Kongsberg Gruppen snudde resultatet til pluss igjen
Kongsberg Gruppen opplever nok et fall i inntektene, men leverer et overskudd i tredje kvartal. Ordreboken fortsetter samtidig å bli slankere og slankere.
Det norske forsvars- og teknologikonsernet slapp torsdag morgen resultatene for tredje kvartal.
Mens omsetningen falt fra 3,43 til 3,28 milliarder kroner snudde brutto driftsresultat fra -40 til +274 millioner kroner. Etter skatt gikk konsernet 79 millioner i pluss, en helomvending fra underskuddet på -144 millioner på samme tid i fjor.
Kongsberg Gruppen avholder torsdag sin årlige kapitalmarkedsdag. Følg nyhetene derfra på E24 utover dagen!
Kongsberg Gruppen innkasserte i kvartalet nye ordre for 2,43 milliarder kroner, noe som er et nytt lavpunkt siden oljekrisen traff for drøye to år siden. Ordrereserven fortsetter også å krympe og er nå nede i 14,3 milliarder kroner.
«Ordreinngangen svinger betydelig over tid som følge av store enkeltordre på forsvarssiden, og er for tiden på et lavt nivå. Ordreinngangen på forsvarssiden ventes å bli god i 4. kvartal 2017 sammenlignet med de foregående kvartalene», skriver selskapet.
Kongsberg Gruppen har de siste to årene vært gjennom en stor omstilling som følge av nedturen i shipping og olje/offshore-markedet. Selskapet har vært gjennom flere nedbemanninger og i tredje kvartal ble det netto 38 færre ansatte i konsernet, som ved utgangen av kvartalet hadde 6.870 ansatte globalt. Det er ned fra 7.159 ved nyttår.
– Vi har vært gjennom en betydelig omstillingsperiode siden 2015 som inkluderer bemanningsreduksjoner, kostnadstiltak, og organisasjonsendringer i form av nedleggelser og nyetableringer. Gjennom hele denne perioden har hovedfokuset samtidig vært å levere til kundens forventninger. Dette har vi lyktes med, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.
Langt opp til målene
Håøy viser blant annet til opprettelsen av Kongsberg Digital, satsingen på subsea-leveranser utenom oljenæringen og teknologi til oppdrettsnæringen.
– Vi står nå foran en periode hvor vi skal realisere disse posisjonene. Vi forventer ikke en brå vekst, men vi ser at vi har et betydelig vekstpotensial foran oss, samtidig har vi redusert kostnadsnivået. Oppskriften på suksess er ikke endret fra tidligere, vi skal levere «world class», sier Håøy videre.
Under kapitalmarkedsdagen i fjor lanserte Kongsberg Gruppen tre finansielle mål for perioden 2016 og frem til 2020. Det første var en gjennomsnittlig vekst i omsetningen på over 10 prosent, et driftsresultat (målt etter EBITA) på over 10 prosent og en avkastning på kapitalen (ROACE) på 10 til 15 prosent.
Konsernsjefen gjorde det klart at dette var mål de regnet med å nå mot slutten av perioden, og tallene viser at det er et langt stykke igjen. Den totale omsetningen siden nyttår har falt fra 11,9 til 10,7 milliarder mot samme periode i fjor, driftsmarginen ligger på 5,2 prosent og avkastning på kapitalen har i andre og tredje kvartal ligget på henholdsvis 3,8 og 7,5 prosent.
130 ansatte i Kongsberg Gruppen må gå etter kostnadskutt
Et lite lyspunkt for Kongsberg Maritime
Ser man bort ifra nedleggelsen av Kongsberg Oil & Gas Technologies (som ble innfusjonert i Maritime og Kongsberg Digital) er det Kongsberg Maritime som har opplevd den store støyten etter oljeprisfallet i Kongsberg Gruppen.
Divisjonen produserer og leverer blant annet avansert skips- og plattformutstyr og har over en periode vært gjennom nedbemanninger og en omorganisering. Senest i mai kuttet man ytterligere 120 stillinger.
Etter en lang periode med svakere resultater er det imidlertid et lystegn for Kongsberg Maritime. Så langt i år har divisjonen nemlig klart å ta inn mer i ordreboken enn de fakturerte ut (med en såkalt book/bill-faktor på 1,02). I tredje kvartal endte book/bill på 0,92.
Til sammenligning hadde konsernet som helhet en book/bill på 0,74, mot 0,68 i forrige kvartal. Det er også derfor konsernets samlede ordrereserve fortsatte å krympe i kvartalet.
Kongsberg Maritime fikk inn ordrer for 1,67 milliarder kroner i kvartalet, ned fra 1,96 milliarder på samme tid i fjor. Omsetningen lå relativt stabilt på 1,82 milliarder, mot 1,85 ett år tidligere. Samtidig snudde Maritime driftsresultatet fra -255 til +176 millioner.
I tillegg til å arbeide med byggingen av Yaras nye autonome containerskip Yara Birkeland, har Kongsberg Maritime også opplevd stor fremgang i markedet for avansert skipsovervåking. Selskapet opplyser at antallet skip som er utstyrt med «Remote Services» (fjernovervåking) har økt fra under 100 til rundt 500 skip de siste 12 månedene. Totalt er det rundt 18.000 skip med utstyr fra Kongsberg Maritime globalt.