Oljefond-sjef Yngve Slyngstad: – Risikoen i fondet er nå større enn tidligere

Oljefondet advarer om at sammensetningen av aksjer med hensyn til land og sektor vil bli viktigere for fondet risiko når aksjeandelen nå nærmer seg 70 prosent, og i en tid med større svingninger i markedet.

OLJEFONDET: Sjefen for Oljefondet Yngve Slyngstad.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Camilla Knudsen
Publisert:

– Risikoen i fondet er nå høyere enn tidligere, etter at fondet for første gang kjøpte seg opp til nær 70 prosent, sier Oljefond-sjef Yngve Slyngstad på presentasjonen av Oljefondets årlige rapport "Avkastning og risiko" onsdag.

Aksjekjøpene skjedde i all hovedsak i november, desember og januar, da børsene svingte betydelig.

«Volatiliteten kom tilbake til markedene i 2018. Økt fokus på geopolitiske hendelser, kombinert med usikkerhet rundt farten på den økonomiske veksten, resulterte i høyere nivåer av volatilitet enn man har sett de siste årene», heter det i rapporten.

Fondet påpeker videre at land- og sektorsammensetning nå får mer betydning for risikoprofilen, idet aksjeandelen nærmer seg 70 prosent.

Oljefondet hadde i fjor en negativ avkastning på 485 milliarder eller minus 6,1 prosent. Det er rekordsvakt, om man ser bort fra finanskriseåret 2008, og det første negative resultatet siden 2011. Ved årsskiftet hadde verdien falt til 8.256 milliarder kroner, men har siden tatt seg opp i tråd med globale markeder til dagens verdi på 8.897 milliarder.

Uttrekk fra oljeselskapene får liten betydning

Les også

Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjene

Finansdepartementet foreslo tidligere denne måneden å fjerne oljeselskaper fra fondets investeringsunivers, for å redusere den samlede risikoen for nasjonalformuen knyttet til oljepris.

Men mens Norges Bank hadde foreslått å fjerne samtlige oljeselskap med en total verdi på 323 milliarder kroner, begrenset departementet seg til oppstrømsvirksomheten, det vil si selskaper som kun driver med leting og produksjon, som utgjør rundt 66 milliarder.

Hvordan dette vil påvirke Oljefondet vil investeringsdirektør for markedsrisiko, Dag Huse, foreløpig si lite om.

– Det er såpass lite uttrekk i prosent, så det får ikke veldig stor påvirkning på fondet isolert sett, sier han til E24, men legger til at alle uttrekk i sum vil påvirke både risiko og avkastning.

Les også

Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

Les også

Venter med nye klimaråd

Les også

Oljefondet har tjent 446 millioner på cannabis-aksjer

Les også

Her er listen over selskapene Oljefondet skal selge seg ut av

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

  2. Så mye mer kunne Oljefondet eid i USA

  3. Oljefondet passerer 9.000 milliarder

  4. Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

  5. Rekordresultat for Oljefondet i første kvartal