Asia-fall etter mer Trump-uro

Økt proteksjonisme og bråk i Trump-administrasjonen har sendt Asia-børsene ned denne uken. Nå meldes det om nok en Trump-sparking, samtidig som spesialetterforsker Robert Mueller stevner presidentens forretningsimperium.

BEGGE UTE? President Donald Trump sparket utenriksminister Rex Tillerson (høyre) mandag. Nå skal også sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster (venstre) være på vei ut.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Etter at de to nyhetene sprakk i amerikanske medier de siste timene, har stemningen nok en gang surnet i Asia-markedene fredag.

Nikkei i Tokyo faller 0,74 prosent i sekstiden norsk tid, mens Hang Seng i Hongkong er ned 0,07 prosent og SSE i Shanghai er ned 0,08 prosent. ASX 200 i Sydney er imidlertid opp 0,48 prosent.

Ifølge Washington Post har president Donald Trump bestemt seg for å sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, general H.R. McMaster.

Den ventede avgangen vil i så fall føye seg i en lang rekke av utskiftninger i Det hvite hus. Senest mandag ble utenriksminister Rex Tillerson sparket, en beslutning som skal ha tatt ministeren på sengen.

Les også

Skroter bankregler innført etter finanskrisen

Proteksjonistisk opptrapping

Hvem som blir McMasters angivelige erstatter er uklart, men amerikanske medier har bemerket at Trump nå ser ut til å kvitte seg med flere folk i sin innerste sirkel som alle har gitt ham motstand i politiske spørsmål, ikke minst presidentens proteksjonistiske opptrapping – en utvikling som faller i dårlig jord i markedene.

Asia-børsene har i tillegg blitt tynget av Trumps handelsmurer denne uken, hvor importtoll på en rekke kinesiske varer skal være under oppseiling, i tillegg til de nye tollsatsene på stål og aluminium.

Uroen rundt Trump-administrasjonen forsterkes av Russland-etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller, som torsdag kveld tok et skritt nærmere presidenten selv.

Les også

Kilde til VG: Norge slipper trolig Trumps straffetoll

Stevner Trump Organization

New York Times melder at Mueller nå har stevnet Trump Organization, med krav om utlevering av dokumenter direkte knyttet til Russland og Trump-familiens forretningsforbindelser.

Spesialetterforskeren, som gransker Russlands påvirkning av presidentvalget i 2016 og koblinger til Trumps valgkampteam, skal de siste ukene blant annet ha intervjuet en rådgiver for de arabiske Emiratene om pengestrømmer inn til USA.

Alan S. Futerfas, en advokat som representerer Trump Organization, sier til den velrenommerte avisen at de «samarbeider fullt ut med alle etterforskninger, inkludert spesialetterforskeren».

Donald Trump har på sin side advart om at Mueller vil «tråkke over en rød linje» dersom Russland-etterforskningen utvikler seg til en bredere gransking av Trump-familiens forretninger.

Ifølge amerikanske medier skal Trump ha uttrykt et sterkt ønske om å sparke spesialetterforskeren overfor sine nærmeste rådgivere.

Les også

Skroter bankregler innført etter finanskrisen

Les også

Kilde til VG: Norge slipper trolig Trumps straffetoll

Les også

Asia-børsfall etter ny Trump-trussel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Børs og marked

Flere artikler

  1. Avis: Trump ville sparke Mueller i juni

  2. Trump til angrep på FBI og Muellers Russland-gransking

  3. Asia-børsfall etter ny Trump-trussel

  4. FBI raidet kontorene til Donald Trumps advokat

  5. Her spiser Statoil-sjefen middag med Donald Trump