1,3 MRD. FORDUFTET: Giganttap i Faktor

Eiendomselskapet Faktor Eiendom feirer snart to år på Oslo Børs. Så langt er 90 prosent av aksjen barbert bort.

IKKE LENGER MILLIARDÆRER: Gründerne Lasse Fosby og Rune Kilebu sine aksjeposter i Faktor Eiendom har falt fra 1,6 milliarder kroner til 90 millioner kroner siden børsnoteringen for snart to år siden.
Publisert:

Tidlig desember 2006 ringte gründerkompisene Rune Kilebu og Lasse Fosby i eiendomsselskapet Faktor Eiendom i bjellen på Oslo Børs.

Aksjen debuterte til 35 kroner på markedsplassen.

I dag, nesten to år senere, står Faktor Eiendom-aksjen i fire kroner, nesten 90 prosent av børsverdien på selskapet er barbert bort og gründerne har et papirtap på 1,3 milliard kroner.

- Vi opplever den dramatiske endringen i markedet og har vært gjennom en prosess som rigger oss for en hardere fremtid, sier gründer Rune Kilebu til E24.

Han viser til nedbemmaninger, refinansierte lån og endrede aktivitetsmønstre.

Les også: Full sprekk i boligboblen

Milliardsmell

Gründerne Kilebu og Fosby er sammen med Ronny Antonsen største aksjonær i Faktor Eiendom med nesten 63 prosent av aksjene gjennom investeringsselskapet Faktor Invest. Kilebu og Fosby eier i tillegg aksjeposter privat.

Da gründerne tok selskapet på børs, var aksjebeholdningen verdt over 1,5 milliarder kroner.

I dag er den samme beholdningen verdt 180 millioner kroner, noe som betyr at trekløverets papirtap er på 1,3 milliarder kroner.

- Det er klart vi ikke er fornøyde med aksjekursens utvikling og håper jo at dette vil snu. Tidene vil endre seg og idag er Faktor priset til langt lavere enn bokført verdi. Både jeg og Lasse har investert alle våre midler i selskapet og vil fortsette med det, sier Kilebu og legger til:

- Vi har brettet opp armene og sover godt om natten. Faktor Eiendom har godt posisjonerte prosjekter, men vi skal kjenne vår besøkelsestid i dette markedet. Eiendomsmarkedet er veldig, veldig rolig, men det er ikke helt dødt. Salget er lavt og vi har måttet leie ut, sier Kilebu.

Turbulent

Faktor Eiendom har, som andre, måttet sparke medarbeidere som følge av finanskrise og stopp i eiendomsmarkedet. Ifølge Kilebu har i underkant av 25 ansatte fått beskjed om at Faktor Eiendom ikke lenger er deres arbeidsplass.

De ansatte har også fått beskjed om at gründer Rune Kilebu blir erstattet av Morten Riiser som konsernsjef i desember. Kilebu inntar en mer operativ rolle.

- Jeg tror både jeg og Lasse gjør best jobb med å realisere prosjektene, og vi er veldig fornøyde med at vi har funnet en ny mann, sier Kilebu.

Onsdag legger eiendomskonsernet frem tall for tredje kvartal.

Les flere økonominyheter her.

Publisert:

Her kan du lese mer om