Northland trenger fortsatt penger

Selv med Peab og Folksam i ryggen må Northland Resources ha inn 660 millioner kroner til for å overleve.

IKKE I HAVN ENNÅ: Selv med en ny investorgruppe i ryggen, trenger Northland Resources villige kjøpere av obligasjonslånet sitt for å overleve.
Publisert: Publisert:

Torsdag vil bli en kritisk dag for Northland Resources.

Selskapet åpner nemlig ordreboken for det tidligere kansellerte obligasjonslånet. Ifølge redningsavtalen som nå ligger på bordet trengs det totalt 335 millioner dollar (drøye 1,9 milliarder) for å overleve, og Northland har fått bekreftelse på at 220 av disse er i boks.

Dermed må selskapet få inn 115 millioner dollar gjennom dagen.

På en telefonkonferanse torsdag morgen lovet selskapets ledelse at obligasjonene vil bli lagt ut torsdag, og at målet er å avslutte tegningen innen børsene stenger i New York torsdag kveld.

Northland-aksjen ble fredag tatt ut av handelen på Oslo Børs, etter at selskapet meldte om at kontiene hadde blitt fryst og at all drift var stanset. Aksjen kan tidligst åpnes for handel igjen fredag.

- Aksjen vil bli holdt av handelen på Oslo Børs frem til obligasjonslånet er fulltegnet i dag, sa konsernsjef Karl-Axel Waxplan på telefonkonferansen.

Etter flere mislykkede redningsforsøk og brutte løfter, forsøker selskapet nå å gjøre alt de kan for å gjenreise tilliten.

- Moody's og Standard & Poor vil vurdere selskapet innen utgangen av året, kunne finansdirektør Eva Kaijser fortelle.

Det viktigste kortet til Northland-ledelsen er imidlertid den nye investorgruppen som skal gå inn i obligasjonslånet. De håper det vil friste flere investorer til å tegne seg på obligasjonene.

Nye støttespillere

Sent onsdag kveld sendte Northland ut en melding om at en gruppe bestående av Peab, Folksam, Metso og privat equity-selskapet Norsskenet (eid av den statseide svenske gruvegiganten LKAB), går inn med 100 millioner dollar i selskapet.

Selskapene får også utnevne fire av de syv styremedlemmene, inkludert styrelederen i selskapet. Gruppen ønsker at tidligere styreleder i Statoil, Olav Fjell, tar over som styreformann.

Det skal avholdes en ekstraordinær generalforsamling den 4. juni, hvor det nye styret vil bli valgt inn. Der må aksjonærene godkjenne redningsplanen som nå ligger på bordet.

Northland-ledelsen ble spurt om det kan bli aktuelt å renotere aksjen på Toronto-børsen, og svarte at det vil være opp til det nye styret. Men konsernsjef Waxplan fortalte at de er i en dialog med børsen i Canada.

Toronto-børsen kastet ut aksjen etter at selskapet søkte om konkursbeskyttelse for sine svenske virksomheter i februar.

Mener de har nok

Northland sjokkerte markedet på begynnelsen av året, da det viste seg at beregningene for hvor mye kapital som var nødvendig for å starte opp gruvevirksomheten viste seg ikke å stemme.

Aksjen har siden den gang falt med rundt 90 prosent, og selskapet har måttet skalere ned virksomheten kraftig mens bestyreren av konkursbeskyttelsen har holdt på.

Northland søkte i begynnelsen av februar om konkursbeskyttelse for sin svenske virksomhet.

- Når det gjelder kapitalbehov er vi veldig trygge på at vi har dekket behovet frem til vi når full produksjon, sa finansdirektør Eva Kaijser, gitt at selskapet nå får inn de 355 millioner dollarene som trengs.

- Når vi når full produksjon vil vi ha en betydelig kontantstrøm, la hun til.

Advokatrapport rett rundt hjørnet

Det er advokat Lars Söderqvist som på vegne av tingretten i Luleå har ledet rekonstruksjonsprosessen (konkursbeskyttelsen) i Northland.

Han kommer med sin rapport over situasjonen mot slutten av neste uke, eller uken etter, ifølge ledelsen.

På telefonkonferansen ble ledelsen spurt om de har gransket hvorfor man bommet så kraftig på beregningene.

- Det er en del av jobben til rekonstruksjonsadvokaten, sa Waxplan.

På spørsmål fra E24 om når han forventer at selskapet vil tre ut av konkursbeskyttelsen, svarte han følgende:

- Det er opp til de ansvarlige for rekonstruksjonsprosessen. Det ligger et juridisk rammeverk som må følges, sa Waxplan.

- Mottar Peab noen fordeler som største kreditor ved at de nå går inn i obligasjonslånet?

- Absolutt ikke. De største kreditorene består hovedsaklig av Peab og Metso, og de vil bli tilbakebetalt helt og fullt.

Kreditorene vil motta en rente på fire prosent på sine utestående fordringer, ble det opplyst.

Neste last i juni

Northland Resources utvinner jernmalm i Kaunisvaara-minen i Nord-Sverige.

Planen til selskapet er nå at full produksjon vil nås innen slutten av neste år. Ifølge ledelsen vil det da produseres fire millioner tonn jernmalmkonsentrat årlig.

Det er togselskapet Green Cargo som frakter jernmalmen fra gruven, via Ofotbanen, til Narvik Havn.

- Vi kjørte togene i helgen fordi Northland allerede hadde betalt. Men når de ikke kunne betale lenger så stoppet vi, sa kommunikasjonsdirektør Mats Hollander i Green Cargo, til E24 onsdag.

Han sa videre at togene vil fortsette å gå når Northland kan betale regninger igjen.

Helt siden selskapet søkte konkursbeskyttelsen i februar, har Green Cargo krevd forskuddsbetaling på hver toglast.

Konsernsjefen i Northland fortalte på telefonkonferansen at den siste skipslasten forlot Narvik havn onsdag.

- Neste last vil gå i juni, sa Waxplan.

Hvis obligasjonslånet blir fulltegnet mener ledelsen at de kan få tilgang til pengene innen en uke, og at produksjonen kan komme i gang allerede på tirsdag.

Ledelsen lovet en melding til markedet fredag morgen hvor de vil offentliggjøre resultatene av obligasjonstegningen. Det vil også komme en børsmelding etter den ekstraordinære generalforsamlingen neste uke.

Les også

Northland søker konkursbeskyttelseHer er Northlands største kreditorerSvenske investorer redder Northland- Northland har en løsning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om