Valutasmell for fotballglade nordmenn:
– Jeg merker at en del reisekompiser er mer forsiktige med pengene

Turen over dammen for å se favorittlaget spille er blitt 23 prosent dyrere på ett år. Og verre skal det bli, mener valutaekspert.

DYRERE: Bare i løpet av den siste uke ble de billigste billettene på Manchester Uniteds hjemmebane, Old Trafford, en tier dyrere. De koster 31 pund. I starten av forrige uke tilsvarte dette om lag 391 kroner, nå er prisen steget til 401 kroner for nordmenn.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Lei av at favorittlaget slipper inn mål?

De siste ukene har nok mange nordmenn bannet lavt inni seg mens de har stått på flyplassen og tatt ut penger til ferien.

Ikke minst for de tusenvis av norske fotballfans som hver helg valfarter til utvalgte fotball-Mekka i Storbritannia, har valutakursutviklingen den siste tiden vært å oppleve som en viktig overtidsscoring imot.

Tore Hansen er har merket at pundet er blitt betraktelig dyrere. Han har reist til England i 30 år for å se Liverpool spille, og denne helgen er intet unntak.

– Det har skjedd så fort og det berører alt en gjør her borte, fra mat og drikke til klær og kampbilletter en skal kjøpe, sier han til E24 – på telefon fra Liverpool. Han er over for helgens kamp mot Aston Villa.

– Jeg merker også at en del reisekompiser er mer forsiktige med hvordan de bruker pengene sine her, og at ikke alle lenger har råd til å ta turen en gang, forteller Hansen, som også er daglig leder for Liverpools supporterklubb i Norge.

MERKER VALUTAØKNINGEN: Daglig leder Tore Hansen i Liverpool FC Supporters' Club Norway.

Vil bli verre

I løpet av det siste året har pundet styrket seg 23,97 prosent mot kronen og lå i august på sitt høyeste nivå på over fem år.

Hansen forteller at det er særlig når han går i minibanken for å ta ut penger at han tenker over de kraftige valutaendringene.

– Tar jeg ut 200 pund må jeg betale nesten 3000 kroner nå. For bare et år siden fikk jeg mye mer for kronene. Det gir en kraftig påminnelse, sier Liverpool-supporteren.

Den norske kronen har slitt med fallende oljepris, men fikk også et hardt salg torsdag da sentralbanksjef Øystein Olsen satte styringsrenten ned fra 1 til 0,75 prosent, samtidig som Norges Bank signaliserte at renten kan settes ned igjen i løpet året.

– Nå er det vanskelig å finne argumenter for at kronen vil styrke seg den neste tiden, foruten at kronen er svært svak. Pundet derimot tror vi skal bli sterkere, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Les også

For disse er rentekutt dårlig nytt

Han legger til at DNB ikke ser bort ifra at kronen vil nå nye rekordlave nivåer mot ikke bare pundet, men også euroen og dollaren utover året.

– For norske turister i utlandet betyr dette at en trolig må betale mer for varer, og tjenester enn tidligere. Denne utviklingen kan en forvente seg at vil fortsette, sier Østnor.

TROR PÅ STERKERE PUND: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Den billigste billetten til en Premier League-kamp på Manchester Uniteds bane, Old Trafford, koster 31 pund. I starten av forrige uke tilsvarte dette om lag 391 kroner, nå er prisen steget til 401 kroner per billett.

Går mot renteheving

En av årsakene til den kraftige prisøkningen er at britisk økonomi nå går i helt motsatt retning av den norske.

– Det siste året har Storbritannias økonomi vokst godt sammenlignet med andre økonomier i verden nå. Vi tror britisk økonomi vil gå noe tregere den neste tiden, men det vil fortsatt være god vekst sammenlignet med andre land i Europa, sier Østnor.

Han legger til at mens de fleste land i verden i likhet med Norge nå blir tvunget til å sette rentene ned, vil den britiske sentralbanken høyst sannsynlig sette rentene opp i starten av neste år.

Vanligvis betyr høyere rente sterkere valutakurser i det aktuelle landet, rett og slett fordi en får mer igjen for å sette pengene sine i bankene der renten er høyest. Dermed kan fotballturistene får enda trangere økonomi på nyåret.

– Vi har allerede sett at en av beslutningstagerne i den britiske sentralbanken har stemt for renteheving, og vi vet at to av de andre medlemmene i komiteen også er «hauker». Vi tror derfor at en renteheving ikke er veldig langt unna, sier Østnor.

Med «hauk» menes en økonom som gjerne foretrekker høye renter for å sikre at inflasjonen ikke stiger for høyt.

Les også

Manchester United venter rekordinntekter neste år

– Britene hadde to runder med politisk usikkerhet tidligere i år i forbindelse med skotsk uavhengighet og valget, som kunne presset pundet ned, men de ble kun kortvarige virkninger. Vi ser derfor ingen grunn til at pundet ikke skal forbli sterkt, sier Østnor.

Han legger til at oljeprisen trolig er den viktigste årsaken til at den norske kronen ikke virker å kunne styrke seg mot pundet, eller andre valutaer.

(Saken fortsetter under bildet)

STORT: Mange nordmenn reiser ofte over til England i fotballsesongen for å se favorittlaget spille i Premier League. Her fra The Kop, Liverpools berømte tribune hvor de aller ivrigste supporterne oppholder seg - gjerne stående og syngende i 90 minutter om det er storkamp.

Blodfansen reiser fortsatt

Hos reiseselskapene er stemningen imidlertid god, og til tross for at det er blitt dyrere bestiller fotballglade nordmenn fortsatt gjerne en tur til England for å få med seg favorittlaget spille.

– At pundet har bikket 13 kroner er jo ikke akkurat noe vi jubler over og alle som selger helgereiser til Storbritannia med eller uten fotballbilletter merker nok en svakere salgsutvikling, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving til E24.

– Det er klart at å ta en langhelg i London nå er betydelig dyrere, og reiser man har man jo ikke akkurat lyst til å sitte på McDonalds og spise burger. Man vil jo gjerne kose seg litt og shoppe litt, og det har blitt dyrt.

Les også

Derfor er Olsen bekymret for utviklingen i Kina

Han legger til at salget av fotballturer har sunket noe sammenlignet med i fjor da pundet hadde en pris på mellom 9 og 10 kroner.

– Noe kan ha med kampoppsett å gjøre, noe med valutakursen å gjøre og noe med lagenes performance. Liverpool er jo ikke helt i storslag, og det bidrar nok til at noen har mistet litt av interessen blant dem som ikke er helt hardcore fans, sier Grønli.

Han legger til at valutakursen nok har mest å si for dem som er mer middels interessert i fotball, enn de som er medlem av fanklubbene.

– Blodfansen svikter aldri, mens guttegjengen som synes det kunne være kult med en fotballkamp nok er mer tilbøyelige til å sette den 4. eller 5. reisen i år på holde. Der spiller nok valutakurs og kostnadsnivå mest inn, sier Grønli.

Hos konkurrenten Apollo understreker kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera at de ikke har merket noen særlig nedgang på salget til tross for en tre kroners økning i pund-prisen siden sist fotballsesong.

– Nordmenn bryr seg rett og slett ikke så mye om middagen i Hellas koster noen kroner mer, eller pilsen i London, så lenge vi kommer oss dit og får sett kamp, sier hun til E24.

Les også

Rekordsommer for Turist-Norge

Les også

Rekordmange norske studenter velger utlandet

Les også

Kronen på svakeste nivåer på 20 år

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Pundet faller etter britisk rentebeslutning

  2. – Pundsvekkelsen vil bli kortvarig

  3. Brå kronesvekkelse etter rentebeslutning

  4. Norwegian setter opp ekstra fly til Champions League-finalen – tar 3.900 kroner én vei

  5. Her er det blitt billigere å reise på ferie