Statoil er i gang med «årets viktigste letebrønn»

Boringen av tidenes nordligste brønn for Norge er i gang, tross forsøk på å stanse den. Det kan bli Norges største oljefunn. 

STARTER BORING: På mandag starter Statoil boringen av Norges nordligste letebrønn.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
 • NTB
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Statoil startet boringen mandag og har planlagt å bruke 25–30 dager på Korpfjell-brønnen, skriver Stavanger Aftenblad.

Dette er den første boringen i et helt nytt leteområde på norsk sokkel, og ligger helt øst mot grensen til Russland i Barentshavet.

Statoil har tidligere i år vært varsom med å skru forventningene opp, men oljedirektør Bente Nyland har uttalt at Korpfjell er den viktigste brønnen på norsk sokkel i år.

Stort potensial

Statoil er operatør og har en andel på 30 prosent i lisens nummer 859 hvor Korpfjell ligger, mens Chevron eier 20 prosent, statlige Petoro eier 20 prosent, Lundin eier 15 prosent og ConocoPhillips eier 15 prosent.

Både Statoil, Lundin og eksperter mener at strukturen hvor brønnen ligger kan inneholde milliarder av fat.

Les også

Protesterer mot Statoil i Barentshavet: Mener oljeboringen bryter med Grunnloven

Ifølge oljeanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energy er øvre del av estimerte mulige reserver 10 milliarder fat olje, som ville vært tidenes største oljefunn i Norge, ifølge Dagens Næringsliv.

Usikkerhet

– Det sier seg selv at den har et stort potensial, og det gjør den interessant. Samtidig er det nok brønnen i vår letekampanje som har størst usikkerhet, fordi den ligger lengst vekk fra andre brønner vi har boret, sa Statoils letesjef, Tim Dodson, til E24 i april i år.

I år skal Statoil bore fem prospekter som er uavhengig av hverandre og spredt over tre områder.

– Vi håper imidlertid å gjøre et stort oljefunn, for strukturen er stor nok til å inneholde det. Men finner vi «bare» en halv milliard fat på Korpfjell, er vi fornøyd med det. Og hvis Korpfjell er tom mens de andre fire gir oljefunn, så skal jeg være ganske så fornøyd også, sa han.

Misfornøyde miljøorganisasjoner

I slutten av juli fikk riggen «Songa Enabler», som nå borer i Barentshavet, besøk av aktivister fra Greenpeace, som protesterte mot at Statoil og andre oljeselskaper får lov til å bore brønner som ble tildelt i 23. konsesjonsrunde i 2016.

Greenpeace har kritisert boringen både av miljø- og klimahensyn. Det gjelder spesielt brønnene Korpfjell og Koigen Central, som ligger i områder hvor det kan være mye sjøfugl. Korpfjell ligger 400 kilometer fra fastlandet.

– Det største problemet med denne brønnen er at den ligger veldig langt mot nord, og den kom i 23. konsesjonsrunde som kom etter at Norge signerte Parisavtalen, sa Greenpeace Norge-leder Truls Gulowsen.

Greenpeace klaget på Miljødirektoratets avgjørelse om å tillate leteboring i området, men i slutten av juli meldte NRK at Klima- og miljødepartementet avviser klagen.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Politiet vil fjerne Greenpeace

 2. Årets «viktigste» letebrønn skuffer stort

 3. Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

 6. Vil stanse boring i Barentshavet