DNO-sjefen: – Foten tilbake på gassen

Oljeselskapet DNO har foten tilbake på gasspedalen i Nord-Irak etter at den kurdiske regjeringen innfridde gjelden sin, sier selskapets styreleder.

TRAPPER OPP: DNO øker sin aktivitet i Nord-Irak og tror andre vil følge etter, nå som den regionale regjeringen har gjort opp gjelden til blant andre DNO og legger til rette for oljebransjen. Det sier Bijan Mossavar-Rahmani, selskapets arbeidende styreleder, på Pareto-konferansen.
Publisert: Publisert:

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): - DNOs fot er tungt tilbake på gasspedalen i Kurdistan, sier selskapets arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani.

Han er en av over 100 toppledere som presenterer sine selskaper på Paretokonferansen, hvor investorer og bransjefolk møtes blant annet for å diskutere mulige avtaler og samarbeid.

Mossavar-Rahmani er selv den største aksjonæren i Rak Petroleum, som har den største aksjeposten i DNO ASA. Dermed er han indirekte også den største eieren i DNO, ifølge Pareto Securities.

Selskapets viktigste felt er Tawke, det største feltet i Kurdistan i Nord-Irak.

Nylig tok selskapet også over en 40 prosents andel av Baeshiqa-lisensen i Kurdistan fra Exxon, og fikk dessuten operatørskapet for lisensen.

Les også

DNO blir operatør på nytt prosjekt i Irak

– Har ønsket den lenge

– Jeg har sett på og ønsket meg denne blokken for mange år siden, sier Mossavar-Rahmani.

– Den er i et godt nabolag, sier han og viser til at den er på trend med Kirkuk-feltet i området.

STOR INTERESSE: Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO, på Pareto-konferansen. Til høyre er Pareto-analytiker Trond Omdal.

DNO-sjefen mener at Kurdistan nå er inne i en ny fase, med økt tillit til at oljeselskapene vil få gode nok rammevilkår til at det er trygt å investere i regionen.

Området har vært herjet av krig, og kampen mot terrorgruppen IS har kostet den regionale regjeringen dyrt. Samtidig har oljeprisen falt. Men nå er prisen noe høyere, og uroen ser ut til å være dempet.

Nord-Irak har noen av de laveste produksjonskostnadene i verden. Andre selskaper som er aktive i denne regionen er britiske Genel Energy, som er partner i Tawke-feltet, og Gulf Keystone.

Les også

DNO-sjefen kan ha skutt gullfuglen: – Brikkene falt på plass

Avgjørende avtale

DNO oppnådde nylig en avgjørende avtale med Kurdistans regionale regjering som gjorde opp gammel gjeld for selskapets oljeeksport, som regjeringen lenge har slitt med å gjøre opp, med en regning på drøyt en milliard dollar.

I stedet for kontanter fikk selskapet økt sitt eierskap i det sentrale Tawke-feltet med 20 prosentpoeng til 75 prosent, og det fikk en økt andel av lisensinntektene fra feltet i fem år.

Det vil få en betydelig virkning på selskapets inntekter.

Les også

DNO øker i Tawke-feltet

– De månedelige inntektene vil øke med 30 prosent, sier Mossavar-Rahmani.

Avtalen kan vise seg å være svært god for selskapet, men det er også et element av veddemål i den.

Les mer: DNO kan ha skutt gullfuglen med Kurdistan-avtale

DNO-aksjen har steget med drøyt 47 prosent siden gjelden med Kurdistan ble oppgjort, fra 8,97 kroner dagen før avtalen med den regionale regjeringen var inngått til 12,46 kroner onsdag ettermiddag.

Også Genel Energy har fått gjort opp gammel gjeld med Kurdistans regionale regjering.

Les mer: DNO øker i Tawke-feltet

Publisert:
Gå til e24.no