Statlig eierskap

Beholder Telenor-aksjene likevel: – Kan ikke drive billigsalg

Regjeringen vil beholde eierandelen på 54 prosent i Telenor, etter å ha sittet på en fullmakt til å selge i årevis. – Vi kan ikke drive billigsalg, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

FERSK MELDING: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) legger frem den første eierskapsmeldingen siden 2014.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Fredag la næringsministeren frem den første eierskapsmeldingen siden 2014.

Der stiller staten blant annet krav til at statlige selskaper skal ha en overordnet bærekraftsplan, være konkurransedyktige på lønninger men samtidig vise moderasjon, at ha minst 40 prosent av begge kjønn i ledelsen, og være ledende innen ansvarlighet.

Før Oslo Børs åpnet kunngjorde også regjeringen at den ikke lenger ville sitte på Stortingets fullmakt til å selge seg ned fra 54 prosent til 34 prosent i Telenor.

– Som det står i Eierskapsmeldingen så har vi jo hatt en salgsfullmakt som ikke har vært benyttet. Og da er det rett og slett en helhetsvurdering som regjeringen har kommet frem til at vi ønsker ikke å be om det videre, sier Isaksen til E24.

Han påpeker at regjeringen har sittet på fullmakten til å selge Telenor-aksjene i flere år uten å bruke den. På spørsmål om det er prisen som gjør at han ikke vil selge aksjene, svarer næringsministeren.

– Vi kan ikke drive billigsalg av statlige eierandeler av ideologiske grunner. Så jeg mener vi har et ansvar overfor velgerne for å få en best mulig pris når vi selger oss ut, legger han til.

Han legger likevel ikke nedsalget i skuffen for godt. Regjeringen kan fortsatt være åpen for sammenslåinger eller andre transaksjoner hvis det kan bidra til å øke Telenors verdier, påpeker statsråden.

– Forskjellen er at i dette tilfellet så må vi gå via Stortinget, sier Isaksen.

Regjeringen har fortsatt fullmakter til å selge seg ned i Ambita, Baneservice, Mesta og Entra, og vil også vurdere å avvikle eller selge GIEK Kredittforsikring.

Les også

Regjeringen vil ikke lenger selge seg ned i Telenor

LO er fornøyde

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er begge fornøyde med at regjeringen dropper nedsalget i Telenor. Også hovedorganisasjonen LO støtter regjeringens grep.

– Den statlige eierandelen bør opprettholdes i viktige selskaper innenfor våre strategiske næringer. Jeg er derfor fornøyd med at regjeringen, i denne omgang, dropper å selge seg ned i Telenor, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Den statlige eierskapsforvaltningen må videreutvikles gjennom etablering av nye eierskapsmodeller for å sikre nasjonal forankring av hovedkontor i nye strategiske bedrifter, ikke minst i en tid med klimaomstilling og digitalisering, legger han til.

Les også

Dropper nedsalg i Telenor: – Bra at regjeringen innser galskapen

– Får debatten uansett

Isaksen avviser at han dropper nedsalget i Telenor bare for å få slutt på debattene om «salg av Norge».

– Nei, den debatten får vi uansett. Da vi solgte oss ned i Entra for noen måneder siden var SV og Senterpartiet dypt og inderlig bekymret for at staten skulle selge seg ned i en kontorbyggutleier, sier Isaksen.

– Så kan jo folk stille seg spørsmålet hvor relevant det er for salget av Norge, legger han til.

Lederlønn: – Kan ikke ha et B-lag

Regjeringen stiller krav til åpenhet om lederlønninger og forventer ansvarlighet blant styrene i statlige selskaper, ifølge eierskapsmeldingen.

Isaksen vil likevel ikke kommentere godtgjørelsene for toppsjefene i de statlige selskapene, som godtgjørelsen på 18 millioner til Eldar Sætre (+) eller Sigve Brekkes 12 millioner, inkludert pensjon.

– Det er helt, helt både umulig og urimelig og et grovt brudd med prinsippene som ligger også i denne eierskapsmeldingen om politikerne og jeg som statsråd skulle gå inn og vurdere lønnen til enkeltledere, for det må være styrets ansvar, sier Isaksen.

– Men det vi kan vurdere er hvordan styret forholder seg til de prinsippene for lederlønnen som staten har satt opp. Vi kan ikke ha et B-lag i de statlige heleide virksomhetene. Samtidig så forventer vi moderasjon, legger han til.

Åpenhet og klima

De siste årene har det vært klaget på manglende åpenhet i enkelte statlige selskaper, som i Vimpelcom-saken der Telenor etter hvert la frem en åpen rapport. Regjeringen krever at selskapene staten eier er ledende innen ansvarlig virksomhet.

– Åpenhet er en rød tråd. Det gir større trygghet for verdiene på sikt. Lukkethet gjør at sjansen for å få ubehagelige overraskelser øker, sier Isaksen.

Regjeringen stiller også krav til at bedriftene staten eier skal ha en overordnet plan for bærekraftig verdiskaping.

– Ethvert selskap som ikke har en vurdering av hvordan klima og miljø vil påvirke ens egen virksomhet og muligheter til inntjening, og eventuelle beskrankninger på virksomheten, vil slite med å forvalte verdiene på en god måte over tid, sier Isaksen.

– Så du vil holde dem i ørene?

– Nei, ikke holde dem i ørene. Grunnen til at vi har forventninger til dette er at det etter vår vurdering er umulig ikke å ha en gjennomtenkt og klar idé om hvordan disse endringene vil påvirke selskapet. Det er det vi har en forventning til, og så må styret finne ut hva det er, sier statsråden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statlig eierskap
  2. Torbjørn Røe Isaksen
  3. Statlig eierskap
  4. Telenor

Flere artikler

  1. Regjeringen vil ikke lenger selge seg ned i Telenor

  2. Dropper nedsalg i Telenor: – Bra at regjeringen innser galskapen

  3. Regjeringen vil selge 25 millioner aksjer i Entra

  4. IT-selskapet Sikri kjøper Ambita for nær en milliard kroner

  5. Equinor-høringen i Stortinget: – Styret sa ja der vi skulle sagt nei