SAS måtte kjøpe to flytyper for å få til langdistanseløftet

Gardermoen (E24): SAS valgte to forskjellige flytyper som likevel er svært like.

SATSER PÅ TO: For å kunne introdusere nye langdistansefly allerede i 2015 måtte SAS-sjef Rickard Gustafson kjøpe to flytyper av Airbus, A330 (oppe) og det nye flaggskipet A350 (nederst).
Publisert:

SAS annonserte tirsdag et stort løft for langdistansevirksomheten sin. I tilleggtil å bestille 12 nye fly fra Airbus til en verdi av 20 milliarder, skal selskapet oppgradere kabinene i syv av sine eksisterende langdistansefly.

Under en pressekonferanse på selskapets tekniske base på Gardermoen signerte like godt ledelsen i de to selskapene intensjonsavtalen foran et hav av pressefolk fra hele Skandinavia. Ifølge Airbus er dette den første signaturen de har fått på norsk jord.

Tomrom på tre år

Milliardbestillingen SAS nå gjør hos Airbus består av to flytyper. Ettersom leasingen går ut på flere av selskapets aldrende A340-maskiner allerede i 2015, måtte selskapet ty til to flytyper for å få til langdistansesatsingen sin så raskt som mulig.

Det nye flaggskipet fra Airbus, A350-900, kunne nemlig ikke leveres før i 2018, mens den oppgraderte A330-300 Enhanced, er klar allerede fra 2015.

- Spørsmålet ble hva vi skulle fylle flåten vår med i perioden frem til 2018, sier Eivind Roald, konserndirektør i SAS til E24.

- De nye A330-flyene er helt nye maskiner som i seg selv er veldig konkurransedyktige, og for oss er det mer effektivt å bruke de fra tidspunktet når A340-leasene våre forfaller. Så fyller vi på med A350 når de kommer i 2018, sier konsernsjef Rickard Gustafson til E24.

- Det gjør at vi raskt kan sette i gang med å fornye flåten vår, legger han til.

Flyene er imidlertid svært like på mange tekniske områder.

Les også: - SAS er nødt til å gjøre dette

Ifølge Airbus kan pilotene bruke samme lisens for å fly både A330 Enhanced og A350, på grunn av typegodkjenningen som er gitt til de to flyene.

For piloter som allerede er sertifisert for andre typer Airbus-fly mener flyprodusenten man skal kunne gjennomføre sertifiseringen til A330/A350 på rundt en ukes tid.

- Vi får synergier av dette. Det blir veldig enkelt å flytte piloter mellom flyene for eksempel, sier SAS-sjefen Gustafson.

Kan fly til Rio

Takket være rekkevidden til de nye A350-flyene kan SAS for eksempel fly direkte fra Skandinavia både til Rio de Janeiro, Japan og Sør-Afrika.

Under pressekonferansen på Gardermoen tirsdag lurte flere av de oppmøtte journalistene om plasseringen av presentasjonen var et hint om nye langdistanseruter fra den norske hovedstaden.

- Kan vi etterhvert se SAS i for eksempel Rio med disse nye flyene på plass?

- Denne ordren skaper muligheter og øker fleksibiliteten for oss. Det er ikke sånn at vi sitter å regner på en rute til Rio i dag, men det skaper muligheter for å se på det. I 2018 og 2019 vil kanskje trafikkstrømmene og etterspørselen være helt annerledes, og da har vi fleksbiliteten til å tilpasse nettet vårt til det kundene etterspør, sier konsernsjefen i SAS.

Les også: Lover å klare flykjøpet uten statlig hjelp

- Vil Oslo bli viktigere for dere med den trafikkveksten man har på Gardermoen?

- Vi vil gjerne åpne opp flere ruter. Så der det fungerer økonomisk vil vi naturligvis fly mer direkte fra både Oslo og Stockholm. Jeg kan ikke love noe i dag, men vi ser på det, sier Gustafson, og understreker at Norge er et svært viktig marked for SAS.

Ukjent totalpris

I tillegg til at SAS har varslet at de nye flyene vil koste 20 milliarder i innkjøp, skal det også gjennomføres en omfattende oppgradering av kabinene i de syv langdistansflyene SAS skal beholde.

Hva totalregningen ender på utover de 20 milliardene for dette store løftet, er derimot ukjent.

- Det er ikke noe vi går ut med. Men det er ikke billig å oppgradere kabinene på den måten, sier finansdirektør Göran Jansson.

- Bestillingen av nye fly er den store regningen her. Så er det klart at den store oppgraderingen av kabinene vil koste penger også, men detaljene kan jeg ikke gå inn på, sier konsernsjef Rickard Gustafson.

Mens passasjerene må vente til henholdsvis 2015 og 2018 før de nye flyene fra Airbus er på plass, skal oppgraderingen av kabinene begynne nå, forsikrer SAS-sjefen.

- Det tar tid, men fornyelsen av kabinene skal skje så raskt som mulig, sier Rickard Gustafson.

Les også

SAS reforhandlet gjelden etter Widerøe-salgSlik skal SAS gå i pluss i 2013– Lavprispiloter og billige flyverter presser SAS

Publisert:

Her kan du lese mer om