstad Offshore har lenge vært i forhandlinger med sine kreditorer for å finne en løsning på gjeldsproblemene.
Publisert: Publisert:

Børsverdien i mange av offshoreselskapene på Oslo Børs har blitt kraftig barbert de siste årene.

Flere av aksjene har imidlertid skutt fart nylig, ikke minst John Fredriksens Seadrill og Tor Olav Trøims Borr Drilling som er opp henholdsvis 97 prosent og 37 prosent den siste måneden.

Oljeprisen har også steget, men ulike fond og investorer har fortsatt plassert de største veddemålene på aksjefall i forskjellige oljeleverandører, viser Finanstilsynets oversikt over såkalte shortposisjoner.

Les på E24+

De lange pengene taler: Fondenes grønne favoritter

På topp fem-listen er Trøims riggsatsing Borr Drilling, sammen med det kriserammede offshorerederiet Solstad Offshore og undervannsentreprenøren Subsea 7.

På listen er også BW Offshore, som blant annet driver med flytende produksjonsskip.

Bransjer i motvind

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier rigg- og supplysektoren sliter i motvind.

Riggbransjen er fortsatt preget av etterdønningene etter oljekrisen, som etterlot et marked med overkapasitet og selskaper med høy gjeld.

Markedet har de siste årene vært i bedring, men den generelle oppgangen har vært mye tregere enn mange hadde håpet, selv om enkelte segmenter har hatt en bedre utvikling.

Flere analytikere spår at den virkelige snuoperasjonen lar vente på seg.

– Supply og rigg har vært et tapsprosjekt lenge, med dårlige rater og høy kapitalkostnad, sier Johannesen til E24.

Les også

Skorstad-kompanjong kaster seg inn i veddemål mot kriserederi

Les også

Sissener går mot Tesla-strømmen: – Ingen tvil om at det koster penger å være short Tesla i år

Mads Johanessen, investeringsøkonom i Nordnet.

Kuttet shortposisjonene i Seadrill

Shortposisjonene i Seadrill har imidlertid blitt betydelig redusert i tilsynets oversikt, etter at aksjen har steget kraftig på blant annet positive kontraktsnyheter.

Riggselskapet er dermed ikke lenger blant de ti mest shortede aksjene på Børsen.

– For Seadrill blir det ekstreme utslag både opp og ned fordi aksjen er så giret, sier Johannesen, med henvisning til at riggselskapets store gjeld gir store bevegelser i aksjekursen.

– Får man en kontrakt fyker aksjen opp tyve prosent, og neste dag er den ned ti, sier han.

Les også

Seadrill sikrer kontrakt verdt 2,7 milliarder kroner

Seadrill har allerede vært gjennom en omfattende finansiell restrukturering av gjelden, men ifølge Reuters var selskapet i høst igjen i gjeldssamtaler med sine banker.

Selskapets gjeld og forpliktelser var på 7,5 milliarder dollar, eller over 60 milliarder kroner, ved utgangen av tredje kvartal.

– Seadrill er tynget av ekstremt mye gjeld, og det er en kamp mot tiden i forhold til at markedet skal bedre seg. Mange har spådd at Seadrill må gjennom en restrukturering igjen, sier Johannesen.

Les også

Gigantfond gjør helomvending: Dropper omdiskuterte aksjeutlån – men Oljefondet fortsetter

Teller de største posisjonene

De forskjellige fondene og investorene melder inn sine netto shortposisjoner til Finanstilsynet.

I listene blir shortposisjoner som er større enn 0,5 prosent av aksjene offentliggjort. Mindre posisjoner blir ikke publisert, hvilket betyr at aksjer kan være shortet mer enn det som fremgår av oversikten.

Publisert: