Birgitte Bonnesen sparket som toppsjef i Swedbank

Styret i Swedbank har gitt Birgitte Bonnesen sparken som toppsjef i den svenske banken. Hun får 21 millioner kroner i fallskjerm fra storbanken. 

Birgitte Bonnesen har vært konsernsjef for storbanken Swedbank i tre år.

Foto: Janerik Henriksson/tt TT Nyhetsbyrån
Publisert:,

Torsdag morgen melder Birgitte Bonnesen at hun trer av som sjef for Swedbank.

– Utviklingen de siste dagene har skapt et enormt press på banken. Derfor har styret besluttet og avskjedige Birgitte Bonnesen fra hennes posisjon. Når det er sagt har Birgitte Bonnesen bidratt solid til å utvikle Swedbank til en ledende digitalbank med en fysisk tilstedeværelse, uttaler styreleder Lars Idermark i en pressemelding

Banken opplyser om at Anders Karlsson tar over som midlertidig sjef.

21 millioner i fallskjerm

Sparkingen utløser for Bonnesen en forhåndsavtalt fallskjerm på 22,7 millioner svenske kroner, melder Dagens Industri. Det tilsvarer rundt 21 millioner kroner.

I sin forrige årsrapport ble det beskrevet at Bonnesen har rett på 75 prosent av sin normale årslønn i sin oppsigelsestid som er på 12 måneder. I tillegg har hun en avtale om å få et avgangsvederlag på den samme summen.

Hvis Bonnesen får en ny jobb vil det skje en avregning av lønn og avgangsvederlaget, skriver banken i sine vilkår for hennes sluttpakke.

Handelen i Swedbank-aksjen ble stanset torsdag morgen.

Det skjer kort tid etter at sjefen for etterforskningen av banken i svenske Ekobrottsmyndigheten uttalte at banken har vanskeliggjort etterforskningen.

Onsdag gjennomførte det svenske svaret på Økokrim razzia i bankens lokaler i

Stockholm.

De etterforsker om det skjedde brudd på innsidelovgivningen i forkant av at SVT publiserte sin avsløring om mistenkt hvitvasking av store summer via bankens filial i Estland.

SVT-saken kom ut 20. februar og siden har storbankens aksje blitt sendt ned nær 30 prosent på Stockholmsbørsen.

Venter høy temperatur

Ifølge Thomas Langrot i Ekobrottsmyndigheten vanskeliggjør banken deres etterforskning. Banken nekter å gi ut en rapport som de har laget om mistenkt hvitvasking, skriver Dagens Industri.

Det er norske Erling Grimstad, tidligere Økokrim-topp som har laget rapporten. Konklusjonen er visstnok at det var store mangler i bankens overvåkning og varsling av mistenkt hvitvasking, skriver den svenske avisen.

Les også

Razzia mot Swedbank i Sverige

Swedbank avholder en generalforsamling torsdag.

Der venter DNB Markets-analytiker Ole-Andreas Krohn at det vil være høy temperatur, i motsetning til hvordan det pleier å være på generalforsamlinger.

«Både rapportene om bankens virksomheter i Baltikum, de stadige nye avsløringene som kommer ut i media, gårsdagens besøk av svenske politimyndigheter, den økte interessen fra amerikanske finansmyndigheter og ikke minst ledelsens posisjoner og mye kritiserte håndtering av alle sakene vil kunne bli diskutert av aksjonærene og tolket med lupe av utenforstående», skriver Krohn i en morgenrapport.

DNB Markets har et kursmål på Swedbank-aksjen på 180 kroner, med en holdanbefaling.