Northland får leve videre

Men rettens utsending skal nå granske selskapets transaksjoner.

FÅR FORTSETTE INNTIL VIDERE: Ingen av kreditorene i Northland Resources skal ha motsatt seg konkursbeskyttelsen selskapet har søkt om. Dermed fortsetter gruvedriften i Nord-Sverige (avbildet) inntil videre.
Publisert:

Fredag formiddag avholdt advokat Lars Söderqvist et kreditormøte i tingretten i Lulåea i Sverige.

Ifølge flere lokalaviser skal rettslokalet ha vært så fullt av kreditorer og journalister at seansen måtte flyttes til et større lokale.

Söderqvist er oppnevnt av retten for å administrere konkursbeskyttelsen det kriserammede gruveselskapet Northland Resources nå har fått innvilget.

Svenske lokalmedier melder at ingen av selskapets kreditorer skal ha motsatt seg konkursbeskyttelsen. Driften i gruveselskapet kan dermed fortsette inntil videre.

- Det finnes en stor forståelse blant leverandørene og en stor vilje til å la Northland overleve og ta seg gjennom konkursbeskyttelsen, sa Bill Kronqvist, en av advokatene på administratorteamet, ifølge lokalavisen HB.

Advokat Söderqvist understreket at selskapet er verdt 908 millioner dollar etter hans beregninger, mens gjelden påløper seg til 500 millioner dollar, og at selskapet derfor er bærekraftig teknisk sett.

Av dette er 370 millioner dollar obligasjonsgjeld, mens 130 millioner er gjeld til leverandører.

Nå jobbes det med å gi selskapet økonomisk spillerom.

- Den kortsiktige finansieringen er prioritert. Det foregår diskusjoner med ulike leverandører for å ettergi en kreditt på ytterligere 45 dager, sa administrator Sundqvist i retten.

Ifølge Northland selv vil leverandørene som går med på dette få innvilget prioritet i kreditorkøen.

Les også: Her er Northlands største kreditorer

Dermed går det ikke mot en konkurs med det første. Northland har de siste ukene sagt at de jobber intenst med å finne en langsiktig finansieringsløsning for selskapet.

Selskapet fikk den 21. februar samtykke fra et flertall av obligasjonseierne til å få utbetalt ytterligere seks millioner dollar av en sperret konto på tilsammen 72,6 millioner dollar.

Ifølge advokat Söderqvist vil de pågående forhandlingene rundt en finansieringsløsning kunne være ferdig i april.

Ifølge administratoren skal det ikke være snakk om å si opp ansatte på nåværende tidspunkt.

Gransker transaksjoner

Lars Söderqvist og hans team har allerede innledet en granskning for å finne ut hvordan selskapet kunne havne i den krisen det befinner seg i.

- Vi gransker også selskapets transaksjoner før konkursbeskyttelsen, sa Söderqvist ifølge en lokalavis.

Selskapet skriver i en børsmelding fredag ettermiddag at virksomheten nå skal reduseres kraftig for å dempe pengebruken, såfremt ikke en kortsiktig finansiering kommer på plass.

«Selskapet skal redusere sin virksomhet til et nivå som i realiteten innebærer en full stans i kapitalinvesteringene og et ensidig fokus på å fortsette produksjonen», skriver selskapet.

Styret legger til at de mener en slik beslutning vil gå utover de langsiktige verdiene i selskapet.

I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger. Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Les også: - Northland i samtaler med konsortium

Nyheten sendte aksjen i en dramatisk nedadgående spiral på børsen. Aksjen falt med tosifrede prosentbeløp over flere dager.

Les også: Northland søker konkursbeskyttelse

Advokat og administrator for Northland, Lars Söderqvist, har ikke besvart E24s henvendelse i saken.

Northland-aksjen ble i formiddag pauset fra handelen på Oslo Børs. Fra morgenen av falt aksjen med drøye 18 prosent.

Les også

Narvik frykter ikke Northland-konkursBørspause i Northland etter aksjestupNorthland Resources minsket tapene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om