Giske avventer Cermaq-styrets svar

Næringsministeren vil ikke si noe mer om frieriet fra John Fredriksen før Cermaq-styret har tenkt seg om.

VENTER: Næringsminister Trond Giske (Ap) sier han vil vente på hva styret i Cermaq vil gjøre etter nederlaget på generalforsamlingen før han sier noe mer. Arkivbilde.

Vegard Grøtt
  • Marius Lorentzen
Publisert:

- Det som er naturlig for Næringsdepartementet nå, er å avvente hva styret i Cermaq foretar seg. Vi vil se hva de vurderer om videre strategi før vi tar noen egne vurderinger, sier næringsminister Trond Giske til E24.

Les også: Rec-opptur på rykter om «fredsavtale»

For lavt bud

Tirsdag klarte det John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest å få nok stemmer til å blokkere Cermaqs kjøp av fiskefôrprodusenten Copeinca på generalforsamlingen.

Marine Harvest sitter selv med en eierandel i Cermaq, hvor staten eier 43,5 prosent. Marine Harvest har også gitt et bud på Cermaq, som de vil slå seg sammen med.

Betingelsen har derimot vært at Cermaq ikke kjøper Copeinca.

- Vi har jo stemt for Copeinca-emisjonen, men må bare konstatere at flertallet for dette ikke var stort nok, sier Trond Giske.

I et brev til Stortingets næringskomité i begynnelsen av mai skrev Giske at han synes Marine Harvests bud på Cermaq var for lavt.

Tirsdag ville ikke næringsministeren si om det kan bli aktuelt å selge hvis John Fredriksen hever tilbudet på Cermaq-aksjene.

- Det er ikke kommet noe slikt bud på bordet ennå, Giske.

Les også: - Det er feil å si at vi ikke er skuffet

- Må by en milliard mer

Analytikere Dagens Næringsliv har vært i kontakt med, mener Fredriksens Marine Harvest må betydelig opp fra siste bud på 105 kroner per aksje.

- Jeg tror at budet må opp i minst 115 kroner for at det skal være akseptabelt for statsråden, sier analytiker Geir Kristiansen i Sparebank 1 Markets, til Dagens Næringsliv.

Et slik bud vil tilsi at Marine Harvest byr 890 millioner kroner mer for selskapet.

- Marine Harvest må gå betydelig opp i pris. Hvor mye vil jeg ikke si noe konkret om, men prisleiet må bli attraktivt for norske myndigheter, sier analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Giske: - Cermaq-budeter for lavt

  2. Giske sier nei til Fredriksen

  3. Giske har kjøpt segopp i Cermaq

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det er flere veier til Rom.Slaget er ikke tapt

  6. Giske om Cermaq-auksjonen:- Vil ha handlekraft