Hydros Brasil-trøbbel forverres: Aksjen faller

Det går nedover for alumiumkjempen på Oslo Børs etter at det er oppdaget flere utslipp ved anlegget Alunorte i Brasil.

UTSLIPP: Hydro utvider undersøkelsene ved alumina-anlegget Alunorte etter funn av flere utslipp av regnvann.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:,

Etter den siste utviklingen, der Hydro utvider undersøkelsene ved Alunorte på grunn av funn av nye utslipp, reagerer investorene med å sende Hydro-aksjen ned 1,8 prosent på Oslo Børs.

Hydro er også det mest omsatte selskapet mandag morgen, foran Statoil som vanligvis handles mest.

Natt til mandag meldte Hydro at det er avdekket nye tilfeller av utslipp fra Hydros Alunorte-anlegg i Brasil.

Selskapet er blitt varslet av den brasilianske miljømyndigheten (SEMAS), om at det er avdekket en «ulisensiert forbindelse» mellom alumina-anlegget og en godkjent dreneringskanal fra aluminiumverket Albras, som ligger i nærheten.

Gjennom denne kanalen har ubehandlet regnvann blitt ført ut i Paráelven. Dette har kommet fra taket av et skjul der det oppbevares kull ved Alunorte, ifølge meldingen.

I tillegg har Hydro oppdaget at det er tilført vann til kanalen fra et område der det tidligere ble oppbevart hydrat.

Problemene i Brasil har lagt en kraftig demper på Hydro-kursen. Den siste måneden er aksjen ned 17 prosent, tilsvarende et verdifall på over 20 milliarder kroner.

Sier unnskyld

Det skjer etter Hydros innrømmelser av utslipp fra anlegget i forrige uke, blant annet har det blitt lekket lut i en nærliggende elv.

Les også

Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegget i Brasil

Selskapet legger seg flate etter utslippene.

– Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en kommentar.

Problemene til Hydro startet etter en periode med kraftig regnvær i området den 16. og 17. februar.

Da utløste de store nedbørsmengdene uro for lekkasje fra anlegget, og det kom meldinger om at lokalbefolkningen i området har blitt syke av urent drikkevann.

Myndighetene påla deretter Hydro om å kjøre anlegget på halv fart.

Selv har Hydro bekreftet at det ble sluppet ut regnvann for å hindre oversvømmelse ved rødslamdeponier med avfall fra aluminaproduksjon, selv om selskapet ikke hadde lisens til dette.

Før helgen varslet Hydro at det vil investere 500 millioner kroner i vannrenseanlegget ved aluminaraffineriet. Dette skal øke kapasiteten med 50 prosent og styrker raffineriets evne til å takle fremtidig ekstremvær.

Les også

Alumina-analytiker: – Hydro-problemene har reversert hele pristrenden

Skal granske utslippene

Nå har altså saken tatt enda en vending ved at det er oppdaget flere utslipp. Disse har imidlertid skjedd uavhengig av det kraftige regnfallet i februar.

Alt regn- og overflatevann fra Alunorte skal ledes til vannbehandlingssystemet, men testene som er gjort av SEMAS viser at dette ikke har skjedd. Isteden har vannet rent inn i kanalen fra Albras.

I tillegg kan overflatevann fra det tidligere hydratlageret ved Alunorte ha rent inn i kanalen, ifølge en intern gjennomgang.

Selv sier Hydro at selskapet nå vil utvide den pågående gjennomgangen av Alunorte, samtidig som iverksettes en internrevisjon.

Resultater fra dette arbeidet skal legges frem 9. april.

Her kan du lese mer om